Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και απλή αναλογική ζητά η ΔΗΜΑΡ

Τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα της χώρας, άνοιξε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο η ΔΗΜΑΡ, σε εκδήλωση του κόμματος για το θέμα στο ξενοδοχείο Caravel, παρουσία βουλευτών, στελεχών, κορυφαίων επιστημόνων και «φίλων» του κόμματος.

Παρατηρώντας οτι η ελληνική κρίση, μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική, αλλά είναι «βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική», όπως είπε, ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι «μία στρατηγική εξόδου από την κρίση, οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος». Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για τις αναγκαίες αλλαγές στο Πολιτικό Σύστημα :

• Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος / διαφάνεια παντού
Αναδρομικό έλεγχο στα οικονομικά πολιτικών και όσων έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα, καθώς και δήμευση περιουσιών εφόσον τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους, ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης. Τόνισε ακόμα την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την ανάγκη να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες και η ασυλία βουλευτών να περιορίζεται στην άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων.

• Εκλογικό σύστημα – εκλογικός νόμος
Θέτοντας θέμα εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ζητώντας την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, κάτι για το οποίο υποστήριξε ότι παραμορφώνει τη λαϊκή βούληση.

• Χρηματοδότηση των κομμάτων – διαφάνεια – κόστος πολιτικού συστήματος
Πέραν από την ανάγκη μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, που αποτελεί πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ, ο κ.Κουβέλης ζήτησε τώρα μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της αμοιβής τους για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής, καθώς και των προνομιακών ρυθμίσεων στην φορολογία των εισοδημάτων τους και συνταξιοδότησή τους από τον επαγγελματικό φορέα στον οποίο ανήκει καθένας εξ αυτών.

• Σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο κ.Κουβέλης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις, καθώς και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση που θα λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

• Δημόσια διοίκηση
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δε λησμόνησε να αναφερθεί στην ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους, επικεντρώνοντας στους τομείς κοινωνικής προστασίας και της υγείας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Παρέπεμψε δε μία σειρά ζητημάτων στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Μεταξύ αυτών οι :

– Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες πρωθυπουργού και εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος Εκκλησίας-Κράτους και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες στη Βουλή
– Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη σύνταξη και τον έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
– Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος και πρόβλεψη για διενέργεια δημοψηφισμάτων.
– Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τις απόψεις τους για τη διαδικασία αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, είχαν καταθέσει νωρίτερα επιφανείς επιστήμονες που βρέθηκαν στο πάνελ. Για το κράτος που «πρέπει να αλλάξει τη σχέση κόστους – οφέλους» στη λειτουργία του μίλησε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, επικεντρώνοντας στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη Διοίκηση, που ναι μεν δεν μας επιβάλλονται, αλλά αν …ξεχαστούν, οι πόροι θα λιγοστέψουν και τελικά θα γίνει ακόμα πιο ανισομερής η κατανομή τους.

Πίστη στην αυτοτέλεια των θεσμών ζήτησε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ξορκίζοντας την «άμεση Δημοκρατία» όπως ζητείται στις πλατείες, αλλά και τη συζήτηση που γίνεται περί Προεδρικής Δημοκρατίας. Ως προς την …χρηματοδότηση της πολιτικής, επέμεινε στην Επιτροπή Ελέγχου που δεν θα πρέπει να στελεχώνεται από πολιτικούς, στον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης αλλά και την ανάρτηση στο διαδίκτυο των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων και τέλος στην έννοια του «τεκμαιρώμενου κόστους».

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το ισχύον σήμερα σύστημα επιχορηγήσεων των κομμάτων ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, συνδέοντας τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με την χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και την εσωκομματική δημοκρατία.

Ότι κανένα εκλογικό σύστημα δεν είναι άδολο, υποστήριξε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, μιλώντας πάντως για απόλυτη στρέβλωση της τοπικής εκπροσώπησης σήμερα. Τάχθηκε πάντως υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος, αλλά διεφώνησε κάθετα με την πρόταση για επιμερισμό του μπόνους, ενώ ζήτησε κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και έλεγχο των εκλογικών δαπανών.

Στην ανάγκη διμέτωπου αγώνα με συμφέροντα, διαπλοκή, εργολάβους κτλ και κατάργησης φορολογικών, μισθολογικών και άλλων προνομίων του πολιτικού προσωπικού επικέντρωσε τέλος ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης. Τάχθηκε δε, υπέρ την άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας» μέσω δημοψηφίσματος.

πηγή:real.gr