Ιδιωτικά κεφάλαια για να ξεμπλοκάρουν Ιόνια και Ολυμπία Οδός

Την πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ρουμανία ενέκρινε την Τρίτη η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει ότι τα έργα περιφερειακής ανάπτυξης τα οποία έχουν σταματήσει, καθώς οι τράπεζες δεν προτίθενται να δανείσουν χρήματα για την ολοκλήρωσή τους – είτε διότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα είτε διότι θεωρούν ότι έχουν μεγάλο ρίσκο – θα μπορούν να λάβουν νέα χρηματοδότηση εφόσον γίνει επιμερισμός του κινδύνου μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτών επενδυτών.

Τα κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση και λαμβάνουν κοινοτική μακροοικονομική βοήθεια θα μπορούν να μεταφέρουν ένα μέρος της περιφερειακής χρηματοδότησης που τους αναλογεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί σε ένα σύστημα επιμερισμού του κινδύνου.

Η Ελλάδα έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον μηχανισμό αυτό, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους, όπως η Ιόνια και η Οδός Ολυμπία , δύο οδικοί άξονες σημαντικοί για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Με πληροφορίες από το ypodomes.com