Τραπεζιώτης : Η δημοτική αρχή υλοποίησε ελάχιστες από τις δεσμεύσεις της [HDvideo]

Στην webtv του myagrinio.gr μιλά ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης. Αναφέρεται στο έργο του στον πρώην δήμο Θεστιέων, στην στάση του απέναντι στον «Καλλικράτη» και την πρότασή του για την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου. Σχολιάζει επικριτικά το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής και διευκρινίζει τη θέση του στο θέμα της ανάπλασης του πάρκου. Τέλος απαντά στο πως θα αντιδρούσε στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

(τα παρακάτω είναι ενδεικτικά αποσπάσματα της συνέντευξης, αναλυτικά η συνέντευξη στο βίντεο του myaginio.gr)

Αρχικά αναφέρθηκε στα σημεία του έργου του ως πρώην δημάρχου Θεστιέων που κατά τη γνώμη του δικαιολογούν τη σημερινή του διεκδίκηση για το δημαρχιακό θώκο στο Αγρίνιο. Στάθηκε σε δράσεις όπως η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο, η δημιουργία τουριστικών υποδομών στον Άγιο Γεώργιο Καινουρίου, η εφαρμογή του σχεδίου πόλης με την διάνοιξη 26 δρόμων, η δημιουργία τεσσάρων πλατειών και τριών πεζοδρόμων, η συνεργασία του δήμου με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, το αλιευτικό καταφύγιο στα Αμπάρια Παναιτωλίου, το δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και τον ποδηλατόδρομο στην ίδια περιοχή. Μάλιστα συνέκρινε τον ποδηλατόδρομο αυτό με τον ποδηλατόδρομο που πρόσφατα σχεδίασε ο δήμος Αγρινίου. Χαρακτήρισε κακό τον σχεδιασμό, αφού όπως είπε «διασταυρώνεται με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας». Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ποδηλατόδρομος αυτός θα έπρεπε «να προεκτείνεται και να φτάνει μέχρι την Τριχωνίδα, ώστε κάποτε να συνδέσουμε αυτή την πόλη με την λίμνη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της αποχέτευσης που δημοπρατήθηκε λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. «Το έργο δεν προχώρησε με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, διότι δεν ανέμενε την τελεσίδικη εκδίκαση των ενστάσεων, αλλά ανέθεσε το έργο αυτό παράνομα, σε εργολάβο της επιλογής της. Αυτή η επιλογή από τα δικαστήρια ακυρώθηκε. Αυτή η εμπλοκή χρεώνεται στην δημοτική αρχή, αν όχι ως σκοπιμότητα, τουλάχιστον ως πλήρη ανικανότητα να ολοκληρώσει ένα έργο που της παραδώσαμε δημοπρατημένο».

Όσον αφορά την στάση του απέναντι στον «Καλλικράτη» ο κ. Τραπεζιώτης τόνισε ότι η έλλειψη χρημάτων και ο «Καλλικράτης» είναι δυο απόλυτες συνυφασμένες. «Ο Καλλικράτης δεν απάντησε ούτε στο αίτημα για οικονομική αυτοδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε στο αίτημα για ουσιαστική αποκέντρωση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο «Καλλικράτης» ήταν η πρώτη πράξη εφαρμογής του μνημονίου, με την αφαίρεση των πόρων ήταν υποθηκευμένος και μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση».Ο Δ. Τραπεζιώτης αναφέρθηκε ακόμη στο στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης του δήμου Αγρινίου λέγοντας ότι πρέπει να ενσωματωθεί στην άσκηση της δημοτικής πολιτικής ο κανόνας της βιωσιμότητας. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το κεντροβαρικό μοντέλο διοίκησης και οικονομίας που οδήγησε στην παραγωγική αποδιοργάνωση της περιφέρειας» είπε χαρακτηριστικά. «Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι επιστροφή σε ένα μέλλον παραγωγικό, ώστε να ενδυναμώσουμε την περιφέρεια και η περιφέρεια να ενδυναμώσει την πόλη» κατέληξε.

Αρκετά επικριτικός στάθηκε απέναντι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή μιλά για κολοσσιαίο έργο. Αφού τόνισε ότι η δημοτική αρχή οικειοποιείται έργα της περιφέρειας, ανέφερε ότι «ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυρίου Μοσχολιού και την πραγματικότητα υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα υλοποίησης. Στο πρόγραμμά του είχε υποσχεθεί 213 έργα και δράσεις και υλοποιήθηκαν μόνο 12 έργα». Σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου διευκρίνισε ότι η θέση του είναι «ναι» στην ανάπλαση του πάρκου, «αρκεί να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες. Δεν μπορεί να κάνεις ανάπλαση σε ένα εμβληματικό χώρο, χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον μια αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική μελέτη». Ενώ αναφορικά με την εκκρεμοδικία ΣτΕ ανέφερε ότι αν το έργο νόμιμο, «θα συνεχίσει να εξελίσσεται και έχει τη δυνατότητα ο δήμος να τροποποιήσει σε ποσοστό 20% το φυσικό αντικείμενο και να αντικαταστήσει κάποιες αντιοικολογικές δράσεις, όπως το γκαζόν. Αν το έργο κριθεί παράνομο» πρόσθεσε ότι «ο δήμος θα πρέπει να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του ΣτΕ».

Με δεδομένη την στήριξη του συνδυασμού του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον εύλογα έρχεται το ερώτημα για το πώς θα αντιδρούσε στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, όπως οι διαθεσιμότητες, αν ήταν δήμαρχος σε αυτή τη δημοτική θητεία. «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπέγραφα πράξεις διαθεσιμότητας που είναι συνδεδεμένες με τις απολύσεις και θα αναλάμβανα το κόστος και την ευθύνη αυτής της επιλογής μου» απάντησε χαρακτηριστικά.