Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει τους ελέγχους της Μεγάλης Παρασκευής

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει τους ελέγχους που έγιναν χθες από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας σε εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου για το γεγονός ότι οι έμποροι άνοιξαν στις 11 το πρωί και όχι στη 13:00.

Αναλυτικά :
Η είδηση:
Την Μ. Παρασκευή 18-4-2014 συνεργείο της Επιθεώρησης Εργασίας ξαμολήθηκε στην αγορά για να καταγράψει σαν παράνομα τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν στις 11.00 το πρωί, κατ’ εντολή – όπως ισχυρίστηκαν – του αρμόδιου υπουργείου.
Παρατήρηση 1η :
Το συνεργείο των ελεγκτών, σε μια πόλη που τα πάντα ήταν ανοιχτά και λειτουργούσαν κανονικά – εκτός των εμπορικών – πριν από τις 8:00 το πρωί, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στις 11:00 πμ και στοχευμένα στα εμπορικά.
Τυχαίο;
Παρατήρηση 2η :
Το συνεργείο των ελεγκτών προέβει στην συγκεκριμένη ενέργεια κατά επιχειρήσεων της πόλης παρ’ όλο ότι γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι το ωράριο της Μ. Παρασκευής στο Αγρίνιο ισχύει από την δεκαετία του 1970 και είχε συνδιαμορφωθεί από τον Σύλλογο, την Νομαρχία και την Εκκλησία, στηριζόμενο στην διάταξη του Νόμου του 1976 που λέει ότι : «δύναται να ορίζονται άλλως τα της λειτουργίας των καταστημάτων κατά την συγκεκριμένη μέρα εφ’ όσον οι τοπικές συνθήκες επιβάλλουν τούτο», Νόμος του 1976 και Β.Δ. του 1966 και ουδέποτε στα 40 αυτά χρόνια υπήρξε αμφισβήτηση από οιονδήποτε, ούτε εδώ, ούτε σε εκατοντάδες άλλες πόλεις πανελλαδικά, που ισχύει το ίδιο με ωράρια που αρχίζουν ακόμη και από τις 8:00 το πρωί.
Παρατήρηση 3η :
Το συνεργείο των ελεγκτών γνώριζε το προτεινόμενο από τον Σύλλογο ωράριο της Μ. Παρασκευής, που είχε θυροκολληθεί, εξαγγελθεί, δημοσιοποιηθεί και κοινοποιηθεί τοπικά και πανελλαδικά από 15θημέρου.
Γιατί άραγε δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει από τον Σύλλογο την αλλαγή του και σιώπησε εκκωφαντικά μέχρι την 11η πρωινή της Μ. Παρασκευής;
Έστησαν παγίδα;
Παρατήρηση 4η :
Το συνεργείο των ελεγκτών αρνούνταν να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και αρνούνταν να συνομιλήσει και να ενημερωθεί – αν τάχατες δεν γνώριζε – τι ισχύει.
Παρατήρηση 5η :
Το συνεργείο των ελεγκτών όταν πλέον μετά από αναζήτηση το εντοπίσαμε και τις διαμαρτυρίες μας, πάλι αρνήθηκε να συζητήσει περιοριζόμενο να δηλώσει ότι διακόπτει τον έλεγχο και αποσύρεται μετά από επικοινωνία με το υπουργείο και μας κάλεσε σε συνάντηση την Τρίτη του Πάσχα.
Το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.:
Α/ Καταγγέλλει την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό της πολιτικής ηγεσίας και της συγκυβέρνησης που ενώ κατάργησαν την αργία της Κυριακής, απελευθέρωσαν τα ωράρια και διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, βρήκαν την Μ. Παρασκευή σαν πρόσχημα για να κόψουν χαράτσια και να δείξουν σεβασμό στο θείο δράμα, οι θεομπαίχτες.
Β/ Καταγγέλλει την μνημονιακή συγκυβέρνηση και την συγκεκριμένη δράση της σαν μια ακόμη τρανή απόδειξη για τον ρόλο της σαν υπηρέτη των συμφερόντων των αλυσίδων και των μονοπωλιακών ομίλων.
Γ/ Συνιστά στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή της μνημονιακής Ν.Δ., σεμνότητα και αυτοσυγκράτηση, δεν είναι πρέπον και δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να δημιουργηθούν προβλήματα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις για να παίξουμε μετά επικοινωνιακά το ρόλο του πυροσβέστη.
Δ/ Παρ’ όλο που τα υπερασπίστηκε όπως και το δικαίωμά τους να ανοίξουν από τις 11:00 το πρωί, δεν μπορεί να μην καταγγείλει τα υποκαταστήματα αλυσίδων που για την Μ. Παρασκευή επικαλέστηκαν το ωράριο του Συλλόγου αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες και Κυριακές του χρόνου επικαλούνται τους μνημονιακούς νόμους και μας κουνούν το δάχτυλο, περιφρονώντας τόσο τον Σύλλογο όσο και το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων.

Υ.Γ. 1:
Να αποτολμήσουμε την ερώτηση προς το συνεργείο των ελεγκτών, που ήταν την Κυριακή των Βαΐων, όταν καταστήματα αλυσίδων άνοιξαν με όλο το προσωπικό τους 1 και 2 ώρες πριν τις 11:00 το πρωί που λέει ο νόμος.
Υ.Γ. 2:
Θα υπάρξει νέα ανακοίνωση μετά την συνάντηση στις 22-4-2014 με το γραφείο εργασίας.