Γιατί τώρα; Οι πρωτάρηδες των ψηφοδελτίων απαντούν

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι στην ηλικία, αποφάσισαν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη τους φορά να συμμετάσχουν σε ένα ψηφοδέλτιο, παρ’όλο που βρισκόμαστε σε μια δυσοίωνη συγκυρία για την αυτοδιοίκηση και γενικότερα επικρατεί ένα κλίμα απαξίωσης για τους πολιτικούς θεσμούς. Τέσσερις πρωτάρηδες των ψηφοδελτίων στο δήμο Αγρινίου αλλά και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος απάντησαν στο ερώτημα του ΑγρίνιοCulture.gr δίνοντας ο καθένας από την πλευρά του το δικό του στίγμα συμμετοχής.

Το ερώτημα είναι διατυπωμένο ως εξής: Με δεδομένο πως οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί τα τελευταία χρόνια καλούνται να παίξουν το ρόλο τους μέσα ένα ασφυκτικό πλαίσιο με μειωμένους πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες, σε βαθμό μάλιστα που πολλοί λένε πως η αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε διοίκηση και με δεδομένη τη γενικότερη απαξίωση για τους πολιτικούς θεσμούς, γιατί επιλέξατε τώρα να ασχοληθείτε για πρώτη φορά ενεργά με την αυτοδιοίκηση συμμετέχοντας σε ένα ψηφοδέλτιο;

Ακολουθούν οι απαντήσεις των υποψηφίων (με αλφαβητική σειρά)

Μαρία Βαρδουλάκη
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Δυτική Συμπολιτεία” και τον Θύμιο Σώκο
Ανήκω στη γενιά που συνεχώς συζητάει, διαμαρτύρεται, θυμώνει και απογοητεύεται από το υπάρχον απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, όπως όλοι μας.Αισθάνομαι όμως ότι πλέον ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Εξάλλου αυτή η γενιά έχει αξιόλογη μόρφωση, διευρυμένους ορίζοντες και φρέσκιες ιδέες, χαρακτηριστικά που αν συνδυαστούν με την εμπειρία των παλαιότερων θα κάνουν τη διαφορά και θα αποτελέσουν μια νέα πρόταση. Η γενιά μου, στηριζόμενη στην αξιοκρατία και την εντιμότητα, προτίθεται να θέσει σε προτεραιότητα έργα βασισμένα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χωρίς διασπάθιση των ήδη περιορισμένων κονδυλίων (που τόσα χρόνια παρακολουθούσε έκπληκτη), για να πετύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Θεωρώντας ότι η «Δυτική Συμπολιτεία» του Θύμιου Σώκου θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως και στο παρελθόν, σε δύσκολες συνθήκες διευρυμένων αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων, επέλεξα να στηρίξω αυτή την προσπάθεια.

Γεώργιος Γεωργίου Υποψ. Δημ. Σύμβουλος «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ» και τον Δημήτρη Τραπεζιώτη
Η δράση και η κοινοτοποίηση, της πολιτικά διαβουλευόμενης νεολαίας, υπήρξε καθοριστική, στην αργοεξελικτική πορεία των κοινωνιών. Ανήκω στην κατηγορία των νέων φοιτητών, που από την οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον φέρω ένα φορτίο πολιτικής σκέψης κάτι, που δεν είναι σύνηθες, στη σύγχρονη πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη. Συνάμα, πιστεύω και λειτουργώ ως ενεργός πολίτης, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το βασικότερο πεδίο, για τη δράση των ενεργών πολιτών. Ακολούθως, η τοπική αυτοδιοίκηση για να ανταποκρίνεται στον πραγματικό της, θα πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με τους ενεργούς πολίτες. Ειδικότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο της άμεσης σχέσης με την ιδιότητα του πολίτη, η οποία είναι η δεύτερη ιδιότητα, που φέρει ο άνθρωπος ως «πολιτικό μέσο».Η σήψη του πολιτικού συστήματος, η δυσλειτουργία του και η απαξίωσή του, είναι απότοκο και της οικονομικής κρίσης. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεν αλλάζει η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης διότι η τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να λειτουργεί πολυεπίπεδα και να μετατρέπει τη δυσπραγία σε πρόταση και έργο. Συνεπικουρικά, ως νέος θεωρώ πως η πολιτική πράξη δεν είναι προνόμιο των ηλικιακά μεγάλων, άλλωστε το αποτέλεσμα, ότι είναι εν πολλοίς αναποτελεσματικοί στην πολιτική διαδικασία. Ως νέος άνθρωπος νιώθω ικανός για παρέμβαση-προτάσεις και δημιουργία.Σε αυτό το σημείο, θα σας θυμίσω ότι τα δομικά στοιχεία για την πολιτική μας κατατίθενται στο φιλοσοφικό σύστημα του Κορνήλιου Καστοριάδη:ΨΥΧΗ – ΛΟΓΟΣ – ΠΟΛΙΣ
Δεσμεύομαι, ότι η δράση μου θα εδράζεται σε αυτά.
Γιατί έχω δικαίωμα στην πόλη μου.

Νίκος Μπουμπούλης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Δικαίωμα στην Πρόοδο” και τον Απόστολο Κατσιφάρα
Η απόφαση μου να συμμετέχω στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνω απ’ όλα έχει να κάνει με τη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα. Σαν πολίτης αυτής της χώρας και κατά επέκταση σαν ευρωπαίος πολίτης, οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει, τόσο στους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και στην καλύτερη ευημερία των πολιτών, ήρθαν μόνο μέσα από τις εκλογές. Σαν νέος άνθρωπος απευθύνομαι πάνω από όλα στη νέα γενιά, όχι μόνο να είναι παρών στις εκλογές με τη ψήφο τους, αλλά και στη προσωπική μου στήριξη μέσω του συνδυασμού ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’ του Απ. Κατσιφάρα. Μόνο έτσι, θα μου δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστώ για πιο ολοκληρωμένους θεσμούς στη διοίκηση και να εκφράσω τις ανησυχίες των νέων για δικαίωμα στην ανάπτυξη, την εργασία και τη πρόοδο.

Γιάννης Σελιμάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου με τον συνδυασμό “Σύγχρονο Αγρίνιο-Κοινωνική Συμμαχία” και τον Παύλο Μοσχολιό
Η αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει ποτέ μια γραφειοκρατική μηχανή του κράτους-δυνάστη οσο την νομιμοποιούν οι πολίτες με την συμμετοχή τους και καταξιώνεται στην συνείδηση του δημότη επιλύοντας προβλήματα που το κεντρικό κράτος αγνοεί ή και αδιαφορεί να επιλύσει. Οι ανθρωποι κάνουν τους θεσμούς και οχι πάντα τα χρήματα. Στην εποχή της κρίσης η Τ.Α υποκατέστησε σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικής πολιτικής ενα διελυμμένο κράτος , κρατώντας όρθιους τους ανθρώπους.
Αποφάσισα να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές νοιώθοντας ενα χρέος απέναντι στους άνεργους συμμαθητές μου, στην γενια μου που βιώνει ενα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Χρειάζεται ” να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε”, γιατί η συμμετοχή μας ανοίγει το δρόμο της ανανέωσης με ευθύνη, γιατί οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν. Αν οχι τώρα, πότε; Η ώρα των πολιτών έχει έρθει, σηματοδοτούμε ως νέα γενιά με ήθος και αξιοπρέπεια την ελπίδα για έναν καλύτερο Δήμο, για μια πόλη πρωταγωνιστών.