Μεσολόγγι: Τα μυστικά της λιμνοθάλασσας

Υγρά σουρεαλιστικά τοπία, απόκοσμες λιμνοθάλασσες, μυθικές αρχαίες πολιτείες, υπερβατικά μοναστήρια, ηρώων και θυσιών μνημεία… Ενας «μαγικός» κόσμος πάλλεται εδώ μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, στις παρυφές μιας «ιερής» πολιτείας, πάνω στον φυσικό καμβά ενός πλούσιου και ζωντανού υγρότοπου, από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου…

Ο ποταμός Αχελώος γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου και έπειτα από 220 χλμ. αδειάζει την κοίτη του στη θάλασσα, δυτικά της πόλης του Μεσολογγίου. Λίγο ανατολικότερα εκβάλλει ο ποταμός Εύηνος μετά μια πορεία 110 χλμ. που ξεκινά από τα βουνά της Ρούμελης. Τα δύο ποτάμια δημιουργούν με τις προσχώσεις τους ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα. Στο κέντρο κυριαρχεί, με τη μεγαλύτερη έκταση, η αβαθής λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που απλώνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων απέναντι από τον Πατραϊκό κόλπο. Βόρεια, εισχωρεί στην ακαρνανική γη με το μακρόστενο σχήμα της η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ή Κανάλι, ενώ στα ανατολικά μοιάζει να στρογγυλοκάθεται δίπλα στην ακτογραμμή, αυτή της Κλείσοβας με τα 22.000 στρέμματα νερού να κρύβουν τον πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό βυθό της χώρας.

Η τεράστια αυτή υγροτοπική έκταση που σύμφωνα με τον διάσημο αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα ονομαζόταν Κυνία έδωσε από πολύ παλιά τροφή και στέγη στον άνθρωπο. Ετσι στις όχθες της εμφανίστηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς του ελλαδικού χώρου. Η αρχαία Αιτωλία, όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη έκταση γύρω της, κατοικήθηκε από τους Αιτωλούς και τους Κουρήτες.

Στην περιοχή άκμασαν σπουδαίες πόλεις-κράτη που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με σαράντα πλοία. Η Καλυδώνα, της οποίας το λιμάνι ταυτίζεται σήμερα με το Κρυονέρι, αναφέρεται από τον Ομηρο ως η μία από τις πέντε ισχυρές πόλεις της Αιτωλίας. Επίσης εδώ βρισκόταν η πόλη Πλευρώνα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής κτισμένο σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, που απετέλεσε τον συνδετικό κρίκο των Αιτωλών με την Κόρινθο και την Αθήνα.

Φυσικό οχυρό που προστάτευε τους ανθρώπους της κατά των εκάστοτε εισβολέων υπήρξε ανέκαθεν η λιμνοθάλασσα, αφού τα βαλτώδη εδάφη και τα έλη της δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση. Το Μεσολόγγι μέχρι το 1700 βρισκόταν υπό βενετική κατοχή, ενώ η ιστορική μνήμη το ταύτισε με τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων και συνδέθηκε στενά με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, την ηρωική «Εξοδο των Πολιορκημένων».

Για τον υποψήφιο επισκέπτη ένα είναι σίγουρο. Το μέρος είναι ατέλειωτο και δεν θα του χαριστεί εύκολα. Η πρώτη εντύπωση μπορεί να μην είναι συναρπαστική, γι’ αυτό και θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας για να ψάξετε, ίσως και να σκονιστείτε ή να ταλαιπωρηθείτε λίγο, όμως εντέλει θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο.

Φτάνοντας στο Μεσολόγγι, το μικρό πέτρινο τείχος που συμβολικά υψώνεται μπροστά στην είσοδο της πόλης -μάντρα το έλεγαν ειρωνικά οι αγωνιστές- άντεξε τρεις πολιορκίες του τουρκικού και αιγυπτιακού στρατού! Από το 1822 έως το 1826, χιλιάδες στρατιώτες και πολεμικά πλοία περικύκλωναν ξανά και ξανά τη μαρτυρική πόλη. Το δραματικό φινάλε αυτής της τραγικής ιστορίας παίχτηκε τον Απρίλιο του 1826 όταν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οδηγήθηκαν στον λιμό και απελπισμένοι πια επιχείρησαν τη μεγάλη ηρωική έξοδο. Σώθηκαν μόνο 1.300, καθώς οι περισσότεροι σκοτώθηκαν ή ανατινάχθηκαν όταν ο Χρήστος Καψάλης έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη. Το Μεσολόγγι με νομοθετικό διάταγμα του 1937 έχει ανακηρυχθεί «Ιερή Πόλη».

