Το γεφύρι στο «Φονιόρεμα»

Ο παραπόταμος του Μόρνου Φονιόρεμα, γεφυρώνεται με ένα πέτρινο γεφύρι κοντά στο χωρίο Αναβρυτή, στη δημοτική ενότητα Αποδοτίας του δήμου Ναυπακτίας και στη θέση Ταράτσες.

Εγκαταλελειμμένο στο φθορά του χρόνου και στην αδιαφορία των ανθρώπων, στέκει ακόμα όρθιο, ίσως το πιο καλοδουλεμένο γεφύρι της Αιτωλοακαρνανίας. Χτισμένο το 1800 περίπου, το γεφύρι αυτό εξυπηρετούσε την επικοινωνία μεταξύ των χωριών Καταφύγιο και Αναβρυτή με τα χωριά Ασπριά, Κοκκινοχώρι και Λιμνίτσα.

Το άνοιγμα τον γεφυριού είναι δώδεκα μέτρα, το ύψος του από τη στάθμη του νερού είναι επτά μέτρα, το δε πλάτος του είναι τρία μέτρα. Το γεφύρι κοσμούσαν τέσσερις κολώνες, μια σε κάθε άκρο του από καλά λαξευμένους ογκόλιθους.Δεξιά και αριστερά του γεφυριού υπάρχουν χτιστά στηθαία με πλάτος μισό μέτρο στη βάση τους, ενώ στενεύουν από τη βάση και πάνω. Ο διάδρομος είναι καλντερίμι με πλάτος δυο περίπου μέτρα και είναι επικλινής, καθώς το αριστερό ακρόβαθρο της κατασκευής είναι θεμελιωμένο σε βράχο με υψομετρική διαφορά περίπου 1,30 μέτρα. Στη θέση δίπλα από το γεφύρι υπάρχει ο παλιός νερόμυλος του Παναγιώτη Γεωργόπουλου.

πηγή : πράσινο + μπλέ