69,4 εκ. ευρώ o προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στην δραστική εξοικονόμηση των δαπανών κατά την χρονιά που πέρασε αλλά και στην διαχείριση των οικονομικών δεδομένων της Περιφέρειας υπό το πνεύμα της δυσμενούς συγκυρίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το έτος 2012.

Ειδικότερα, στα 69,4 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πηγή προέλευσης τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Το κονδύλι αυτό αναφέρεται στην κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών με έμφαση στο τμήμα των επενδυτικών δαπανών όπου προβλέπεται ότι θα διατεθούν 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. αποτελούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Μια καινοτομία που εισάγει ο προϋπολογισμός του 2012 και που πρέπει να σημειωθεί είναι η πρόβλεψη παρακράτησης ποσοστού 20% από το συνολικό ποσόν των επενδυτικών ΚΑΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση των έργων συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του συζήτησε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2011, τόσο στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η γενική εκτίμηση αναφέρει ότι η πορεία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών δίνονται στο τέλος του έτους, ενώ η κατανομή πόρων από τους ΚΑΠ εξελίσσεται ομαλά χωρίς μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες πιστώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η προσπάθεια συγκράτησης και εξορθολογισμού των δαπανών. Για την ακρίβεια στην έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπογραμμίζεται ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών, είναι μειωμένες κατά 52%, οι δαπάνες για μισθώματα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες είναι μειωμένες κατά 20%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση και για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται λόγος και για μια σειρά από δυσκολίες που κυρίως αναφέρονται στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην έγκριση Συλλογικών Αποφάσεων έργων, τόσο για τα συνεχιζόμενα έργα των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όσο και για τα νέα έργα που εντάχθηκαν μέσα στο 2011, αλλά και στη δυστοκία που έχει εμφανιστεί στη χρηματοδότηση από το σύστημα του κεντρικού λογαριασμού του ΕΣΠΑ.