Σήμερα, ο σύγχρονος πολεοδομικός ιστός έχει επεκταθεί σε αρκετά σημεία εις βάρος της φυσιογνωμίας του αυθεντικού οικισμού, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις περισσότερες πόλεις της νεότερης Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά σώζονται αρκετά παλιά σπίτια που έχουν αναπαλαιωθεί. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι σίγουρα η Πύλη της Εξόδου, αλλά και ο Κήπος των Ηρώων, που βρίσκεται εσωτερικά του τείχους της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο στα χρόνια των Πολιορκιών (1822?1826). Η ιδέα της δημιουργίας ενός κήπου αφιερωμένου στη μνήμη των προμάχων του Μεσολογγίου ανήκει στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και δημιουργήθηκε το 1830.

Σύμβολο εθνικής αναφοράς και κιβωτός Εθνικής Μνήμης, θυμίζει το χρέος προς την πατρίδα και την πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας. Εδώ θα δείτε τους τάφους τού Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του Γρίβα και άλλων αγωνιστών. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο το άγαλμα του Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, του διάσημου φιλέλληνα Αγγλου ποιητή, γνωστού ως λόρδου Βύρωνα, που στήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα και πέθανε στις 19 του Απρίλη του 1824 στην πόλη που τόσο αγάπησε.

Απέναντι από την είσοδο του Κήπου των Ηρώων λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το Κέντρο Τουριστικής Ξενάγησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την περιοχή αλλά και να προμηθευτούν αναμνηστικά είδη.

Τα αξιοθέατα του Μεσολογγίου δεν εξαντλούνται εδώ, καθώς όλη η πόλη κρύβει γωνιές που πρέπει να ανακαλύψετε, ενώ το περιηγητικό ενδιαφέρον τόσο από οικολογικής όσο και από ιστορικής σκοπιάς θα φθάσει στο ζενίθ του γύρω από τις λιμνοθάλασσες που αγκαλιάζουν από παντού την «Ιερή Πόλη». Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και το ανθρωπογεωγραφικό τοπίο της έχει χαρακτηρισθεί Περιβαλλοντικό Πάρκο και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

Προικισμένο Αιτωλικό
Το Αιτωλικό, η «νερένια πόλη», βρίσκεται, 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Είναι ένα πυκνοκατοικημένο νησάκι, μέσα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, που συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινες πολύτοξες γέφυρες που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Είναι μια πόλη μέσα στη λιμνοθάλασσα με στενά, γραφικά σοκάκια, χαμηλά σπιτάκια γεμάτα λουλούδια και μυρωδιές φρεσκομαγειρεμένων φαγητών. Οι φιλόξενοι και χαμογελαστοί κάτοικοί του αποκαλούν το Αιτωλικό «μικρή Βενετία».

Αν έρθετε από τον παλιό δρόμο στη θέση «Φοινικιά» θα δείτε ανάμεσα στις αλυκές, μέσα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο λόρδος Βύρωνας.

Το σημερινό Αιτωλικό ήταν γνωστό με την ονομασία «Ανατολικό» πιθανόν, καθώς βρισκόταν ανατολικά του Αχελώου και με αυτό το όνομα αναφερόταν σε δημόσια έγγραφα. Ο Ισπανοεβραίος περιηγητής Βενεμιάν που το επισκέφτηκε το 1153 μ.Χ. το αναφέρει ως «Νατολικόν» παραλείποντας πιθανόν λόγω προφοράς το αρχικό «Α».

