Όχι στο σχέδιο Αθηνά και την κατάργηση του Πανεπιστημίου φώναξε το Αγρίνιο [HDvideo + pics]

Ηχηρό “όχι” με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας είπε η κοινωνία του Αγρινίου στο σχέδιο Αθηνά και την κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση στην webtv του myagrinio.gr

Σύλλογοι, φορείς, φοιτητές των τμημάτων του πανεπιστημίου και πολίτες του Αγρινίου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δήμου Αγρινίου έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας ενόψει της κατάθεσης της τελικής μορφής του σχεδίου “Αθηνά” ζητώντας τη διατήρηση της αυτονομίας του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και την ενίσχυσή του. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν στη συγκέντρωση οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραίτης.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγώνας είναι συνεχής και διαρκής, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας.

Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά : “Με την παρουσία μας δείχνουμε ότι αγκαλιάζουμε το πανεπιστήμιο και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που το ενισχύει, όπως και μέχρι σήμερα πράξαμε. Γιατί αυτή η κοινωνία στήριξε το πανεπιστήμιο: παραχωρώντας σχολικό κτίριο για να στεγαστεί η Οικονομική Σχολή, κατασκευάζοντας νέα κτίρια για την ανάπτυξη των υποδομών, χρηματοδοτώντας τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, παραχωρώντας σχολικό κτίριο από το υστέρημα της πόλης για τη στέγαση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών”.

Για τον κίνδυνο νε μεταφερθούν τα τμήματα του Αγρινίου ανέφερε: Είναι απορίας άξιο, πώς ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν προωθείται με ψήφιση νόμου στη Βουλή, αλλά με την έκδοση ενός απλού Προεδρικού Διατάγματος. Μήπως για να ακολουθήσει ένα επόμενο που θα καταργεί και θα μεταφέρει Σχολές και Τμήματα; Ανασύρει λοιπόν το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ δυσάρεστες μνήμες στους πολίτες του Αγρινίου, όπως αυτή της υφαρπαγής της οικονομικής Σχολής το 1996. Μιας σχολής που μεταφέρθηκε στην Πάτρα, στο όνομα της δήθεν αναβάθμισής της και 16 χρόνια μετά παραμένει ακόμα ορφανό τμήμα και στεγάζεται σε λυόμενα κτίσματα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα. Ήδη ξεκίνησαν παρασκηνιακές συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή.Προειδοποιούμε όλους αυτούς, που αναπτύσσουν δραστηριότητα και απεργάζονται την απομάκρυνση των Τμημάτων από το Αγρίνιο, ότι δεν θα είμαστε παθητικοί παρατηρητές, θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα.

Για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το σχέδιο Αθηνά ανέφερε : Η πρόθεση του Υπουργείου παιδείας για κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα δημιουργεί νέα, τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές. Η ένταξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου όλα τα Τμήματα έχουν τετραετή φοίτηση, συνιστά υποβάθμιση του Τμήματος, αφού θα το καταστήσει κι αυτό τετραετούς φοίτησης και θα χαθεί οριστικά κάθε προοπτική μετεξέλιξής του σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Για το αίτημα της πόλης να έχει πανεπιστήμιο : Η απουσία ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της. Η ένατη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, ο Νομός που στέλνει δέκα χιλιάδες παιδιά να σπουδάσουν σε άλλες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό, δικαιούται ένα ισχυρό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα σ’ έναν Αιτωλοακαρνάνα φοιτητή, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, να σπουδάζει στον τόπο του. Σας καλώ όλους σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της.Ο αγώνας είναι συνεχής και διαρκής, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας».