Καλύβια: Η Παναγία της «Γρίπης» που “έσωσε” τους κατοίκους το 1918

Το θαύμα της Παναγίας σώζει το χωριό μας!
Παρουσία πλήθους πιστών και με λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ή Παναγία της «Γρίπης», όπως αλλιώς αναφέρεται, εορτάσθηκε χθες Κυριακή στα Καλύβια, το θαύμα της Μεγαλόχαρης, τον Νοέμβριο του 1918, όταν «έσωσε» τους κατοίκους από την θανατηφόρα πανδημία της γρίπης.

Κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν πάνδημα και με θρησκευτική κατάνυξη στην λιτανεία και τον αγιασμό, που λαμβάνουν χώρα στην κεντρική πλατεία, δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Η γρίπη είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους του χωριού και σαν ύστατη ελπίδα ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας, Αμβρόσιο, να έρθει για προσκύνημα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών είχε μεταφερθεί από την ομώνυμη Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, και μετά από λίγες ημέρες κατέφθασε με όλες τις πρέπουσες τιμές, στα Καλύβια, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ακολούθησαν την λιτάνευση στους δρόμους του χωριού και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της!

Η εικόνα της Παναγίας, στη συνέχεια και κατόπιν αιτήματος των κατοίκων του Αγγελοκάστρου, τέθηκε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος… Η παράδοση αναφέρει ότι, τα ενθυμήματα που στόλιζαν την εικόνα, «δυσαρέστησαν» την Χάρη Της και δεν μετακινούνταν… Τότε με παρέμβαση των ιερωμένων του ναού δόθηκε η εντολή να αφαιρεθούν από την εικόνα όλα τα περιττά «στολίδια» και μόνο τότε «μετακινήθηκε» η εικόνα για να πάει στα άλλα χωριά!

Υπάρχει επίσης μια λαϊκή έκφραση η οποία λέγεται μέχρι τις μέρες μας «Να κόβει…ο Παντοκράτορας, να κουβαλάν…τα κάρα!!!» και αναφέρεται στον δραματικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας που μάστιζε την περιοχή μας. «Έρχεται η γρίππη, πολίται φυλαχθήτε…» Με τον τίτλο αυτόν αθηναϊκή εφημερίδα προειδοποιούσε για πανδημία γρίπης· μία από τις πανδημίες που είχαν μετατραπεί σε μάστιγες τον περασμένο αιώνα. Η θανατηφόρα «ισπανική γρίπη», ξεκίνησε την άνοιξη του 1918 και καταλάγιασε στις αρχές του 1919, παίρνοντας μαζί της περισσότερους από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Τα μέτρα που λήφθηκαν από την Πολιτεία ήταν εντυπωσιακά. Έκλεισαν σχολεία, θέατρα, ακόμη και καφενεία και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα καθαριότητας και δημόσιας υγιεινής!

πηγή : kalyvia.gr