Την εποχή που στο δήμο Αγρινίου γίνονταν πάρτι…

Το απίστευτο πάρτι που γίνονταν στο δήμο Αγρινίου πριν 12 χρόνια αναδεικνύει η έκθεση του επιτρόπου δημόσιας διοίκησης, βάσει της οποίας το Ελεγκτικό Συνέδριο καθίζει το σκαμνί το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου του 2000 και το καλεί να επιστρέψει εντόκως χρήματα για δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες. H έκθεση που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΑγρίνιοCulture.gr αναδεικνύει το όργιο σπάταλης του γίνονταν στο δήμο Αγρινίου…

Προμήθειες αφισών και προσκλήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, τραπεζώματα και δαπάνες σε «είδη κυλικείου» «για εξυπηρέτηση πολιτικών προσώπων και επίτροπων», επιχορηγήσεις συλλόγων και φορέων για διάφορες εκδηλώσεις, δίσκους για μνημόσυνα (!), ανθοδέσμες ακόμη και για την ονομαστική γιορτή του δημάρχου Αθηναίων (!), συνδρομές σε εφημερίδες ακόμη και σε επιστημονικά περιοδικά (!), λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων και καταχωρήσεις σε τοπικές εφημερίδες… συνθέτουν ένα άνευ προηγουμένου όργιο σπατάλης και δικαιολογούν την αίσθηση μεγαλοπρέπειας που κατείχε την τότε δημοτική αρχή Αγρινίου…

Το συνολικό ποσό των δαπανών που έκρινε από το δειγματοληπτικό έλεγχο ο επίτροπος είναι 12,2 εκ. δρχ (το 2000 είχαμε ακόμη δραχμή), όμως σε αυτά τα 12 χρόνια που μεσολάβησαν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλη ήταν η αξία των χρημάτων τότε… Ο καφές που κοστίζει σήμερα 3 ευρώ, το 2000 κόστιζε γύρω στις 600 δρχ δηλαδή 1,8 ευρώ.

Κεράσματα, καφέδες και … πολλά κόλλυβα….
1. δαπάνες συνολικού ποσού 2.705.422 δραχμών για την προμήθεια ειδών κυλικείου, καφενείου ή ζαχαροπλασττκής. Συγκεκριμένα: α) για την προμήθεια ειδών καφενείου για την «εξυπηρέτηση πολιτών, πολιτικών προσώπων και επιτροπών» καθώς και για την προμήθεια δίσκων μνημοσύνου για το ψυχοσάββατο για το Δήμο και για τα δημοτικά διαμερίσματα, για την προμήθεια δίσκου μνημοσύνου των Ποντίων, για την προμήθεια ειδών καφενείου για το δημοτικό διαμέρισμα Καλυβίων, για την προμήθεια ειδών καφενείου για την εκδήλωση «Δοκίμια 2000», για την προμήθεια δίσκου μνημοσύνου για τους εκτελεσθέντες στα Καλύβια το 1944, και για την παράθεση δεξιώσεως μετά τη δοξολογία της 28.10.2000.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο δήμος Αγρινίου, με υπόμνημά του υποστήριξε ότι οι δαπάνες αυτές επιβάλλονται από τους εθιμοτυπικούς κανόνες ευγενείας και φιλοξενίας και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών Οργάνων και επιτροπών που εργάζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου. Ωστόσο οι δαπάνες κρίθηκαν παράνομες…

