Ορεινή Ναυπακτία: Ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Συνδυάζει μεγάλα δάση, λίμνες, και βουνά, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για αυτούς που τους αρέσει το βουνό και η φύση.

Το φυσικό περιβάλλον, τα γραφικά πετρόκτιστα χωριά και οι φιλόξενοι κάτοικοι, καθιστούν την ορεινή Ναυπακτία έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς.

Αποτελεί την κατάληξη της Πίνδου στον Κορινθιακό κόλπο και στα δάση της εναλλάσσονται η βελανιδιά, το έλατο, το πλατάνι και η καστανιά.

Οι πολλοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν στην ορεινή Ναυπακτία αναπτύχθηκαν γύρω από τα κεφαλοχώρια , όπως είναι η Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα, η Σίμος, ο Πλάτανος, κ.ά.

Όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έχουν πλούσιο φυσικό περιβάλλον, και ενώνονται με μικρούς δρόμους και δύσβατα μονοπάτια χαραγμένα από τα παλιά χρόνια.

Κοινά είναι και τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά με κοινά ήθη κι έθιμα, με πολλές γιορτές και πανηγύρια.

Κρυστάλλινες πηγές και βρύσες με καθαρά τρεχούμενα νερά που ξεπηδάνε μέσα από την πεντακάθαρη φύση, στολίζουν τις πλατείες των χωριών.

Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι από τα πιο γνωστά κεφαλοχώρια κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Σύρτα. Παραδοσιακά λιθόστρωτα δρομάκια, γραφικά σπίτια κτισμένα με πέτρα και καφενεία κάτω από αιωνόβια πλατάνια, συνθέτουν την ειδυλλιακή εικόνα της.

Από τα ωραιότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το φυσικό του περιβάλλον καθώς τα δάση του αποτελούν ένα φυσικό μωσαϊκό που αποτελείται από πλήθος διαφορετικών δέντρων.

Στις αρχές κάθε Οκτώβρη γίνεται η μεγάλη «Γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Το χωριό Αμπελακιώτισσα, είναι γνωστό από το ομώνυμο μοναστήρι του που κτίστηκε το 1456 στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Η Ελατού οφείλει το όνομά της στο πυκνό ελατοδάσος που την περιβάλλει. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε ένα πολύπλοκο μωσαϊκό φαραγγιών, άγριων δασών, και δροσερών πηγών.

Ο Πλάτανος είναι ένα κεφαλοχώρι κτισμένο στο κέντρο της Ναυπακτίας, είναι έδρα πολλών υπηρεσιών και συνδέεται με όλα τα χωριά με ασφαλτοστρωμένους δρόμους .

Από την πλατεία της Λιμνίστας πέρασε ο Γιώργος Καραϊσκάκης με τους άντρες του και έκανε μία στάση να ξεκουραστεί καθοδόν προς το ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας. Σήμερα η Λιμνίστα συγκεντρώνει κόσμο συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας ενώνονται με την πόλη της Ναυπάκτου με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.

Οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της είναι πολλές όπως πεζοπορία στα άγρια φαράγγια της, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία αλλά και ράφτινγκ, καγιάκ και κανό στον Εύηνο.

Αν διψάτε για δράση ο ποταμός Εύηνος θα σας ανταμείψει με την άγρια ομορφιά του. Διαλέξτε την παρέα σας για το ράφτινγκ ή πάρτε το κανό ή το καγιάκ σας και ανακαλύψτε τη γοητεία του μέσα από φαράγγια, ξέφωτα και μικρούς καταρράκτες.

Αν σας αρέσει να περπατάτε, ξεκινήστε την πεζοπορία σας από την Άνω Χώρα ή την Αμπελακιώτισσα και ανακαλύψτε την υπέροχη φύση μέσα από τα πανύψηλα έλατα και τις αιωνόβιες καστανιές.

Αν πάλι σας αρέσει το χάδι της θαλασσινής αύρας δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις παραλίες και τις ήσυχες ακρογιαλιές της Ναυπάκτου.

Βανέσσα Δημοπούλου ert.gr