Το soundtrack των ημερών

Τεύχος 8

Στο προηγούμενο τεύχος πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου αναλύαμε το φαινόμενο του δικομματισμού και την επερχόμενη πτώση του. Πράγματι το εκλογικό αποτελέσματα έφερε αλλαγή στη τάξη πραγμάτων, όπως την ξέραμε μέχρι τότε. Μετά λοιπόν από μια διετία ξεγυμνώματος των προηγούμενων κυβερνήσεων, καταστροφής και πρωτοφανούς ύφεσης, το εκλογικό σώμα αντέδρασε. Δυστυχώς έπρεπε να καταστραφούμε για να ξεπεράσουμε (έστω για λίγο; θα δείξει) τα κομματικά οιδιπόδεια που μας τυραννούν για δεκαετίες τώρα. Παρόλα αυτά, έντονο προβληματισμό προκαλεί το μεγάλο ποσοστό της αποχής -γύρω στο 40%- που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού λαού δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Είναι τεράστιο θέμα αυτός ο αριθμός πολιτών να αδιαφορεί για το πώς θα δώσει κατευθύνσεις για την διακυβέρνηση των επόμενων χρόνων, ιδίως στην τωρινή κρίσιμη στιγμή. Μπορεί να είναι απογοήτευση, μπορεί να είναι απαισιοδοξία, μπορεί να είναι αντίδραση, αλλά όπως ξαναγράψαμε: «δεν στενοχωριέται κανένας με το αν δεν πάω εγώ να ψηφίσω, δεν δημιουργώ κανένα πρόβλημα, δεν καταγράφεται η αντίθεσή μου, ο θυμός μου, η απαξίωση προς κάθε κατεστημένο». Στην αρχαία δημοκρατία, στην οποία τόσο ανατρέχουν διάφοροι σήμερα, η συμμετοχή στα κοινά ήταν υποχρεωτική και αυτός που αρνούταν να συμμετάσχει χαρακτηρίζονταν «ιδιώτης», από όπου και το idiot = ηλίθιος.

Ωστόσο, έχουμε αλλαγή σκηνικού από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι τώρα. Το σενάριο αυτή τη φορά περιστρέφεται γύρω από την κόντρα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά παλεύουν για την πρωτιά. Στο σύντομο προεκλογικό διάστημα του δεύτερου γύρου πολλά γεγονότα συνέβησαν, άλλα τυχαία και άλλα σκηνοθετημένα από τα επιτελεία των κομμάτων. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και το κοινωνικό σύνολο πιεσμένο, κυρίως από την πρωτοφανή ύφεση. Έτσι αντιδρά περίεργα. Μέσα σε λίγες μέρες έχουμε ακούσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, απειλές από τους εταίρους και τους επιτηρητές μας, μερικές φωνές συμπαράστασης, γνώμες εκ διαμέτρου αντίθετες, φήμες και αστικούς μύθους. Στην Ευρώπη, από τα αυστηρά μηνύματα του τύπου «δεν αλλάζει τίποτα, δεν γίνεται», το κλίμα πήγε στο «θα δούμε αν μπορεί κάτι να αλλάξει, κάτι γίνεται». Στο εσωτερικό της χώρας η βία έχει γίνει πρώτο θέμα και δεν προκαλεί έκπληξη όταν μπορεί να ξεσπάσει μέρα μεσημέρι στα κέντρα των πόλεων. Οι μετανάστες συνωστίζονται στο λιμάνι της Πάτρας και στις πόλεις, η εγκληματικότητα αυξάνει, η αυτοδικία εμφανίζεται, το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Μια πολύ άσχημη κατάσταση που μας προβληματίζει και τη βιώνουμε όλοι. Σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή την κατάσταση έρχονται να απαντήσουν ρητορικές που προβάλουν την «τιμωρητική» ψήφο ως λύση. Τιμωρία των πολιτικών προσώπων ή των κομμάτων με το να μη κυβερνήσουν; Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί τιμωρία για αυτούς. Μην ξεχνάμε πως ακόμα και μόνο μια κοινοβουλευτική θητεία (που οι πολιτικοί του αναφέρουμε έχουν σίγουρα) είναι ικανή να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, ενώ στον «τιμωρό» ψηφοφόρο θα μείνει μόνο η ηδονή της πραγματοποίησης του στόχου του, και αμέσως μετά θα αρχίσει να δέχεται τις συνέπειες των επιλογών του. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι παρόμοια συγκυρία στην Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε και ο Χίτλερ και έφερε την καταστροφή. Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος το 1933 δημιούργησε κύμα ανεργίας στη Γερμανία, που έφθασε το 46%, κατάσταση η οποία οδήγησε στην γνωστή συνέχεια… Η τιμωρία από την λύση έχει τεράστια απόσταση και είναι λάθος να αναλωθούν ψήφοι σε μια οργισμένη και μόνο λογική που δεν θα οδηγήσει σε διέξοδο.

Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν λύση και αυτό είναι το ζητούμενο αυτής της αναμέτρησης. Είναι πολύ σημαντικό να ζυγίσουμε όλες τις προτάσεις με γνώμονα την προοπτική που δίνουν. Ως εδώ, μακάρι να είναι το χειρότερο σημείο που φτάσαμε Είναι η ώρα που ελπίζουμε όλοι μας να προχωρήσουμε μπροστά.. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

Β.Π.

Τα twitt των ημερών:
@LSaklabanis
Τι φοβάσαι ρε;Τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; “Νέα αυτοκτονία για οικονομικούς λόγους –36χρονος πήδηξε από μπαλκόνι”

@galaxyarchis
Επιτέλους τι θα γίνει μ’αυτή τη συντεχνία άνεργων αυτόχειρων που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις; Θα μας καταστρέψουν τη μπίζνα…ε…τη χώρα!

@no_propaganda
Γκόμενα παραβίασε στοπ μιλούσε στο κινητό στο άλλο χέρι γλυφιτζούρι ! στοίχημα είναι πολιτικοποιημένη κ θα ψήφισε χρυσή αυγή κόντρα σε όλους

@doleross
Οι συντάξεις του Ιουλίου θα πληρωθούν κανονικά δήλωσε ο υπηρ.υπ.Εργασίας Α.Ρουπακιώτης στους δημοσιογράφους. #rbnews

@mariastratou
Δεν έχει δελτίο το #megamou και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών μειώθηκε κατά 83%

@ypopto_mousi
Και τελικά απο ποιόν να το περιμένουμε, τις “αγορές” τον Τσίπρα, τους “δεξιούς ακτιβιστές” ή την “Ευρώπη”; Δεν ξέρουμε τι να πρωτοφοβηθούμε.

@alkoolismos
H Χρυσή Αυγή θα πετάξει έξω από παιδικούς σταθμούς τους μετανάστες & ο Σαμαράς θα βάλει μέσα τα ελληνάκια. Κυβέρνηση συνεργασίας #ekloges12

@Aph_Kay
Νομιζω οτι πρεπει να παει και ο σόιμπλε στο προεδρικο γιατι απο μακρια δε γινεται δουλεια

@pitsirikos
Η Παπαρήγα χτες έριξε χυλόπιτα στο Σαμαρά και σήμερα θα ρίξει χυλόπιτα στον Τσίπρα. Τέτοιο σουξέ ούτε στα νιάτα της.