Μπελεβώνης: «Η ψυχή δεν μπαίνει με ένεση»

Στην έλλειψη αγωνιστικής ψυχής, στην λανθασμένη νοοτροπία, αλλά και στο γεγονός ότι Τεννές και Λεμονής δεν μπορούσαν να εμπνεύσουν απέδωσε τον υποβιβασμό του Παναιτωλικού, ο φυσικός αρχηγός του Μάκης Μπελεβώνης! Κατά την διάρκεια της σεζόν πήρε ελάχιστες ευκαιρίες, έστω κι αν από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Δημήτρης Κουτρουμάνος, ούτε ο Μπάμπης Τεννές, ούτε ο Τάκης Λεμονής κατάφεραν να καλύψουν το κενό του με αλχημείες.

Παρ’ όλα αυτά ο φυσικός αρχηγός της Αγρινιώτικης ομάδας βρίσκονταν συνεχώς μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Προφανώς ακόμη μια αγωνιστική επιλογή που συνέθεσε το παζλ της φετινής αποτυχίας των «κυανοκίτρινων» που λίγους μήνες μετά τις φιέστες της θριαμβευτικής ανόδου στην Σούπερ Λίγκα τους έφερε και πάλι στα… δύσβατα μονοπάτια της football league!

O έμπειρος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, που ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος του με την «κυανοκίτρινη» φανέλα με την φράση «Στο ΟΑΚΑ μπήκε τελεία», φιλοξενήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στην εκπομπή «Αθλητικό Μαγκαζίνο» με τους Γιάννη και Μπάμπη Τσιρώνη, του ραδιοφωνικού σταθμού «Αγρίνιο 9.37 fm» όπου μίλησε έξω από τα δόντια για όλα όσα οδήγησαν την ομάδα σε αυτή την δύσκολη θέση.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη παραμονής του Κωστούλα, έστειλε μήνυμα συσπείρωσης στον κόσμο του Παναιτωλικού, έκανε λόγο για μια λάθος νοοτροπία από το περασμένο καλοκαίρι και το gazzetta σας μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν από τον Μάκη Μπελεβώνη:

Για τους λόγους που η ομάδα υποβιβάστηκε:
«Δεν είναι ένας ο λόγος. Σε μια ομάδα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι φταίει μόνο αυτός. Φταίνε όλοι. Όπως είπε και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό την πρωταρχική ευθύνη την έχουμε εμείς οι παίκτες. Από εκεί και πέρα στο ποσοστό που αναλογεί όλοι τις έχουν. Όταν περάσουν οι μέρες και ηρεμήσουμε, ο πρόεδρος θα δει και θα καταλογίσει τις ευθύνες στον καθένα που του ανήκουν».

Για τα λάθη που έγιναν από το περασμένο καλοκαίρι:
«Ο καθένας στο Αγρίνιο έχει την δική του θεωρία για το τι έφταιξε. Ότι ο Παναιτωλικός δεν είναι αποδεκτός στο club των μεγάλων είναι φανερό. Γιατί η ομάδα πρεσβεύει κάτι άλλο, γιατί δεν είναι προσκολλημένος σε κάποιο άρμα. Ακόμη και πολλοί Αγρινιώτες θα ήθελαν να συμβεί αυτό. Εγώ προσωπικά όχι.
Αν τις πάρουμε τις άλλες ομάδες μια προς μια ελάχιστες δεν είναι σε άρμα. Αλλά εγώ δεν κάνω αγιογραφία της ομάδας. Υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν σωστά από το καλοκαίρι.

Η ομάδα ξεκίνησε προετοιμασία σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Λέγαμε «έλα μωρέ θα σωθούμε. Είναι η Λιβαδειά, είναι η Δράμα». Λέγαμε τόσα προβλήματα έχουν οι άλλοι, εμείς κουτσά στραβά θα τα καταφέρουμε. Αυτό εμάς μας στοίχισε και όταν ήρθαν εκείνα τα ματς το πληρώσαμε. Όταν στράβωσε το πράγμα δεν είχαμε ψυχή να αλλάξουμε το κλίμα. Την ψυχή δεν την βάζεις με ένεση. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. Εμείς δεν την είχαμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Για το παρασκήνιο:
«Ο Παναιτωλικός έπρεπε να είναι θωρακισμένος απέναντι στα πάντα. Δεν θα μας περίμεναν με λουλούδια. Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά που θα αντιμετωπίζαμε στον δρόμο μας».