Η ιδιαίτερη αυτή πόλη σφράγισε με άφθονο αίμα τον δικό της ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το αποκορύφωμα ήρθε με την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της, κατά την πολιορκία τους από τις δυνάμεις του Κιουταχή, τον Απρίλη του 1823. Στη μητροπολιτική εκκλησία της Παναγιάς, στις 2 Απρίλη του 1824, πραγματοποιήθηκε από τον Μαυροκορδάτο η δίκη-παρωδία του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουμε τον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, όπου σύμφωνα με το θρύλο η τουρκική βόμβα που διαπέρασε τη στέγη άνοιξε τρύπα στο δάπεδο του ναού, απ’ όπου αναπήδησε γλυκό νερό, ένα θεόσταλτο, πολύτιμο δώρο για τους πολιορκημένους. Από το Αιτωλικό μπορείτε να αναζητήσετε την αρχαία πόλη των Οινιάδων, κοντά στο χωριό Κατοχή. Εδώ θα περιηγηθείτε σε έναν θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο, όπου ανάμεσα σε βελανιδιές και ελιές ξεχωρίζει το μεγάλο και καλοδιατηρημένο θέατρο.

Σε μικρή απόσταση κοντά στο χωριό Λεσίνι απλώνεται το παραποτάμιο Δάσος Φραξού, μοναδικό στο είδος του (έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης). Καταλυτική στην τοπιογραφία της ευρύτερης περιοχής είναι η παρουσία του Αχελώου. Την καλύτερη θέαση στην κατάφυτη κοίτη του μεγάλου ποταμού θα την έχετε από τη γέφυρα του Νεοχωρίου. Για ευρύτερη οικοενημέρωση, θα επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού που βρίσκεται στην είσοδο του Αιτωλικού.

Αξίζει να επισκεφθείτε το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη», που βρίσκεται στο Νησάκι του Αιτωλικού, σ’ ένα εντυπωσιακό νεότευκτο, διώροφο κτίσμα όπου στεγάζεται από το 2006 το μουσείο. Στη μία από τις δύο μεγάλες αίθουσές του θα δείτε έργα της χαράκτριας και ζωγράφου Βάσως Κατράκη (1914 ? 1988), ενώ στην άλλη αίθουσα φιλοξενούνται κατά καιρούς αξιόλογες εκθέσεις http://katrakivasso-museum.gr

Κοντινές αποδράσεις
Στην Τουρλίδα
Ο δρόμος που οδηγεί στην Τουρλίδα (5-6 χλμ.) κατασκευάστηκε το 1885 στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβα και η Τουρλίδα έπαψε να είναι νησί! Σήμερα έχει διαπλατυνθεί και διαθέτει δύο λωρίδες για τα αυτοκίνητα, πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο. Στη διάρκεια της πορείας σας θα δείτε τις «πελάδες», τις ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους, και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύοντα τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι γνωστές μπάφες (κέφαλοι). Καλύτερη ώρα να έρθετε εδώ είναι το σούρουπο που η λιμνοθάλασσα βάφεται στα υπέροχα χρώματα του δειλινού.

Η Τουρλίδα, που ήταν κάποτε ένα γνήσιο ψαροχώρι, καταφέρνει να κρατά ακόμα κάτι από την όψη του παλιού ιδιόμορφου λιμναίου οικισμού, ο οποίος ισορροπούσε πάνω σε πασσάλους. Από την Τουρλίδα με κατεύθυνση νότια μπορείτε να περιπλανηθείτε για αρκετά χιλιόμετρα πάνω στα αναχώματα που χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες.

Μονές-αρχαίες πόλεις
Στ’ ανατολικά μπορείτε να πάτε ως το Κρυονέρι (17χλμ.) και να περιηγηθείτε γύρω από τον βράχο της Βαράσοβας, ένα από τα πιο αξιόλογα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Η περιοχή κρύβει άφθονες σκήτες και παλαιοχριστιανικούς ναούς. Ακόμη προτείνουμε ν’ αναζητήσετε την εκκλησία της Παναγιάς Παναξιώτισσας, κοντά στο χωριό Γαβρολίμνη, και της Παναγίας Τρημιτού, κοντά στο Τρίκορφο. Ανάμεσα στα χωριά Ευηνοχώρι και Κοκώρη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Καλυδώνα. Φεύγοντας από αρχαία Καλυδώνα προς Μεσολόγγι, στο ύψος του χωριού Αγιος Θωμάς, θα δείτε τον δρόμο που καταλήγει στο μοναστήρι του Αγ. Συμεών (17ος αι.) που απολαμβάνει τη δροσιάς μιας όμορφης τοποθεσίας με πηγαία νερά και θεόρατα πλατάνια (μόλις 7 χλμ. από Μεσολόγγι) και είναι ιστορικά συνδεμένο με την ηρωική Εξοδο των Μεσολογγιτών.

