Ισίδωρος Ζουργός : “ρόλος του καλλιτέχνη, να δίνει από την ψυχή του ό,τι έχει παράξει” – Παρουσίαση του βιβλίου “Ανεμώλια” στο Αγρίνιο (video)

Ο Ισίδωρος Ζουργός παρουσίασε χθες στο Αγρίνιο το νέο του βιβλίο “Ανεμώλια”, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, στο βιβλιοπωλείο «Η λέσχη του βιβλίου».

Ο συγγραφέας μίλησε στη κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr. Όπως μας είπε ο ίδιος τα “Ανεμώλια” είναι ένα μυθυστόρημα για την ανδρική φιλία και τη φυγή. Πρόκειται για μια αφήγηση στο σήμερα που περιλαμβάνει τη φυγή πέντε ανδρών με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Αυτή η φυγή στοχεύει σε ένα ονειρικό ταξίδι αλλά και ένα ταξίδι αναζήτησης της νεότητας.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του Ισίδωρου Ζουργού αλλά και στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου του
[youtube width=”500″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=yKZ7xw4Sd8c&feature=player_embedded[/youtube]

Για τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό ο κ. Ζουργός ανέφερε μεταξύ άλλων : “Ο συγγραφέας πρέπει να έχει τα καθαρά δικά του προσωπικά οράματα για τον κόσμο… Αν συναντιέται με τους αναγνώστες είναι μια ευτυχής συγκυρία για όλους. Αν όχι, ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να συνεχίζει στο δικό του όραμα”.

Αναφορικά με τη δυνατότητα παρέμβασης των πνευματικών ανθρώπων σε θέματα κοινωνικοπολιτικής υφής ο Ισίδωρος Ζουργός απαντά πως “ο βασικός ρόλος του καλλιτέχνη είναι η παραγωγή της τέχνης και αυτό είναι το δώρο του στην κοινωνία. Να δίνει από την ψυχή του ό,τι έχει παράξει. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις αυτό εξαρτάται παρά πολύ από την ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη.”

Τέλος αναφορικά με τα βραβεία γενικότερα, ο Ισίδωρος Ζουργός σχολίασε χαρακτηριστικά “ένα βραβείο από τον κόσμο είναι ένα κάποτρο μιας σχέσης του καλλιτέχνη με το κοινό, αλλά και ένα κρατικό βραβείο που δίνεται από ανθρώπους που έχουν ένα ρόλο να μελετούν και αξιολογούν είναι και αυτό σημαντικό. Σημαντικός ο ρόλος των αναγνωστών, σημαντικός και ο ρόλος των ειδικών”.

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και από το 1988 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Το 1995 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Νέα Σύνορα – Α. Α. Λιβάνη” το πρώτο του μυθιστόρημα, το “Φράουστ”.

Εργογραφία:

  • (2011) Ανεμώλια, Πατάκη
  • (2010) Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού, Πατάκη
  • (2010) Φράουστ, Πατάκη
  • (2009) Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου, Πατάκη
  • (2008) Η αηδονόπιτα , Πατάκη
  • (2007) Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού , Πατάκη
  • (2005) Στη σκιά της πεταλούδας , Πατάκη
  • (2002) Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού , Πατάκη
  • (2000) Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού , Πατάκη
  • (1995) Φράουστ , Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη