Αχ τι καλά…

Της Μάγδας Κ.

Ένα από τα πιο έξυπνα και ενδιαφέροντα θεατρικά έργα πάνω στο οποίο θα πειραματιστεί η θεατρική ομάδα ενήλικων του ΄΄ Μικρού Θεάτρου ΄΄ με σκοπό την τελική παράσταση, μου έδωσε την αφορμή για το σημερινό άρθρο. Κάποια αποσπάσματα του συγκεκριμένου έργου μεταφέρω και μοιράζομαι μαζί σας.
Μπαμπάς: Πω Πω, ψητό, το αγαπημένο μου φαγητό! Γι αυτό και εγώ θα ήθελα να προσφέρω στη βασίλισσα της κουζίνας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο!
Μαμά: Δεν υπάρχει πιο ωραίο λουλούδι από το τριαντάφυλλο! Γι αυτό και εγώ θα το βάλω πάνω στο τραπέζι για να το καμαρώνουμε όλοι!
Γιος: Ωχ! Μου έπεσε το ψωμί με τη μαρμελάδα στο πάτωμα!
Κόρη: Τυχερέ! Έπεσε με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω!
Γιος: Μαμά, να πλύνω εγώ τα πιάτα σήμερα! Μου αρέσει πολύ όταν βάζω τα χέρια μου στο χλιαρό νερό!
Κόρη: Αχ, και εγώ ήθελα να τα πλύνω. Δεν πειράζει όμως, ο ένας θα πλένει και ο άλλος θα σκουπίζει!
Μαμά: Τι άξια οικογένεια που έχω! Νιώθω μεγάλη απελευθέρωση που βοηθάμε τόσο πολύ ο ένας τον άλλον στις δουλειές του σπιτιού.
Μπαμπάς: Γυναίκα μου, εσύ και εγώ μαζί, χτίζουμε την αγάπη μας!
Γιος: Μαμά, μπαμπά, θέλω να συζητήσω κάτι μαζί σας! Θέλω να σας πω ότι είμαι ομοφυλόφιλος!
Μαμά: Αγαπημένο μου παιδί, είναι υπέροχο που μας εκμυστηρεύτηκες αυτό που είχες στην καρδιά σου!
Μπαμπάς: Παιδί μου είναι εκπληκτικό που ήδη κατάλαβες πως είσαι ομοφυλόφιλος! Πρέπει να νιώθεις μεγάλη απελευθέρωση και ανακούφιση!
Γιος: Ναι, έχω γνωρίσει κιόλας ένα αγόρι! Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!
Μαμά: Υπέροχο! Όπως ακριβώς έγινε με εμένα και τον μπαμπά σου!………………………………κ.τ.λ…..κ.τ.λ….

