Νέφος στα αποτελέσματα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μας ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο SECOVIA τις τεχνολογίες του υπολογιστικού νέφους. Θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό;

Υπολογιστικό Νέφος ονομάζεται η κατ’ αίτηση διαδικτυακή κεντρική διάθεση υπολογιστικών πόρων (όπως δίκτυο, εξυπηρετητές, εφαρμογές και υπηρεσίες) με υψηλή ευελιξία, ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη και υψηλή αυτοματοποίηση. Στο Υπολογιστικό Νέφος η αποθήκευση, η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων, λογισμικού και υπηρεσιών γίνεται διαδικτυακά, μέσω απομακρυσμένων υπολογιστών σε κεντρικά Datacenter. Υπηρεσίες όπως η κατ’ αίτηση παροχή εικονικών μηχανών, το διαδικτυακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά δίκτυα συχνά βασίζονται στην τεχνολογία του Υπολογιστικού Νέφους.

Έγινε λοιπόν μια ενημερωτική ημερίδα στην Πάτρα για το όλο θέμα χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έσπευσε να μας ενημερώσει με μια ανακοίνωση μιάμισης σελίδας για αυτό το περίεργο πράγμα που λέγεται Υπολογιστικό Νέφος. Τέτοιες ανακοινώσεις χωρίς τίποτα χειροπιαστό, για ευρωπαϊκά έργα/ προγράμματα που συμμετέχει έχει εκδώσει ουκ ολίγες. Καλά κάνει η περιφέρεια και συμμετέχει αλλά να μην νομίζει ότι διάβαζει κανείς αυτού του είδους τις ανακοινώσεις της. Ας υπάρξει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα από μια συμμετοχή της περιφέρειας σε τέτοιες δράσεις και τότε μάλιστα και ανακοινώσεις να βγουν και να τις διαβάσουμε. Μέχρι τώρα πάντως έχουμε μείνει στις συμμετοχές, αποτελέσματα και μάλιστα χειροπιαστά δεν υπάρχουν.