Παρελθόν η Διεθνής Ακαδημίας της Ελευθερίας – Ποιοι αντέδρασαν στην ψηφοφορία στη βουλή

Στην ολομέλεια της βουλής συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων φορέων του δημοσίου προβλέπει και την κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας στο Μεσολόγγι.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης καταψήφισε το άρθρο 17 που προβλέπει την κατάργηση της Ακαδημίας για την Ελευθερία στο Μεσολόγγι. Για την Ακαδημία Ελευθερίας, που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε: «Τα φτωχικά γραφεία του φορέα βρίσκονται δίπλα από το Μνημείο των Ηρώων του Μεσολογγίου. Δεν είναι ΜΚΟ που πήρε λεφτά. Το Μεσολόγγι δεν είναι οποιαδήποτε ονομασία. Σε όλη την ανθρωπότητα ο αγώνας απελευθέρωσης του Μεσολογγίου είναι τίτλος τιμής. Δεν έχετε δικαίωμα να επιμείνετε στην κατάργησή του, απλά για να διατηρήσετε κάποια νούμερα… Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια έσχατη προσβολή».Τριανταφύλλου Μαρία Στο συγκεκριμένο άρθρο υπήρξαν και έντονες διαφωνίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Μητρόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να επικρίνουν την κυβέρνηση, όπως επίσης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία και φυσικά καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο. Η κα Τριανταφύλλου ζήτησε την άρση της προωθούμενης κατάργησης της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι, αφού δεν επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που η στοιχειώδης ανάπτυξη της λειτουργίας της μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του πολιτισμού και στην τόνωση της τουριστικής και τοπικής ανάπτυξης.

Ανάλογη ήταν και η στάση του Θάνου Μωραΐτη, που επωφελούμενος από την γενικότερη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούσε περισσότερο την μη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, καταψήφισε το άρθρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι εισηγητής του νομοσχεδίου από την ΝΔ ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης.