“Όλα τα λεφτά” η σύσκεψη των αρχηγών

Την τρίτη διερευνητική εντολή παραλαμβάνει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πάντως, όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην τέταρτη φάση, καθώς αν τελικά συγκροτηθεί κυβέρνηση, αυτό θα γίνει στην Ηρώδου Αττικού.

Η έως τώρα διαδικασία επιβεβαιώνει, κατά κυριολεξίαν, το όνομά της: πρόκειται για διαδικασία διερευνητική. Όλοι οι πολιτικοί παίκτες βάζουν τους όρους τους, αποκαλύπτουν μέρος των προθέσεων και των στοχεύσεών τους, ενώ παράλληλα σημειώνουν προσεκτικά την ατζέντα των συνομιλητών τους. Σιγά σιγά, μ’ άλλα λόγια, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Αλέκας Παπαρήγα φυσικά που δε μετέχει στη διαδικασία, ρίχνουν στο τραπέζι τα χαρτιά τους και ξεκαθαρίζουν το τοπίο ενόψει της σύσκεψης των αρχηγών.

Τρίτη φάση
Τη διερεύνηση θα συνεχίσει από αύριο ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει τη δική του εντολή στη μία το μεσημέρι ως άκαρπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επιμένοντας στην πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων. Μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Βενιζέλου, πάντως, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει εκτός ατζέντας των συζητήσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, αφού θέτει ως βασική διαχωριστική γραμμή την ακύρωση των μέτρων του Μνημονίου, αλλά και νόμων «μνημονιακών» που θα αρχίσουν να ισχύουν σε λίγες ημέρες (κατάργηση μετενέργειας συλλογικών συμβάσεων).

Προτάσεις και σενάρια

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσει μεν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκρότησης κυβέρνησης, αλλά θα επιστρέψει ως άκαρπη την εντολή στον Κάρολο Παπούλια. Τότε, η διαδικασία θα περάσει στην τέταρτη φάση, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα έρθει η ώρα της αλήθειας: οι μπλόφες θα τελειώσουν, οι πραγματικές προτάσεις θα μπουν στο τραπέζι και, είτε θα βγει λευκός καπνός από το μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με τους πολιτικούς αρχηγούς να… προσπαθούν να χρεώσουν ο ένας στον άλλο την προσφυγή σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.
Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης όλων των αρχηγών υπό τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν «παίζει» για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όλα δείχνουν ότι η πολιτική πίεση θα ασκηθεί στον Φώτη Κουβέλη και, δευτερευόντως, στον Πάνο Καμμένο, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα κατά πάσα πρόβλεψη δε θα μετάσχει στη συνεδρίαση.

Ήδη, στη Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζουν με ανησυχία τα σενάρια που θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προτείνει κυβέρνηση σωτηρίας με πρωθυπουργό το Φώτη Κουβέλη, αφού σε μια τέτοια πρόταση αναμένεται να συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Εκεί, η κατάσταση θα είναι δίκοπο μαχαίρι για το Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πει ένα ξερό «όχι», θα χρεωθεί τις κάλπες, στις οποίες θα κατέλθει με έναν ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί ψηφοφόρους του και τους υπόλοιπους αρχηγούς να του χρεώνουν τις εκλογές. Παράλληλα, θα έχει αμφισβητήσει τους λόγους ύπαρξης του κόμματός του, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίζεται ούτε για το ριζοσπαστισμό της, ούτε για την επαναστατική της εγρήγορση. Ψηφίζεται γιατί έχει ευρωπαϊκό μετριοπαθές προφίλ, θέτει ως όρο εκ των ων ουκ άνευ την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασίες πάνω σε άξονα προγραμματικών συγκλίσεων.

Παράλληλα, στη σύσκεψη των αρχηγών αναμένεται να διατυπώσει κυβερνητική πρόταση και ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης που θα παγώσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα μέτρα του Μνημονίου, θα προωθήσει στη Βουλή θεσμικές αλλαγές (κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όσο επιτρέπει το Σύνταγμα, καθιέρωση απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου κ.α.) και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Την ίδια στιγμή, ανταπάντηση φέρεται να ετοιμάζουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότεροι δε θα ήταν αρνητικοί σε μια πραγματικά οικουμενική κυβέρνηση (με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή) η οποία θα απευθυνθεί στους δανειστές και θα προαναγγείλει μια νέα «εθνική διαπραγμάτευση». Μάλιστα, η σχετική ιδέα, που έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων και στη Συγγρού και στην Ιπποκράτους, θα περιλαμβάνει μια κοινή επιστολή, υπογεγραμμένη από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα ζητούν από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας μια νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου από την αρχή.

Ισορροπίες και εκλογές
Φυσικά, οι πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων είναι τόσο λεπτές και οι στοχεύσεις του καθενός τόσο αντικρουόμενες, που οπλίζουν με επιχειρήματα όσους θεωρούν ότι η χώρα αναπότρεπτα βαδίζει στο δρόμο των επαναληπτικών εκλογών. Ωστόσο, έμπειροι κομματικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφήνουν, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, χαραμάδες ελπίδας, οι οποίες ενισχύονται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κόμμα –ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ- που να μη φοβάται την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Ο Αντώνης Σαμαράς, αν ξαναχάσει τη μάχη της συσπείρωσης και καταλάβει τα ίδια ποσοστά ή χαμηλότερα θα πρέπει να αναλάβει το πολιτικό κόστος, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει να διαμορφώνεται ένα καινούργιο πολιτικό δίπολο («ή κεντροδεξιά του ευρώ ή αριστερά της δραχμής») και γνωρίζει ότι μπορεί ο ίδιος και το κόμμα του να συνθλιβούν ανάμεσα στις δύο βασικές πλατφόρμες. Να μη διακινδυνεύσει το θριαμβευτικό ποσοστό του θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και για το Φώτη Κουβέλη αποτελεί ρίσκο η επαναληπτική κάλπη, αφού θα πιεστεί από το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τυχόν προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια, όσοι κάτσουν στο τραπέζι των συσκέψεων υπό τον Κάρολο Παπούλια (μάλλον μέσα στο προσεχές σαββατοκύριακο), αφενός θα φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές και αφετέρου δε θα θέλουν να μπουν σε ένα κυβερνητικό κάδρο χωρίς αυτό να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους. Αυτό ακριβώς το δίλημμα όλων θα προσπαθήσει να λύσει ο Κάρολος Παπούλιας: αν, δηλαδή, θα κερδίσει ο φόβος των δεύτερων εκλογών ή οι σκοπιμότητες για το -όποιο- σχεδιαζόμενο κυβερνητικό σχήμα…

πηγή : matrix24.gr