Κάλαμος : Ο κρυμμένος θησαυρός

Ανατολικά της Λευκάδας, στα δυτικά των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται ο Κάλαμος, που ανήκει στα «άγνωστα» νησιά του Ιονίου.

Ανατολικά της Λευκάδας, στα δυτικά των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται ο Κάλαμος, που ανήκει στα «άγνωστα» νησιά του Ιονίου. Το ορεινό ανάγλυφο ευθύνεται για τις βραχώδεις, αλίμενες στο μεγαλύτερο μέρος τους ακτές που σχηματίζουν δύο μεγάλους όρμους, τον Γερολιμιώνα στα νοτιοδυτικά και το λιμάνι Πόρτο Λεόνε στα νοτιοανατολικά. Στο πέρασμα του χρόνου, ο Κάλαμος φιλοξένησε τον Κολοκοτρώνη αλλά και τους κυνηγημένους Μεσολογγίτες.
Κρυμμένος θησαυρός

Λίγες δεκαετίες πριν, η καθημερινή ζωή περιστρεφόταν γύρω από την κτηνοτροφία, την ελαιοκομία και την αλιεία, που συντηρούσαν τα τρία χωριά, τον Κάλαμο, την Επισκοπή και το Κεφάλι. Από το Κεφάλι απομένουν μόνο λίγα ερειπωμένα σπίτια, ενώ τον χειμώνα, στην Επισκοπή μένουν λίγες μόλις οικογένειες. Υπάρχουν άλλα δύο μικρότερα χωριουδάκια, το Κάστρο και η Αγραπιδιά. Ο Κάλαμος αποτελεί σήμερα πρώτης τάξεως προορισμό για τους λάτρεις των διακοπών χαμηλού προφίλ.

ΦΩTOΓΡAΦIΑ: Χρήστος Κατσαούνης
www.luft-stahl.com
πηγή : ethnos.gr