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Μεσολογγίου – Αγρινίου, ασφάλτινος δρόμος δεξιά θα σας φέρει στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, γνωστό και σαν κάστρο της Κυρά Ρήνης. Εδώ βρισκόταν μια ακόμα σημαντική πόλη της Αιτωλίας, η Πλευρώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι άριστα οργανωμένος (ανοιχτό: 9 π.μ. έως 3 μ.μ. εκτός Δευτέρας).

Οι παραλίες
Η καλύτερη παραλία, καθώς βλέπει το ανοιχτό Ιόνιο, είναι αυτή της Τουρλίδας. Είναι αμμουδερή, οργανωμένη, αλλά και εξαιρετικά πολυσύχναστη. Από το Αιτωλικό θα επισκεφθείτε την υπέροχη ακτή Λούρος (23 χλμ., 17χλμ. ΝΔ του Νεοχωρίου) με τις αμμοθίνες και τα καθαρά νερά, σε μήκος 6-7 χιλιομέτρων. Η αμμώδης παραλία του Ιονίου Πελάγους προστατεύεται από το 1974 από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί την αξία του τόπου ως βιοτόπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου.

Μουσειακοί χώροι
Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης: Θα το βρείτε στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο νεοκλασικό κτίριο του Παλιού Δημαρχείου. Στους χώρους του φιλοξενούνται πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένοι από τον Εθνικό Αγώνα των κατοίκων. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία έργα να ξεχωρίσουμε το «Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του Δ. Κασόλα, «Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου», αντίγραφο του Ντελακρουά, «Η ανατίναξη του Χ. Καψάλη» του Βρυζάκη και φυσικά το έργο του Γάλλου Lansac «Η Μεσολογγίτισσα».

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης: Σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1835 και αναπαλαιώθηκε με έξοδα της οικογενείας Μοσχανδρέου (εμπνευστές της δημιουργίας της Πινακοθήκης) εκθέτονται σπουδαία έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως των Μόραλη, Μυταρά, Γκίκα, Τσαρούχη και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών. Το τμήμα της γλυπτικής φιλοξενεί έργα των Γιάννη Παπά, Περαντινού, Λάζ. Λαμέρα, Παρμακέλη, Γερολυμάτου, Πατσόγλου, Ρηγανά, Θεόδ. Παπαγιάννη, Παπαδούκα, Παπασάικα, Δικέφαλου, Χρ. Παπά, Φασιανού, Κοροβέση, Χρ. Λάμπρου κ.ά. (www.pinakothiki.org)

Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»: Βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο σ’ ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα όπου ο γεννήθηκε στρατηγός και θρυλικός αγωνιστής των «ελευθέρων πολιορκημένων» Αθανάσιος Ραζηκότσικας. Το κτίριο ανακαινίστηκε 1999 με σκοπό να φιλοξενεί στις αίθουσές του εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Μουσείο Παλαμά και Τρικούπη: Τα σπίτια όπου έμεναν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η οικογένεια Τρικούπη λειτουργούν πλέον ως μουσείο όπου φιλοξενούνται τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών στο Αιτωλικό: Από το Αιτωλικό καταγόταν η περίφημη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Μετά και από επιθυμία της ίδιας, δημιουργήθηκε το Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη», που στεγάζει σ’ ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο τα έργα της μεγάλης χαράκτριας.

Μικρά μυστικά
Ανάμεσα σε δύο λίμνες
Η ονομασία Μεσολόγγι έχει μάλλον ιταλική προέλευση (σημαίνει περιοχή ανάμεσα σε λίμνες) και πιθανόν να προήλθε από τη συνένωση των ιταλικών λέξεων «mez- zo και «laghi», πράγμα που σημαίνει «ένα μέρος εν μέσω λιμνών», ενώ γύρω στο 1650 συνήθιζαν να αποκαλούν το Μεσολόγγι «Μικρή Βενετία», καθώς ήταν χτισμένο πάνω σε τρεις νησίδες. Οι κάτοικοί του ζούσαν από παλιά κυρίως από το ψάρεμα.

