Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις

Τη «μνημονιακή δέσμευση» της χώρας επισήμαναν οι εκπρόσωποί της στη συνάντησή τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Της Ευας Καραμανωλη / kathimerini.gr

Αμετακίνητη μοιάζει να είναι στο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα η τρόικα. Προχθές Κυριακή έθεσε το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια χθες, εκ νέου στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Παρά το γεγονός ότι δεν απετέλεσε βασικό άξονα της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη, εντούτοις το θέμα των απολύσεων επισημάνθηκε ως «μνημονιακή δέσμευση».

Οπως διευκρινίζουν στην «Κ» πηγές του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαρκ Φλάναγκαν, δεν έθεσαν πιεστικά σε αυτή τη φάση το ζήτημα, ωστόσο υπήρξε υπόμνηση για τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο σύμφωνα με τα οποία «σημαντικό μέρος» των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους, θα πρέπει να οδηγηθεί εκτός Δημοσίου. Οπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, το ζήτημα των απολύσεων πιθανότατα θα τεθεί εκτενώς σε επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αρνητικός στις απολύσεις, διαμηνύοντας ότι «είμαστε και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και σε όλα όσα έχουμε υπογράψει». Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου απέκλειαν σε κάθε περίπτωση «τυφλές και οριζόντιες απομακρύνσεις», επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση «υποχρεωτικής εξόδου» υπαλλήλων αυτό θα γίνει «με αξιολογικούς όρους, από επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους».

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μάθουν την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ενώ -παρότι διαψεύδεται επισήμως- ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2013 και τους πόρους που θα εξοικονομηθούν.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς υπουργείου:
– Στο γεγονός ότι ήδη έχουν τεθεί σε κινητικότητα 1.981 υπάλληλοι, ενώ 884 έχουν τεθεί σε αργία όντας επίορκοι ή έχοντας τελέσει σοβαρά παραπτώματα.
– Στην κατάρτιση και την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων που έχουν επί της ουσίας ολοκληρωθεί (απομένει η οριστική έγκριση όσων αφορούν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Οικονομικών).
– Στη στελέχωση των υπουργείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για να ακολουθήσουν τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Παράλληλα, η αξιολόγηση των δομών επεκτείνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη διαδικασία να έχει ήδη αρχίσει στον ΕΟΦ, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της διαθεσιμότητας, δικαιωθούν οριστικά από τα δικαστήρια και πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επ’ αυτού ο υπουργός φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι νομικά «θωρακισμένο».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 12.500 χιλιάδες υπάλληλοι εκ των οποίων οι 8.000 άμεσα. Οι «διαθέσιμοι» αναμένεται να προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των φορέων, από τις μειώσεις των δομών βάσει των νέων οργανογραμμάτων, από την αξιολόγηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και από τον εντοπισμό των επίορκων και εν γένει ακατάλληλων υπαλλήλων.