Η “Νέα Αρχή” στο Αγρίνιο θα είναι δύσκολη

Oύτε ο ίδιος ο Γιώργος Παπαναστασίου θα περίμενε, όταν ξεκινούσε αυτή η προεκλογική περίοδος, ότι θα κέρδισε τις εκλογές για το δήμο Αγρινίου με 67%. Το Αγρίνιο με τον ηχηρό τρόπο που επέλεγε για 40 χρόνια να διοικείται από τους ίδιους λίγο – πολύ ανθρώπους, επέλεξε με έναν αντίστοιχο ηχηρό τρόπο να αλλάξει! Η εναλλαγή στην εξουσία είναι μια από τις βασικότερες ενδείξεις της ποιότητας μιας δημοκρατίας και η εμμονή της πλειοψηφίας στο Αγρίνιο τις τελευταίες δεκαετίες να μην υπάρξει καμία αλλαγή, δημιούργησε μια πίεση που σε αυτές τις εκλογές τελικά “γκρέμισε το κάστρο”.

Εκ των υστέρων προφήτες και αναλυτές του εκλογικού αποτελέσματος όλοι μπορούν να γίνουν, όμως εκείνο που έχει σημασία είναι να δει κανείς το από δω και πέρα. Το πως θα γίνει η “Νέα Αρχή” που ευαγγελίστηκε ο Γιώργος Παπαναστασίου. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος θα βρει μπροστά του μια σειρά από ανοιχτά θέματα, από θέματα της καθημερινότητας μέχρι μεγάλες διεκδικήσεις της περιοχής. Η περιοχή ολόκληρη τα τελευταία χρόνια έχει βαλτώσει, αυτό όλοι το βλέπουν! Επομένως δεν αξίζει να σταθεί κανείς ούτε στην μεγάλη νίκη του Παπαναστασίου, ούτε στη βαριά ήττα του «καθεστώτος».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα μερικά εκ των οποιών δημιουργήθηκαν είτε από αστοχίες, είτε από ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, μιας ανικανότητας που ενδεχομένως να έχει και σκανδαλώδη “οσμή”, αν κρίνει κανείς από όσα ακούστηκαν στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Γ. Παπαναστασίου μίλησε για την ανάγκη να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, το Αγρίνιο των ονείρων μας. Ε, λοιπόν τη 1η Σεπτέμβρη θα παραλάβει ένα Αγρίνιο με ένα παρωχημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που δεν λαμβάνει υπόψιν τα καλλικρατικά δεδομένα και όρια του δήμου Αγρινίου, με ένα ΓΠΣ που μειώνει με τους συντελεστές δόμησης τις περιουσίες χιλιάδων Αγρινιωτών, θα παραλάβει ένα δήμο που δίνει κάτω – πάνω 150.000 τουλάχιστον σε ενοίκια (σε μερικές περιπτώσεις για ακατάλληλα οικήματα) και την ίδια ώρα κρατά τα δικά του κτίρια αναξιοποίητα. Θα παραλάβει ένα δήμο χωρίς δημαρχείο και ένα πάρκο μισοκατεστραμένο. Θα παραλάβει δημοτικές υπηρεσίες που έχουν μάθει να σχεδιάζουν εντός και επί ταυτά και να λειτουργούν κάνοντας εξυπηρετήσεις με επιλεκτική είσπραξη τελών, όπως ο ίδιος έχει καταγγείλλει. Θα παραλάβει ένα δήμο που λόγω των περικοπών και όχι μόνο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις συντηρήσεις των υποδομών του και ένα δήμο με μία από τις πιο ακριβές στον κόσμο αίθουσες συνεδριάσεων για τα δημοτικά συμβούλια. Θα παραλάβει ένα δήμο με ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε μόλις 15μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων, όποτε και τελειώνει το παρόν ΕΣΠΑ. Θα παραλάβει μια πόλη με έντονα κοινωνικά προβλήματα, με υψηλή παραβατικότητα, με συνοικίες γκετοποιημένες. Θα παραλάβει μια Μακρυνεία που το καλοκαίρι στην καλύτερη των περιπτώσεων μια μέρα έχει και μια δεν έχει νερό να πιεί και τους αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Θα παραλάβει μια πόλη που μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας έχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Θα παραλάβει μια πόλη που για πολλούς σε πολλούς ανθρώπους ανά την Ελλάδα είναι μια πόλη στο βάθος του κάμπου όταν περνάς από την Ιόνια Οδό.

Και βέβαια η λίστα των προβλημάτων δεν τελειώνει εδώ εκείνο που φάνηκε χθες ότι τελείωσε είναι η υπομονή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αγρινιωτών. Ο Γιώργος Παπαναστασίου έχει μπροστά πέντε χρόνια. Αν καταφέρει να λύσει τα περισσότερα προβλήματα, τότε το κέρδος θα είναι πραγματικά για το Αγρίνιο

Δ.Π