Βόλτες με ποδήλατο
Το Μεσολόγγι λόγω επίπεδου εδάφους αλλά και μετά την κατασκευή ποδηλατοδρόμων θεωρείται μία από τις πιο φιλικές πόλεις της Ελλάδας για βόλτες με ποδήλατο. Αν δεν έχετε μαζί σας το δικό σας, μπορείτε να νοικιάσετε (26310 24560).

Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων
Το αρχαίο Θέατρο Οινιάδων είναι ένα από τα τρία αρχαία θέατρα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Αρχαία Πλευρώνα, Αρχαία Καλυδώνα). Η αναγέννηση των αρχαίων Οινιάδων ήρθε και με την αναβίωση του Φεστιβάλ αρχαίου Θεάτρου που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου από το 1986 και μετά. Το πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων περιλαμβάνει:
Παρασκευή 13 Ιουλίου: «ΜΠΟΕΜ» του Πουτσίνι, μουσικοθεατρική παράσταση από την Εθνική λυρική Σκηνή (Σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το σωματείο Διάζωμα).
Σάββατο 21 Ιουλίου: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Αιμίλιο Χειλάκη.
Σάββατο 28 Ιουλίου: «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη, από το τμήμα θεατρολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας των ΗΠΑ.
Σάββατο 4 Αυγούστου: «ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη, με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Κυριακή 12 Αυγούστου «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη, με τον Κώστα Κόκλα και τη Δάφνη Λαμπρογιαννη.
Σάββατο 18 Αυγούστου «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» του Ευριπίδη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Στέλιο Μάινα.

Εκθεση Τοπικών Προϊόντων
Μετά την επιτυχία της 1ης Εκθεσης Τοπικών Προϊόντων Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθεί η 2η η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Λιμανιού Μεσολογγίου από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2012. Οι τοπικές επιχειρήσεις θα προβάλουν τα προϊόντα τους και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής και οι επισκέπτες θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες, σε ένα όμορφα διαμορφωμένο και λειτουργικό χώρο.

Περιβαλλοντικός και αλιευτικός τουρισμός
Η δεύτερη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της ευρωπαϊκής Μεσογείου, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, με τις παραδοσιακές αλιευτικές τέχνες, το φημισμένο αβγοτάραχο, τα 200 και πλέον είδη πουλιών και τους σπάνιους φυσικούς οικότοπους, είναι από τους ιδανικούς τόπους για να ζήσετε μια μοναδική περιηγητική εμπειρία έξω από τα καθιερωμένα. Παρατήρηση πουλιών, ψάρεμα με τις παραδοσιακές αλιευτικές τεχνικές της περιοχής μαζί με τους ντόπιους, περιήγηση στα οικοσυστήματα και στις καλύβες των ψαράδων είναι μερικά μόνο από όσα η περιοχή προσφέρει. (Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.aquaaction.gr)

Το χαβιάρι της Ελλάδας
Πασίγνωστο για την ξεχωριστή νοστιμιά του το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου είναι πλέον διάσημο εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή τεχνική σε σύγχρονες μονάδες που πληρούν όλους στους κανόνες υγιεινής. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δεν περιέχει συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, πλούσιο σε Ω3 -λιπαρά, χωρίς πολλές θερμίδες.

Κανόε Καγιάκ
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Κανόε – Καγιάκ Ηρεμων Νερών θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή, 4-5 Αυγούστου 2012, στη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν τα παιδικά τμήματα των ομάδων κανόε – καγιάκ όλης της χώρας με τις συμμετοχές αθλητών να ξεπερνούν τις 300. Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ και τον Ναυτικό Ομιλο Μεσολογγίου, με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας. Η διοργάνωση αποτελεί τη συνέχεια ανάλογων αγώνων κανόε – καγιάκ flatwater που έχουν διοργανωθεί από το 2005 στο Μεσολόγγι και η οποία ουσιαστικά κατατάσσει την περιοχή σε σημείο αναφοράς για το άθλημα στη χώρα, αφού η λιμνοθάλασσα αποτελεί τον ιδανικότερο στίβο.