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου διέθετε την φυσική παρουσία … ο δήμος τα υπόλοιπα
2. Στο Πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αγρινίου στις ετήσιες «εκδηλώσεις για την Ειρήνη» που διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου το Μάιο – Ιούνιο 2000, ο Δήμος Αγρινίου προέβη στις κάτωθι δαπάνες 970.000 δραχμών, ήτοι 2.846,66 ευρώ : α) για τη μίσθωση δύο λεωφορείων για τη μεταφορά της Επιτροπής Ειρήνης από το Αγρίνιο στο Άκτιο β) για την ενοικίαση μηχανημάτων για τη μικροφωνική και μεγαφωνική κάλυψη, το φωτισμό αλλά και τη διαφήμιση εκδηλώσεων της εν λόγω Επιτροπής σε διάφορες πλατείες του Δήμου γ) για την προμήθεια διαφόρων ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου (μαρκαδόρους, ξύλινα χρώματα και χαρτί) δ) για την ενοικίαση και μεταφορά καθισμάτων και τραπεζιών για τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης ε) για την εκτύπωση προγραμμάτων, αφισών και αυτοκόλλητων για τις ανωτέρω εκδηλώσεις.
Η δαπάνη κρίθηκε τελικά παράνομη. Από ότι φαίνεται η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου έκανε κηδεία με ξένα κόλλυβα… Ακόμη και τα πλακάτ γίνονταν με τη «βοήθεια» του δήμου Αγρινίου.

Εκτυπωτικά και …ΜΜΕ
3. ποσό 348.100 δραχμών α) για την εκτύπωση προσκλήσεων για τον εορτασμό των Θεοφανείων β) για την εκτύπωση 1.500 αφισών για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς γ) για την εκτύπωση 4.000 ανακοινώσεων -. προγραμμάτων για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.
Η δαπάνη κρίθηκε τελικά νόμιμη… Ωστόσο είναι και ηθική… (ιδίως όταν κάποιες εκτυπώσεις σχετίζονται με τοπικά ΜΜΕ) ;

Τραπέζωμα για «να μη δυσαρεστηθεί και αισθανθεί παραγκωνισμένη» η τοπική κοινωνία…
4. ποσό 86.400 δραχμών, ήδη 253,56 ευρώ, για την παράθεση δείπνου στους συμμετέχοντες στις βουλευτικές εκλογές της 9.4.2000, σε μέλη του Τοπικού Συμβουλίου στο Λ.Δ. Καλυβίων και σε μέλη των εφορευτικών Επιτροπών.
Ο Δήμος Αγρινίου με υποστήριξε ότι η δαπάνη στηρίζεται σε πάγια τακτική των τοπικών αρχόντων, πριν από τη συνένωση της Κοινότητας Καλυβίων με το Δήμο, και συνεχίζεται προκειμένου «να μη δυσαρεστηθεί και αισθανθεί παραγκωνισμένη» η τοπική κοινωνία. Ωστόσο η δαπάνη κρίθηκε τελικά παράνομη αφού σύμφωνα με τον επίτροπο «δεν νοείται δαπάνη φιλοξενίας για τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, τα οποία είναι μέλη της δημοτικής αρχής.»

Τραπέζωμα για τους μελετητές… του δημαρχείου που δεν έγινε ποτέ…
5. ποσό 172.552 δραχμών, ήδη 506,39 ευρώ για την παράθεση γευμάτων σε Επιτροπή από την Περιφέρεια και σε μελετητές του έργου της ανεγέρσεως του Νέου Δημαρχείου.
Ο Δήμος Αγρινίου με υπόμνημά του, προσδιόρισε ότι η παράθεση γεύματος για τους μελετητές εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικής εκδηλώσεως που διοργάνωσε ο Δήμος, κατά την οποία οι επιλεγέντες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέργερση νέου δημαρχείου και οι λοιποί διακριθέντες από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο ευρύ κοινό, ενώ η παράθεση γεύματος για την Επιτροπή της Περιφερείας εντασσόταν στο πλαίσιο της φιλοξενίας της εν λόγω αντιπροσωπείας κατά τη συνεργασία της με τις δημοτικές αρχές για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Με τα δεδομένα αυτά η δαπάνη κρίθηκε νόμιμη… όμως νέο δημαρχείο δεν είδαμε ποτέ…

Για να μας θυμούνται… οι επισκέπτες
6. ποσό 2.001.280 δρχ., ήδη 5.873,16 ευρώ για την προμήθεια 2.000 μεταλλίων – μπρελόκ με το έμβλημα του Δήμου, προκειμένου αυτά να χορηγούνται σε «διάφορους επισκέπτες του Δήμου».
Η δαπάνη αυτή κρίθηκε επίσης παράνομη.

