Εμπόδια και προοπτικές στις εξαγωγές τοπικών προϊόντων [HDvideo]

Μόνο το 18% των εξαγωγών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία, την ίδια ώρα στο Αγρίνιο υπάρχει το 65% της επιχειρηματικότητας του νομού και το 80% των εξαγωγών, αλλά το τελωνείο δεν είναι πια στο Αγρίνιο. Παράλληλα το κράτος δεν βοηθά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις παρακρατώντας το ΦΠΑ. Ωστόσο στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν επιχειρήσεις που εξάγωγουν ποιοτικά αγροτικά κυρίως προϊόντα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα -όπως επίσης η αναγκαιότητα να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν-  που βγήκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εξαγωγικές επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΑΧΕΛΩΟΣ», η ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε. η Παπαθανασίου Α.Β.Ε.Ε. (Τυροκομείο Γαλακτοκομικά Προϊόντα ορεινής Τριχωνίδας) και η ΣΑΩ Α.Ε. (Ιχθυοκαλλιέργειες).

Τοπικά προϊόντα που μπορούν να είναι εξαγώγιμα υπάρχουν, όμως όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση πρέπει να πάψουν τα αντικίνητρα προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να βοηθηθούν από το κράτος όχι με την μορφή των επιδοτήσεων, αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως η άμβλυνηση της γραφειοκρτίας, η απλούστευση των διαδικασιών. Για τα θέματα αυτά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν ο Κ. Λουφάκης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ, ο Γ. Δημητριάδης, Συντονιστής Υπ. ΑΝΥΠ σε θέματα Εξωστρέφειας, ο Π. Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και ο Γ. Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης. Τέλος άκρως σημαντική ήταν η πρόταση του πορέδρου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Ι. Τσαμίχα πορος τις επιχειρήσεις του νομού να εξάγωγουν μέσω του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου στην Ιταλία και σε συνεργασία με 74 Ιταλικά Εμπορικά Επιμελητήρια σε 54 χώρες σε όλο το κόσμο καθώς ήδη για τα ελληνικά προϊόντα η Ιταλία είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός.

Δείτε αναλυτικά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην webtv του myagrinio.gr