Για την χαλαρή εικόνα που παρουσίασε η ομάδα:
«Δεν είχαμε το άγχος αν θα πληρωθούμε όπως άλλοι. Το άλλο είναι η ψυχή που είπα και πριν. Χρειάζεται και κάποιες στιγμές κάποιος να σε εμπνεύσει. Αυτό είναι ο προπονητής. Εμείς δεν το είχαμε. Δεν το κατάφεραν ούτε ο Τεννές, ούτε ο Λεμονής. Ποιοτικούς παίκτες είχε πολλούς η ομάδα.

Όμως σε κάποια ματς δεν χρειαζόταν η ποιότητα, αλλά να δείξεις ότι θες το ματς περισσότερο από τον αντίπαλο. Να γυαλίζει το ματς το δικό μας και του κόσμου. Ακόμη κι ο κόσμος φέτος, ίσως λόγω της… λάμψης της Σούπερ Λίγκας δεν ήταν όπως στο παρελθόν. Μόνο στα τελευταία παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό και τον Άρη ήταν έτσι και εμένα με συγκίνησε. Χειροκρότησε την ομάδα και έδειξε ότι είναι Παναιτωλικός».

Για την παρουσία Λεμονή:
«Όταν ήρθε ο Λεμονής, που θεωρητικά ήταν καλύτερος έπρεπε να αλλάξει κάτι. Αυτό ήταν για μένα η αποτυχία του Τάκη Λεμονή. Ότι στα 9 παιχνίδια δεν έδωσε το κάτι παραπάνω»

Λάθος τάιμινγκ η αλλαγή προπονητή!

Για το τάιμινγκ της αλλαγής του προπονητή: «Δεν έπρεπε να γίνει τότε. Είτε πριν, είτε μετά τα εξ αναβολής θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή. Ήρθε ο κύριος Λεμονής και έδωσε αμέσως 3 σημαντικά ματς. Δεν ήξερε καλά-καλά την ομάδα»

Το σχόλιο του για την άποψη Κωστούλα για τον Λεμονή:
«Αυτή είναι η άποψη του προέδρου. Εγώ είπα ότι ο Λεμονής δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο. Ίσως αναλώθηκε και σε πράγματα που δεν έπρεπε. Δουλειά του προπονητή είναι να ετοιμάζει την ομάδα για την Κυριακή και όχι κάποια άλλα θέματα».

Για τα όσα ακούγονταν για την κατάσταση στα αποδυτήρια: «Πέρσι ήταν διαφορετικά. Ήμασταν οικογένεια. Είχαμε κοινό στόχο ήμασταν περισσότεροι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι ήταν χρόνια στην Ελλάδα και είχαν άλλη νοοτροπία. Φέτος με τόσους ξένους υπήρχε λογικά ανομοιογένεια. Εκεί υστερήσαμε λίγο. Θέλω να πω όμως κι ένα παράδειγμα.

Δύο ώρες πριν παίξουμε το κρίσιμο ματς στην Λιβαδειά, βγήκε στο διαδίκτυο μια συνέντευξη του Χαριστέα που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην ομάδα που μια βδομάδα ήμασταν χάλια. Αν το έκαναν αυτό Αγρινιώτες είναι ντροπή και να το σκεφτούν. Τον στόχο τον πέτυχαν. Έπεσε η ομάδα και κατάφεραν εκείνη την εβδομάδα να μας κάνουν άνω κάτω. Κι εμείς αργήσαμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Αυτό ισχύει και για μένα. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα για όλους μας».

Αν από παίκτες επιπέδου Χαριστέα περίμενε να δώσουν περισσότερα: «Κι ο ίδιος ο Χαριστέας περίμενε να δώσει περισσότερα. Δεν ήταν μόνο ο Χαριστέας όμως. Πολλοί θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα και τους το είπα. Ο καθένας δικαιούνται να κάνει κακά παιχνίδια, αλλά είναι αδύνατο να κάνει όλη την χρονιά άσχημη. Η ομάδα δεν πήρε αυτά που περίμενε από πρωτοκλασσάτους παίκτες».