Σκεφτόμουνα λοιπόν πόσο ιδανικός θα ήταν ο κόσμος μας αν βλέπαμε τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μας με τη μάτια και τη διάθεση του Σουηδού – υπεραισιόδοξου ομολογουμένως – συγγραφέα. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πράγματα θα διαμορφώνονταν κάπως έτσι:
Αχ τι καλά που ζούμε στην Ελλάδα! Τώρα ειδικά με την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και το γενικότερο άδειασμα της καταταλαιπωρημένης τσέπη μας, δεν θα έχουμε να φάμε και θα αδυνατίσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε λεφτά σε διαιτολόγους, διατροφολόγους και ινστιτούτα αδυνατίσματος!
Αχ τι καλά που δεν φτιάχνονται πια δρόμοι! Με τις πάμπολλες λακκούβες που προσπαθούμε να αποφύγουμε από το οδόστρωμα, κάνοντας απίστευτους ελιγμούς, γινόμαστε τέλειοι οδηγοί και μπορούμε έτσι να παραβγούμε ακόμη και το Σουμαχερ!
Αχ τι καλά που η μαμά και ο μπαμπάς δεν έχουν πια δουλειά! Θα είναι στο σπίτι όλη μέρα, ο μπαμπάς θα διαβάζει τα παιδιά, η μαμά θα ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και έτσι θα είμαστε όλοι μια χαρούμενη οικογένεια!
Αχ τι καλά που ο μπαμπάς δεν φέρνει πια λεφτά στο σπίτι! Έτσι η μαμά ξεκίνησε και μαγειρεύει φαγητά όπως τραχανά, μπομπότα, μουσταλευριά, πασπαλόπιτα, σκορδάρι, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, που δεν τα γνωρίζαμε καθόλου και έτσι εμπλουτίσαμε και τις γενικότερες γνώσεις μας.
Αχ τι καλά που και τα μεγάλα παιδιά της οικογένειας ξενοικιάσανε το σπίτι τους και μένουν ξανά με τους γονείς τους! Έτσι θα βοηθάνε και αυτά στις δουλείες του σπιτιού και έτσι θα είμαστε όλοι μια μεγάλη και χαρούμενη οικογένεια!
Αχ τι καλά που πήρανε και τον παππού και τη γιαγιά από το γηροκομείο! Έτσι θα ακούγονται και παραμύθια από τα ευτυχισμένα εκείνα χρόνια της κατοχής και θα είμαστε όλοι μια ακόμη μεγαλύτερη και χαρούμενη οικογένεια!
Αχ τι καλά που δεν έχουμε λεφτά να βάλουμε πετρέλαιο και να ανάψουμε τα καλοριφέρ! Θα κοιμόμαστε αγκαλιασμένοι και θα χουχουλιάζουμε κάτω από τα σκεπάσματα βοηθώντας έτσι και στη σύσφιξη των σχέσεων ( θα κάνουμε και σεξ ουαου!! ).
Αχ τι καλά που δεν ανάβουμε πια το καλοριφέρ παρά μόνο τα τζάκια -που αν είχαν στόμα μαζί με τα ξύλα θα φώναζαν ΄΄έλεος!΄΄ – Έτσι η ατμόσφαιρα μυρίζει νυχθημερόν άρωμα καπνού και εμείς αισθανόμαστε ότι ζούμε στο καλύτερο χειμερινό θέρετρο!
Αχ τι καλά που δεν έχουμε λεφτά να πάμε στον οδοντίατρο! Έτσι έχουμε όλοι χαλασμένα δόντια, άρα όλοι διαθέτουμε δυσάρεστη αναπνοή και
έτσι δεν νιώθει μειονεκτικά όποιος μέχρι τώρα αντιμετώπιζε προβλήματα δυσοσμίας του στόματός του.
Αχ τι καλά που πολλοί φίλοι λόγω ανεργίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Έτσι θα κάνουμε και εμείς τις διακοπές μας με τζάμπα διαμονή και τζάμπα φαΐ.
Αχ τι καλά που όλοι είμαστε σκατά! Έτσι έχουμε όλοι κατάθλιψη και επιτέλους το ομολογούμε ακομπλεξάριστα χωρίς ενδοιασμούς και τύψεις.
Αχ τι καλά, τελικά ζούμε σε έναν καινούργιο μεν υπέροχο και ιδανικό κόσμο δε! Σας ευχαριστώ από τα βάθη της αχάριστης καρδιάς μου όλους εσάς τους ευεργέτες μου που συνηγορήσατε σε όλο αυτό: πολιτικούς, βουλευτές, κυβερνώντες, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες, λαμόγια, ΄΄ρουσφετολόγια ΄΄….. Ο Θεός να σας έχει καλά….

A bientot

Μάγδα (magda@agrinioculture.gr)

Υ.Γ. Τα παραπάνω αποσπάσματα ανήκουν στο θεατρικό έργο ΄΄ Η Καλή Οικογένεια΄΄ του Σουηδού συγγραφέα Joakim Pirinen