Τη Λίστα Τζέρσεϊ της HSBC, με τους 97 Έλληνες καταθέτες ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης-Μουζακίτης

Σε κυνήγι “ελληνικού θησαυρού” επιδίδονται οι οικονομικοί εισαγγελείς του υπουργείου Οικονομικών, κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, που ζήτησαν τη λίστα με τα ονόματα των 97 Ελλήνων που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στο φορολογικό παράδεισο του νησιού Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το ύψος αυτών των καταθέσεων στο νησί έφτανε τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ, με τους δικαιούχους των λογαριασμών να απολαμβάνουν ένα ουδέτερο φορολογικό καθεστώς.

Έτσι, οι κύριοι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ζητούν από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών να μεριμνήσει ώστε να αποσταλεί από τη Μ. Βρετανία η επίμαχη λίστα των Ελλήνων καταθετών που φαίνεται να απολάμβαναν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του νησιού Τζέρσεϊ, προκειμένου οι κάτοχοι των λογαριασμών «να τύχουν νόμιμης φορολογικής επεξεργασίας».

Πως ήρθε στο φώς η ύπαρξή της
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Daily Telegraph», η οποία μέσω ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ανάμεσα στα ονόματα των καταθετών περιλαμβάνονται και οι κάτοχοι των 97 off-shore λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν δηλώσει στην τράπεζα διευθύνσεις στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ για την ύπαρξη της λίστας έχει επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της βρετανικής εφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα αφορά συνολικά 8.474 πελάτες της HSBC Τζέρσεϊ, ανάμεσα στους οποίους -και μάλιστα με υψηλές καταθέσεις- βρίσκονται έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την τράπεζα για τον έλεγχο που ασκεί στους πελάτες της για την προέλευση των χρημάτων τους.

Οι βρετανικές Αρχές, στα χέρια των οποίων περιήλθε η λίστα, ήδη έχουν ξεκινήσει άμεσους ελέγχους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής καθώς η πλειονότητα των καταθετών είναι Βρετανοί υπήκοοι.

πηγή : lykavitos.gr