Για την διαιτησία:
«Η διαιτησία έπαιξε το ρόλο της στο τέλος του πρώτου γύρου και στις αρχές του δευτέρου, αλλά δεν είναι το πρωταρχικό για να ρίξουμε το φταίξιμο. Ξέραμε αν είχαμε το 50-50 θα ήμασταν ευχαριστημένοι. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Αλλά ήταν ματς όπως με την Τρίπολη και την Κέρκυρα που μας αδίκησαν».

Για το αν οι παίκτες έκαναν αυτοκριτική: «Νομίζω ότι έχουν καταλάβει όλοι ότι πέφτοντας ο Παναιτωλικός φεύγει ένα σωματείο από την μεγάλη κατηγορία που δεν χρώσταγε σε κανέναν. Αυτό τους προβληματίζει όλους. Όταν ρίχνεις μια ομάδα με τα προβλήματα σου λυμένα λες τώρα φεύγω αλλά να πάω που. Η αυτοκριτική είναι δύσκολο. Για να την κάνεις πρέπει να ταπεινώσεις τον εαυτό σου. Είναι κάποια παιδιά που έχουν στο μυαλό τους ότι τα έδωσαν όλα. Εκεί το πράγμα είναι δύσκολο».

Για το αν λείπει το δέσιμο με την ομάδα:
«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ο Γκόλιας είναι 6 χρόνια στο Αγρίνιο και είναι Αγρινιώτης πια. Το πάθος και η εξυπνάδα που έπαιξε στα τελευταία ματς ξεχώρισε. Τα έδωσε όλα. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για άλλα παιδιά. Δεν φτάνει μόνο να είσαι παικτάρα. Η ψυχή δεν τα λύνει όλα, αλλά λύνει αρκετά».

Για τον Κουτρουμάνο:
«Για μένα ήταν η ευχάριστη έκπληξη της ομάδας. Προσωπικά το περίμενα. Από το καλοκαίρι στοιχημάτιζα γι’ αυτόν. Αλλά ήταν άτυχος. Θα έκανε καλά πράγματα φέτος».

Για παίκτες μικρής ηλικίας: «Παιδιά για να σταθούν βασικοί τώρα στην ομάδα είναι δύσκολο. Παιδιά που μπορούσαν να πάρουν συμμετοχές στον πάγκο υπάρχουν πολλά. Όπως ο Μεταξούλης, ο Σμίλτος, ο Ζέρης, ο Καπνόπουλος. Υπάρχουν πολλά παιδιά. Νομίζω κάπως έτσι θα πάει και η διοίκηση τώρα για να συμμαζέψει και το μπάτζετ.

Μόνο να κερδίσεις μπορείς. Αλλάζει προς το καλύτερο η κατάσταση και στην ακαδημία. Και Αγρινιώτες που μπορούν να προσφέρουν υπάρχουν. Ο Παναιτωλικός έχει μέλλον στον τομέα αυτό αν προσεχτούν αυτά τα παιδιά».

Για τις ακαδημίες:
«Οι άλλες ομάδες βρέθηκαν στην ανάγκη να προωθήσουν μικρούς. Ο Παναιτωλικός λόγω οικονομικής ευρωστίας δεν το έκανε, αν και θα έπρεπε να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο νεαρός θα δείξει αν μπορεί ή δεν μπορεί μόνο σε επίπεδο μεγάλης ομάδας. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις ακαδημίες».

Τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα:
«Η προσφυγή θα κρίνει πολλά πράγματα. Είμαστε σε μια περίοδο αναμονής. Η ομάδα θα πρέπει να κάνει σχεδιασμό Ά εθνικής με τον πρόεδρο επικεφαλής για να επανέλθει σύντομα. Με μαζεμένο το μπάτζετ. Θα γίνουν σίγουρα αλλαγές».

Αν θεωρεί ότι έχει τύχη η προσφυγή της ομάδας:
«Δεν το πιστεύω. Ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αυτός που είδαμε τις τελευταίες αγωνιστικές. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Πρέπει πάντα για να πετύχεις να είσαι δίπλα στον κάθε ισχυρό».

