Π. Κατσούλης : “Βάλαμε τις βάσεις για ένα βιώσιμο δήμο” [HDvideo]

Ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου Π. Κατσούλης μιλά στην webtv του myagrinio.gr. Αναφέρεται στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καταστεί ο δήμος βιώσιμος, καταγράφει τις βάσεις που έχει θέσει η δημοτική αρχή για την ανάπτυξη της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο, τον εναλλακτικό τουρισμό, την επιχειρηματικότητα. Ακόμη κάνει τον απολογισμό της διεκδίκησης για το ΤΕΙ και αναφέρεται στο τεχικό πρόγραμμα του δήμου απαντώντας και στην κριτική περί κατακερματισμού που ακούστηκε από την πλευρά του Π. Παπαδόπουλου. Τέλος μιλά για τις ενέργειες του δήμου όσον αφορά τα συσσωρευμένα προβλήματα στο Αιτωλικό και την κοινωνική όξυνση με τους Ρομά.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

Όσον αφορά το αν ο δήμος Μεσολογγίου μπορεί να καταστεί βιώσιμος ο Π. Κατσούλης απάντησε χαρακτηρίζοντας αρχικά δυσθεώρητο το χρέος που κληρονόμησε η δημοτική αρχή και τόνισε ότι πρόκειται για άθλο το γεγονός ότι αποπληρώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια 8,5 εκ. ευρώ περίπου από το χρέος. “Αποφύγαμε τις κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δήμου, χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία ο δήμος μπορεί να καταστεί βιώσιμος” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “ο δήμος έχει δυνατότητες και μπορεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για να αυξήσει τα έσοδά του, αν μπορέσει να πάρει από το κράτος εκείνες τις πηγές και την περιούσια που πρέπει να ανήκει στο δήμο, όπως το λιμενικό ταμείο, οι παραλίες, η λιμνοθάλασσα, τα δημόσια κτήματα”. Έσπευσε όμως να προσθέσει πως “όλη η χερσαία και η θαλάσσια ζώνη δεν ανήκει στο δήμο αλλά στο κράτος και σε φορείς του δημοσίου. Δεν υπάρχει σήμερα ουσιαστική αποκέντρωση αλλά αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων. Αποκέντρωση σημαίνει να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές”. Ωστόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν το κράτος έχει τη βούληση να προχωρήσει σε ουσιαστική αποκέντρωση λέγοντας ότι “το κράτος και οι πολιτικές του διοικήσεις σε συνθήκες κρίσης θέλουν να κρατήσουν τον κουμπαρά για τον εαυτό τους”.

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ο Π. Κατσούλης τόνισε ότι με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα ο δήμος είναι ένας από τους πρωταθλητές στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. “Εντάξαμε και δημοπρατήσαμε έργα 42 εκ. ευρώ, όχι έργα βιτρίνας. Δεν ξέρω άλλον δήμο στη χώρα που αυτή την τριετία να κατασκευάζει έξι νέα σχολεία” είπε χαρακτηριστικά και έκανε ειδική αναφορικά στο αποχευτικό της Κατοχής και του Νεοχωρίου συνολικού ύψους 9 εκ. ευρώ. Ενώ στις αιτιάσεις του Π. Παπαδόπουλου για κατακερματισμό του τεχνικού προγράμματος απάντησε λέγοντας ότι “η κριτική που ακούγεται τώρα είναι όχι απλά άστοχη, αλλά προπέτασμα καπνού, για να φανεί στην κοινωνία ότι ασκούμε κριτική. Από τη στιγμή που κάναμε τον απολογισμό μας έχει πέρασει τόσος καιρός και δεν υπάρχει μια λέξη κριτικής. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό το έργο, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι λέμε ψέματα. Αυτό που κάνουμε δεν είναι κατακερματισμός, αλλά προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι. Από τη ΣΑΤΑ που δεν φτάνει ούτε για τις λακκούβες, πάμε έργο – έργο για να πάρουμε τις εκπτώσεις και αυτά δυο – τρία χιλιάρικα να τα προσθέσουμε σε ένα άλλο έργο”.

