Μια ακόμη ατελέσφορη συζήτηση για το πάρκο

Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για την ανάπλαση του Πάρκου χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε μια απόφαση. Στην διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν οι απόψεις των παρατάξεων αλλά και των πολιτών, αφου συνολικά τοποθετήθηκαν 18 πολίτες και 10 δημοτικοί σύμβουλοι (πλην των επικεφαλείς). Ωστόσο όλα αυτά από τη στιγμή που δεν επρόκειτο να παρθεί κάποια απόφαση έμοιαζαν περισσότερο με group therapy…

Αρχικά το λόγο έλαβε ο επικαφαλής της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας Νίκος Καζαντζής που με τις υπογραφές της παράταξής του μπήκε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ο κ.Καζαντζής έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά του δήμου για το θέμα και εξήγησε πως η θέση της παράταξή του παρά τα όσα ακούστηκαν ήταν θετική στο παρθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ αρνητική όμως για τη συγκεκριμένη μελέτη. Μάλιστα έκανε λόγο για “κάποιους που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνενοχή”. Ακόμη πρόσθεσε με νόημα πως η παντογνωσία της δημοτικής αρχής δημιουργεί αδιέξοδα και ζήτησε να επανεξεταστεί η μελέτη.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Δ. Δήμας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την απαξίωση του πάρκου ενώ ακόμη σημείωσε πως “είναι άλλο πράγμα το πάρκο να γίνει καλύτερο και άλλο να γίνει μια επέμβαση που να χτυπά την αρχιτεκτονική του δομή”. Τέλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του πως με την ανάπλαση το πάρκο θα κινδυνεύσει μελλοντικά να ιδιωτικοποιηθεί.

Ο ανεξάρητος σύμβουλος Δ. Σταμάτης μίλησε για έλλειμμα διαβούλευσης όσον αφορά το θέμα ενώ εξέφρασε την απορία για το σκοπό της συζήτησης εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για την ανάπλαση. “Για να υπάρξει σήμερα απόφαση θα πρέπει να κάνουμε ένα μίνι πραξικόπημα” είπε χαρακτηριστικά. Τέλος εξέφρασε και την διαφωνία του με την πολιτική συμπεριφορά της ΝΔ (την μη κλήση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη σύσκεψη για το πανεπιστήμιο) και την παράταξη που την εκπροσωπεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός ανέφερε πως το αίτημα για να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ενέχει και τον χαρακτήρα του χαϊδέματος των αυτιών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη αντιπρότασης. “Η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει, εμείς έχουμε την ευθύνη να πραγματοποίησουμε όσα λέγαμε προεκλογικά ό,τι θα φτιάξουμε, εσείς ούτε τότε, ούτε τώρα λέτε τι θέλετε”. Ακόμη ξεκαθάρισε ότι κανένα νέο κτίριο δεν θα γίνει εντός του πάρκου και πως η ιδιωτικοποίηση ούτε σαν σκέψη δεν υπάρχει στη δημοτική αρχή. Παραδόξως όμως ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για εξαντλητική διαβούλευση, όπως επίσης είπε πως οι παρεμβάσεις να έπρεπε να γίνονταν στο πάρκο από δήμο γίνονταν και όσο αφορά το πράσινο αλλά και τα φώτα. Τέλος ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός επέμεινε λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, όπως και σε τεχνικό σύμβουλο από το ΤΕΕ που να παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής της μελέτης.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν πολίτες, όλοι παραδέχθηκαν πως η εικόνα του πάρκου πρέπει να καλυτερέψει. Υπήρξαν απόψεις που έκελεινα προς τις αντιρρήσεις της Κίνησης Πολιτών αλλά και απόψεις που συμφωνούσαν με την ανάπλαση (οι πρώτες βέβαια ήταν περισσότερες). Η συζήτηση και οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν είχαν να κάνουν με λεπτομέρειες της ανάπλασης και με γνωστά θέματα όπως η απομάκρυσνη της περιμετρικής μάντρας. Έντονο ήταν κλίμα ανάμεσα στον κ. Τηλέμαχο Αυδή, μέλος της “Κίνησης Πολιτών” και τον Π. Μοσχολιό, όπως επίσης υπήρξε εντονότατος διπαληκτισμός ανάμεσα στον Ν. Καζαντζή και τον Κ. Καλατζή αφ΄ ενός και τον πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ Π. Θεοδωρίδη αφ΄ετέρου.

Δ.Π