Ένας δήμος με …αβροφροσύνη
7. ποσό 377.700 δραχμών, ήδη 1.108,44 ευρώ, για την προμήθεια στεφανιών και συνθέσεων ανθέων που προορίζονταν για τα εξής Πρόσωπα και περιστάσεις: για τον απερχόμενο διοικητή (του νοσοκομείου), για την κηδεία «του Γάλλου», για την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, για την ονομαστική εορτή του Δημάρχου Αθηναίων, για την ονομαστική εορτή του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, για τα «εγκαίνια Γαρουφαλλή», για την εορτή της αεροπορίας και για την εκδήλωση Ξαρχάκου.

Ο Δήμος Αγρινίου με υπόμνημά του υποστήριξε ότι η αποστολή ανθοσυνθέσεων σε διαφόρους επισήμους για την ονομαστική τους εορτή έγιναν στο πλαίσιο της φιλοξενίας και της αβροφροσύνης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η προμήθεια ανθέων έγινε για απόδοση τιμής σε εξέχοντα πρόσωπα και για τη συμμετοχή του Δήμου σε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Ωστόσο και η δαπάνη αυτή κρίθηκε επίσης παράνομη…

Σε παίρνω και «μιλάει»…
8. ποσό 730.747 δρχ / 2.144,53 ευρώ για εξόφληση λογαριασμών κινητών τηλεφώνων και η δαπάνη αυτή κρίθηκε παράνομη.

Για να τ’ χουμε καλά και με το ΚΚΕ…
9. δαπάνη 567.000 δραχμών, ήτοι 1.663,98 ευρώ, για τη μίσθωση λεωφορείων για δημοτών-μελών της Εθνικής Αντιστάσεώς σε άλλες περιοχές του νομού (Μεσολόγγι, Καλύβια, Δοκίμι, Αιτωλικό, Γκραμπάλα, Καλπάκι, Θέρμο), εντός αλλά και εκτός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου, προκειμένου να παραστούν σε εκδηλώσεις, επιμνημόσυνες δεήσεις κ.λπ. εις μνήμην αυτών που εκτελέστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και η δαπάνη αυτή κρίθηκε παράνομη

Λογοτεχνία και επιστήμες για τις ελεύθερες ώρες…
10. συνολικό ποσόν 1.503.336 δραχμών στους δικαιούχους, εκδότες εντύπων μέσων ενημερώσεως, ως συνδρομή για την ετήσια προμήθεια των έντυπων (εφημερίδων και περιοδικών).

Το 2000 εκτός από τις τοπικές εφημερίδες στο δήμο Αγρινίου διάβαζαν λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά… όπως τα εξής :«ΙΒΥΚΟΣ», «Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας», «Κτίριο», «Φορολογική – Οικονομική και Εργατική Ενημέρωση» «Δελτίο Δομικής Νομοθεσίας και Νομολογίας», «Λογιστής» «Τεχνοδομική» και «Διαρκής Ερμηνευτικός Κώδικας Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Και η δαπάνη αυτή κρίθηκε παράνομη, στο κομμάτι που αφορούσε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά…

Ο δήμος σας εύχεται…
11. συνολικό ποσό 1.352.192 δραχμών στους δικαιούχους, εκδότες εντύπων μέσων ενημερώσεως, για την καταχώρηση δημοσιεύσεων στα οικεία έντυπα. Συγκεκριμένα πρόκειται για καταχωρήσεις με τις οποίες ο δήμος Αγρινίου μας εύχονταν καλά Χριστούγεννα, Καλό Πάσχα, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος… Και η δαπάνη αυτή κρίθηκε παράνομη

Ο δήμος σας εύχεται… (2)
12. ποσό 578.200 δραχμών για την εκτύπωση ευχετηρίων καρτών για το Πάσχα, ποσό 513.300 δραχμές αφορούσε επίσης την προμήθεια ευχετηρίων καρτών και των φακέλων τους, ποσό 300.000 δραχμών για 30 προσκλήσεις για τον ετήσιο χορό του συλλόγου, ποσό 105.000για αγορά 35 προσκλήσεων σε αποκριάτικη χοροεσπερίδα συλλόγου. Και η δαπάνη αυτή κρίθηκε παράνομη