Όχι άλλο γιαούρτι

Γράφει η Μάγδα Κ. (magda@agrinioculture.gr)

Σύμφωνα με το γλωσσολόγο και νυν Υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, η λέξη επανάσταση ορίζεται ως εξής: εξέγερση του λαού που αποσκοπεί στην αλλαγή του πολιτικού και του κοινωνικού καθεστώτος.

Το πολιτικό καθεστώς, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι μπορεί να αλλάξει δια της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, μέσα από την οποία οι πολίτες επιλέγουν τα πρόσωπα που επιθυμούν να λάβουν τις κυρίαρχες θέσεις, για την διακυβέρνηση της χώρας τους. Η αλλαγή όμως του κοινωνικού καθεστώτος, δεν προβλέπει καμία συγκεκριμένη διαδικασία, έγκειται απλά στην προσωπική αλλαγή του καθενός, με σκοπό τη βελτίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, κοινωνική επανάσταση σημαίνει δημιουργία και όχι μούντζα ή γιαουρτομα ή πέταγμα καρεκλών και διαφόρων άλλων αντικειμένων σε κάτι που με ενοχλεί και με δυσαρεστεί – και που είναι επιβεβαιωμένο πια ότι ο,τι και να του πετάξω δεν θα ιδρώσει το αυτί του – . Η επανάσταση ξεκινάει από μέσα μας και από τη διάθεση να πετάξουμε από πάνω μας κάθε κακή συνήθεια – λαμογιάς, απατεωνιάς, βολέματος, – που κάποιοι μας έμαθαν εδώ και πολλά χρόνια. Και για να γίνω πιο σαφής, θα μιλήσω με απλά παραδείγματα.

Επανάσταση δεν είναι να ανοιγοκλείνω τα φώτα στον οδηγό υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να τηρήσει τα όρια ταχύτητας λόγω αστυνομικού μπλόκου, αλλά να τηρώ τα όρια γιατί έχω μάθει να σέβομαι τους νόμους του ΚΟΚ. Επανάσταση δεν είναι να διατηρώ στην κατοχή μου ακόμη την κάρτα ανεργίας ή το φοιτητικό πάσο ή την ταυτότητα πολύτεκνων ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα, όταν έχω πάψει προ πολλού να είμαι άνεργος, φοιτητής ή ανήλικο παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Επανάσταση δεν είναι να παίρνω επίδομα μιας ανύπαρκτης αναπηρίας, επειδή είχα την τύχη να γνωρίζω κάποιον ασυνείδητο γιατρό, που μου έγραψε ένα σκατόχαρτο, το οποίο με μεταμορφώνει σε ανάπηρο μαϊμού. Επανάσταση δεν είναι να πρέπει ακόμη να απαντάω στο ερώτημα ΄΄ θέλετε απόδειξη;΄΄ . Επανάσταση δεν είναι να χαρίζω το εισιτήριο μου στον άλλον για να κάνει μια διαδρομή με το μετρό, διαιωνίζοντας έτσι τον τσάμπα Έλληνα που ζει, αλλά να πληρώσω το αντίτιμο που μου αναλογεί. Επανάσταση δεν είναι να ζητάω και να δέχομαι ρουσφέτια, προκείμενου να βολέψω το τομάρι μου.

Επανάσταση είναι να μάθουμε επιτέλους να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να πετάξουμε από πάνω μας όλες αυτές τις επιβλαβείς συμπεριφορές που μας έφτασαν ως εδώ. Γιατί όσο και αν ακούγεται σκληρό, φυσικά φταίμε και εμείς , φυσικά και χρωστάμε. Το να γιαουρτώνω και να μουντζώνω το Νταλάρα – τον οποίο σιχαίνομαι και έχω να ακούσω τραγούδια του από τα μαθητικά μου χρόνια – επειδή κράτησε μια συγκεκριμένη στάση – γιατί περιμέναμε κάτι διαφορετικό; – δεν είναι επανάσταση. Επανάσταση όμως είναι το κοινωνικό ωδείο που ίδρυσαν κάποιοι μουσικοί για να παραδίδουν δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Επανάσταση είναι να πετάξουμε πια από πάνω μας αυτό το lifestyle που πολύ σκόπιμα και έντεχνα μας σερβιραν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τις εκπομπές – σκουπίδια και τα περιοδικά, προβάλλοντας ένα τρόπο ζωής τον οποίο ματαίως ο Έλληνας προσπάθησε να ακολουθήσει και να βρούμε το δικό μας lifestyle, στο οποίο δεν θα έχουν θέση οι πράξεις βίας με γιαούρτια και καρέκλες. Θα συμφωνήσω με τα λόγια του σπουδαίου μεξικανού λογοτέχνη Καρλο Φουεντες : ΄΄ Έχετε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς, βρείτε τον τρόπο να φέρετε αυτό τον πολιτισμό στην πολιτική σας, στην οικονομία σας και στη δημοκρατία σας του σήμερα…Από εσάς εξαρτάται…΄΄.

A bientot
Μάγδα