Τριχωνίδα : άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αύξηση των γεωργικών εκτάσεων σε βάρος των δασών

Τι έδειξε έρευνα του ΑΠΘ και της WWF για την οικιστική ανάπτυξη της Τριχωνίδας

Με άναρχο τρόπο μεταβλήθηκε η κάλυψη γης στην Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια. Η οικιστική ανάπτυξη εκδηλώθηκε εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, στις πεδινές περιοχές παρατηρήθηκε εντατικοποίηση της γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ στα ορεινά, τα δάση πύκνωσαν λόγω της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας.

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF με τίτλο «Χαρτογράφηση των αλλαγών κάλυψης γης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας 1945-2009». Μέσω της φωτοερμηνείας και της ανάλυσης περισσότερων από 250 αεροφωτογραφιών, οι εμπλεκόμενοι μελέτησαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε επτά περιοχές της χώρας και αποτύπωσαν τις μεταβολές και τις επιπτώσεις τους στον χώρο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε συντελέστηκαν άναρχες και βίαιες αλλαγές στη χρήση του φυσικού χώρου.

Στην Τριχωνίδα οι αλλαγές στην έκταση της λίμνης και περιµετρικά αυτής χαρτογραφήθηκαν με αφορμή τη αύξηση των αγροτικών εκτάσεων που προέκυψε από τη χαρτογράφηση 1987-2007. Εξετάστηκαν οι καλύψεις γης τα έτη 1945, 1960, 1970, 2009. Είναι εμφανές ότι σε σχέση με την κατάσταση του 1945 γύρω από τη λίμνη παρατηρείται επέκταση ή και μετατόπιση των γεωργικών εκτάσεων σε βάρος κυρίως των δασών (69,1%) αλλά και των εκτάσεων χαμηλής δυσικής βλάστησης (14,1%). Οι καλλιέργιες καταλαμβάνουν επίσης παραλίμνιες περιοχές που καλλιεργούνται εποχιακά όταν αποκαλύπτονται απο τα νερά και απεικονίζονται ως κατηγορία “άλλες εκτάσεις”. Συνολιά σε γεωργικές εκτάσεις μετατράπηκε το 11,8% (9.616 στρ.) της συνολικής φυσικής βλάστησης του 1945 και αναλυτικότερα από δάση σε γεωργικές εκτάσεις 7.982στρ. από εκτάσεις χαμηλής φυσικής βλάστησης σε γεωργικές 1.634στρ.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας για την περιοχή της Τριχωνίδας (κλικ στις φωτο για μεγέθυνση):