Μαρίνα Μεσολογγίου
Στη μαρίνα Μεσολογγίου οι επισκέπτες θα βρουν ό,τι απαιτούν για μια ευχάριστη, άνετη και ασφαλή παραμονή. Οι ευρείς και πολύ σταθεροί πλωτοί προβλήτες από σκυρόδεμα δίνουν εύκολη πρόσβαση από και προς τα σκάφη. Εχει 380 αγκυροβόλια και χώρους πρόσδεσης για γιοτ μέχρι 80 μέτρα. Υπάρχει μία ελεγχόμενη είσοδος που δίνει πρόσβαση στη μαρίνα οδικώς. Από τη θάλασσα η είσοδος στη μαρίνα γίνεται μόνο μέσω του καναλιού, γεγονός που προσφέρει βέλτιστη ασφάλεια στους επισκέπτες και στα σκάφη τους.

Τα λασπόλουτρα
Εντός της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, ανατολικά του δρόμου που διασχίζει τη λιμνοθάλασσα και οδηγεί στην παραλία της Τουρλίδας βρίσκονται τα ιαματικά λασπόλουτρα της Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου. Οι ιαματικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες πιστοποιούνται μέσω δυο μελετών – ερευνών που εκπονήθηκαν πρόσφατα. Οπως προέκυψε, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη θεραπεία από οστεοαρθρίτιδα με τη χρήση επιθεμάτων θαλασσιού ιλύος (λασπόλουτρο).

ΔΙΑΜΟΝΗ
«Λίμπερτυ» (26310 28050, www.hotelliberty.gr ). Στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, εξαιρετικά βολικό για όσους θέλουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητό τους.
«Θεοξένια» (26310 28098, www.theoxenia-hotel.gr ). Στον δρόμο για Τουρλίδα πάνω στη λιμνοθάλασσα.
«Ηλέκτρα» (26310 25570, www.elektrarooms.gr ). Στην οδό Ναυπάκτου.
«Αγάπη» (26310 22553). Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην οδό Ελ. Πολιορκημένων.
«Ηλιοβασίλεμα» (26310 51408), στην Τουρλίδα.

ΦΑΓΗΤΟ
Στην Τουρλίδα ο δημοφιλής πολυχώρος (καφετέρια, εστιατόριο, beach bar) «Εξοδος» (26310 51333) στην αμμουδερή παραλία. Με θέα στο λιμανάκι και τραπέζια πλάι στη βάρκες «Το ηλιοβασίλεμα» (26310 51408). Στο Μεσολόγγι για θαλασσινά θα πάτε στις ψαροταβέρνες «Χρα», «Δημητρούκας» (26310 23237) στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Καλές είναι οι ταβέρνες «Αρχοντικό» (26310 24527), «Αυγό του Κόκορα» (26310 24377) και το παλιό και σταθερό σε ποιότητα «Μαρ-Οκια» (26310 26382). Για σουβλάκι και κρεατικά αναφέρουμε το «Α’ Βοηθειών» (26310 22707) στη Λόρδου Βύρωνος και την ψησταριά «Μελαχρής» (26310 25633) κοντά στο Πάρκο των Ηρώων. Στο χωριό Αγιος Θωμάς προτεινόμενο είναι το εστιατόριο «Αλικύρνα» (26310 28680). Στο Αιτωλικό θα πάτε για να ψάρι από τη λιμνοθάλασσα. Λίγο έξω από την πόλη πάνω στη θάλασσα θα βρείτε το εξοχικό κέντρο «Ρεμπάκια» (26320 22000), όπου θα δοκιμάσετε χέλι, αβγοτάραχο, τσιπούρα λιμνοθάλασσας και χειροποίητο παστό. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό ποτοπωλείο του Τρικενέ στην οδό Μακρή. Εδώ κι έναν αιώνα παρασκευάζει ούζο, μαστίχα, λικέρ και έχει τη δικιά του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πόλης.

πηγή : ethnos.gr