Σύναξη επιταφίων και χαλκούνια στο Αγρίνιο [HDvideo]

Στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως: Αγίου Δημητρίου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Χριστοφόρου, Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Γεωργίου. Της τελετής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς που έψαλε τους επιτάφιους ύμνους.

Η συνάντηση των επιταφίων ως έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, κρατά όμως τις ρίζες του και αυτό από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιείται με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου, αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη.

Στην συνέχεια μετά την περιφορά των επιταφίων οι χαλκουνάδες έκαναν τη νύχτα μέρα στην πλατεία Δημάδη, παρά τη βροχή που προς στιγμήν απείλησε να χαλάσει το έθιμο. Χιλιάδες Αγρινιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν το έθιμο, ένα από τα χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr βίντεο από την σύναξη των επιταφίων και τα χαλκούνια