Για τα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών:
«Ο ΠΑΣ έπαιζε συνέχεια με παίκτη παραπάνω και πέναλτι, η Κέρκυρα κέρδισε τον Ολυμπιακό και σκόρπισε τον ΟΦΗ με γκολ από τα 70 μέτρα. Όλα μας φαίνονται νορμάλ όμως. Άρα κάτι πάει στραβά. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 4-0 τον Παναιτωλικό και όλοι το σχολίαζαν επειδή έγινε το αυτονόητο. Επειδή ο Παναθηναϊκός έπαιζε σαν Παναθηναϊκός».

«Στο ΟΑΚΑ μπήκε τελεία»
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης του, και σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει να φοράει την φανέλα του Παναιτωλικού, ο Μάκης Μπελεβώνης ξεκαθάρισε πως πλέον τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται, αφήνοντας όμως ανοιχτό να προσφέρει στην ομάδα της καρδιάς του από άλλο επίπεδο:

«Σε επαγγελματικό επίπεδο δεν νομίζω. Το ποδόσφαιρο θα το συνεχίσω, αλλά όχι επαγγελματικά. Στο ΟΑΚΑ ήταν η τελεία. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με την διοίκηση. Θέλω να τα ξεκαθαρίσω λίγο στο μυαλό μου».

Για το μέλλον του Κωστούλα στην ομάδα: «Είναι ελάχιστοι όσοι δεν θέλουν να μείνει ο πρόεδρος. Είναι οι ντόπιοι πολιτικάντηδες που ήθελαν τον Παναιτωλικό του χεριού τους. Το τι θα κάνει ο Κωστούλας είναι δικό του θέμα. Πιστεύω ότι επειδή είναι εγωιστής και δεν θέλει να χάνει δεν θα αφήσει την ομάδα αν πέσει στην Β΄εθνική.

Η χρονιά αυτή θα είναι μάθημα για όλους. Σίγουρα ο πρόεδρος θα έχει δει τι πρέπει να διορθώσει και να τα φτιάξει. Όσο η πόλη στηρίζει την ομάδα, όσο ο πρόεδρος είναι κοντά ο Παναιτωλικός παραμένει κοινωνικό φαινόμενο και έχει μέλλον. Δεν θα διαταραχθεί η σχέση του κόσμου με την ομάδα».

Αν ο υποβιβασμός θα είναι μια παρένθεση:
«Αν γίνουν αυτά που πρέπει κι αν όλοι μάθουν από τα λάθη η ομάδα θα επιστρέψει πιο δυνατή».

Για τις οικονομικές αξιώσεις παλιών παραγόντων:
«Από την ώρα που γύρισα από τον ΟΦΗ στον Παναιτωλικό, βοήθησα την ομάδα του χωριού μου (σ.σ ΠΑΟΚ Καλυβίων) και οικονομικά και υλικά. Να πάω και γω να τα ζητήσω πίσω. Ήθελα και το έκανα».

Το μήνυμα στον κόσμο: «Καλά διαπιστευτήρια έδωσε ο κόσμος με τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Άσχημα και άδικα για κάποιους μετά την Λιβαδειά. Αλλά το θέμα είναι ότι ο κόσμος πάντα στήριζε και πάντα θα στηρίζει. Ο Παναιτωλικός με τον κόσμο του δεν έχει να φοβηθεί κανένα. Ενωμένοι και η ομάδα θα γυρίσει στην μεγάλη κατηγορία και θα μείνει χρόνια εκεί. Ενωμένοι όμως. Μόνος κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ίσως η διοίκηση να πρέπει να έχει λίγο περισσότερο ανοιχτά τα αυτιά προς την κοινή γνώμη χωρίς φυσικά αυτή να υπαγορεύει τι πρέπει να γίνεται».

Για το πώς πρέπει να είναι ο νέος προπονητής: «Να είναι σεβαστός στον χώρο του ποδοσφαίρου. Να μπορεί να σε εμπνεύσει, να γνωρίζει την πραγματικότητα. Δεν θέλω να πω περισσότερα στο θέμα του προπονητή. Δεν ξέρω αν θα μείνει ο Νταλακούρας αυτό είναι θέμα διοίκησης. Αλλά στα δύο ματς που ήταν στον πάγκο έστω και λίγο κάτι έδωσε».

πηγή : gazzetta.gr