Όσον αφορά το ΤΕΙ και το αν υπήρξαν λάθη στην διεκδίκηση της πόλης ο Π. Κατσούλης ανέφερε μεταξύ άλλων : “Πληρώσαμε το μάρμαρο, γιατί στα μεγάλα ζητήματα του νομού υπάρχει έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης. Όταν πηγαίναμε στην Αθήνα και το υπουργείο έβλεπες βουλευτές γειτονικών περιοχών να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό σε καθημερινή βάση. Όταν ο Νταβλούρος απειλεί να παραιτηθεί αν δεν κρατηθούν τα τμήματα στο Αίγιο, ένας βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία απείλησε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση;” αναρωτήθηκε με νόημα. Ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στον Μ.Σαλμά και τα επεισόδια που έγιναν στο Μεσολόγγι είπε “όταν έρχεται σε σύσκεψη στο υπουργείο και λέει “υπουργέ μου για ένα πράγμα ενδιαφέρομαι για το τι θα γίνει στη Ναύπακτο και τώρα φεύγω γιατί έχω δουλειά στο υπουργείο…” με αυτή τη πολιτική δεν θα πείσει κανείς μια κυβέρνηση να συμπεριφερθεί διαφορετικά στην Αιτωλοακαρνανία”.”Σε εκείνη τη συγκυρία όποιος και να έκανε πολιτική συγκέντρωση στο Μεσολόγγι θα είχε την ίδια αντιμετώπιση” είπε χαρακτηριστικά για τα επεισόδια και πρόσθεσε πως όλοι έλεγαν στο Μ. Σαλμά να κάνει τη συγκέντρωσή του λίγες μέρες μετά…

Ακόμη ο Π. Κατσούλης αναφέρθηκε στις βάσεις που έθεσε σε αυτή τη θητεία η δημοτική αρχή για την ανάπτυξη της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο, τον εναλλακτικό τουρισμό, την επιχειρηματικότητα. “Αυτή η περιοχή μπορεί να γίνει πρότυπο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού” είπε και χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι από τους 700 ιαματικούς τόπους στη χώρα το Μεσολόγγι κατάφερε με το νέο νόμο να εντάξει τα λασπόλουτρα στην Αγ. Τρίαδα στους 20 τόπους είναι αναγνωρισμένοι. “Θα δείτε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στην επόμενη κιόλας χρονιά, ανοίγεται ένας δρόμος για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό με ξενοδοχειακές μονάδες σπα, κέντρα αποκατάστασης ασθενών” ανέφερε και πρόσθεσε πως “μαζί με την προσπάθεια για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και την ίδρυση του αρχαιολογικού μουσείου είναι οι τρεις πυλώνες για να στηριχθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια”. Ακόμη ειδική αναφορά έκανε στην έκθεση τοπικών προϊόντων και το σχέδιο για τις μόνιμες υποδομές μπορούν να κάνουν το Μεσολόγγι επιχειρηματικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος όσον αφορά την περιοχή του Αιτωλικού, τα πολλαπλά προβλήματά της και την κοινωνική όξυνση με τους Ρομά ο δήμαρχος Μεσολογγίου τόνισε αρχικά για ότι είναι σπάνιο μια περιοχή να συσσωρεύει τόσα πολλά προβλήματα. Αναφέρθηκε στην παρεμβάσεις του δήμου στην κεντρική οδό, στην παραλία στο γήπεδο, στα αντλιοστάσια, την αποχέτευσης. Ενώ όσον αφορά τους Ρομά τόνισε πως το πρόβλημα έχει να κάνει με την μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και την διείσδυση παραβατικών στοιχείων που δεν είχαν την κουλτούρα συμβίωσης με τους ντόπιους. “Αν σκεφτόμουν ψηφοθηρικά ή με τη λογική ότι δεν έχω αρμοδιότητα θα έπρεπε το πολύ να στέλνω την πολεοδομία για να κόβει πρόστιμα. Εμείς γκρεμίσαμε τις αυθαίρετες κατασκευές πίσω από το γήπεδο στο δημοτικό οικόπεδο”. Αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη απομάκρυνηση των αυθαίρετων κατασκευών στην είσοδο του Αιτωλικού ωστόσο πρόσθεσε πως “χρειάζεται και παρέμβαση του κράτους ίσης κατανομής, γιατί είναι δύσκολο ένα πληθυσμός 35.000 να υποδεχθεί και να συμβιώσει με 5.000 αθίγγανους. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε ανά περιοχή ένα Ζεφύρι, ένα γκέτο, για να ελέγχονται για ψηφοθηρικούς και πολιτικούς σκοπούς.”

(τα παραπάνω σημεία είναι αποσπάσματα της συνέντευξης, αναλυτικά μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr)