Άλλη ελληνίδα εγώ

της Ηρώς Κ. (iroka@agrinioculture.gr)

“Εγώ γραικός γεννήθηκα γραικός θε’ να πεθάνω” είπε κάποιος γνώστος μου πριν χρόνια..
Αλλά εσύ για κάποιο λόγο είσαι μόνο Ελληνίδα καθόλου Γραικιά.
Καθόλου Ρωμιά. Μόνο Ελληνίδα. Μαγκιά σου.

Πήγαμε κι εμείς σχολείο, Κατερίνα, ξέρουμε ποιος «εφηύρε» τη Δημοκρατία, την ιδέα της κριτικής, της ελεύθερης αγοράς και όλα τ’ άλλα που αναφέρεις. Διαβάσαμε όμως και παρακάτω, μετά τον 5ο αιώνα π.Χ. Κι ασε μη δεις τι γίνεται εκεί..

Γαλλικά κόμματα, ρωσσικά, αγγλικά, σφαίρες επιρροής, δανεικά ξανά δανεικά, ανώφελοι πόλεμοι για τσαμπουκά, και πάλι δανεικά και επιτηρήσεις και παρακάλια να μας κάνουν «παρέα» οι ξένοι, και ξένα συμφέροντα..Χαμός! Μη δίνεις σημασία. Εσύ να λές πως κρατάμε από κείνους, τους άλλους..

Και ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Τσακωνόμαστε σε ποια ιστορία ανήκουμε και δεν φτιάχνουμε το παρόν μας. Έτσι συμβαίνει όμως με τις μεγάλες κληρονομιές, πάντα συρρικνώνονται. Δε βαριέσαι..

Αχ, εμάς να δεις πόσο μας αρέσει να καλοπερνάμε, να κάνουμε μπάνιο στα νησιά μας (και ανυπομονούμε να έρθει το καλοκαίρι), αγαπάμε κι εμείς την οικογένειά μας, αλλά ρε παιδί μου έχω την εντύπωση πως αυτό δεν είναι προνόμιο γεωγραφικής θέσης και ιστορικής ταυτότητας, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Ασε που εμείς μένουμε στη χώρα μας και δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε video για να αποδείξουμε πόσο περήφανοι είμαστε που είμαστε Έλληνες, πολύ περισσότερο κλέβοντας ιδέα Καναδών –αλλά δικαιολογείται αφού «εφηύρες» τόσα πολλά, είπες και κάτι να το βρεις έτοιμο.

Πάντως πρέπει να σου πως σε ζήλεψα, τόση οργή, τόσος θυμός και τρίχα δεν κουνήθηκε απ’ το μαλλί, κι αυτό το νάζι.. Πως και δεν είπες και για την υποκριτική που κι αυτή εσύ την «εφηύρες» ή δεν το ‘χεις ακουστά;;