Η επίδοση Κατσανιώτη, η ικανοποίηση του Μαξίμου και οι “εστίες” που προσπάθησαν να “γρατσουνίσουν” τον Κατσιφάρα

Η επίδοση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από την εκλογή συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,53% στον δεύτερο γύρο των εκλογών έναντι 50,47% του επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, προκάλεσε βαθιά ικανοποίηση στο Μαξίμου, όπως πληροφορείται το thebest.gr.

Παρά την κακή αφετηρία και την διαπιστωμένη χαμηλή αναγνωρισιμότητα ο Ανδρέας Κατσανιώτης κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καλύψει μια τεράστια απόσταση και να βρεθεί στο δεύτερο γύρο να διεκδικεί επί ίσοις όροις την θέση του Περιφερειάρχη. «Ο Κατσανιώτης ξεκίνησε από το 4% τον Ιανουάριο για να φτάσει τέσσερις μήνες μετά ένα βήμα από την επίτευξη μιας μεγάλης έκπληξης. Να κερδίσει, δηλαδή, σε μια περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία υστερούσε και υστερεί σε ποσοστά έναντι των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς», ανέφερε το μεσημέρι στο thebest.gr πολιτικός αναλυτής μεγάλου μέσου ενημέρωσης της Αθήνας, με καλή πληροφόρηση από το Μαξίμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από μόνο του το γεγονός ότι ο Κατσανιώτης κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο αποκλείοντας το «φαβορί των δημοσκοπήσεων» Βασίλη Χατζηλάμπρου συνιστά μια σημαντική επιτυχία, σε μια Περιφέρεια όπου στις ευρωεκλογές φάνηκε καθαρά η πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν, για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε η «επιστράτευση» – επί διήμερο- του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η παρουσία του οποίου συνέτεινε καίρια στην αύξηση του βαθμού συσπείρωσης των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η επιτυχία Κατσανιώτη στηρίχθηκε εν πολλοίς και σε μικρά σύνολα πολιτικής επιρροής, σε τοπικές «εστίες» που αντιμάχονταν την υποψηφιότητα Κατσιφάρα, κυρίως στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία και δευτερευόντως στην Ηλεία. Δηλαδή, δυνάμεις του θεωρούμενου κεντροδεξιού πολιτικού τόξου που πήραν αποστάσεις από τον νυν Περιφερειάρχη και στον δεύτερο γύρο κράτησαν μια στάση που απεδείχθη ότι τελικώς ευνόησε τον κ. Κατσανιώτη.

Παράλληλα, η “γραμμή” για λευκό και άκυρο που δημοσίως ή… υπογείως έδωσαν ορισμένα κόμματα, έπληξε περισσότερο τον νυν Περιφερειάρχη. “Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο αισθανθήκαμε πολλές φορές μοναξιά”, είπε ο Απόστολος Κατσιφάρας στο thebest.gr τη νύχτα των εκλογών και είναι βέβαιο ότι η “μοναξιά” αυτή ήταν εντονότερη την εβδομάδα ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις.Επιπλέον, ο Απόστολος Κατσιφάρας είχε ν’ αντιμετωπίσει και δυο “πασοκογενείς” υποψηφιότητες (Σώκος, Ζαφειρόπουλος) και σ’ έναν βαθμό είναι λογικό οι “τριβές” πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ν’ αποτυπωθούν στην κάλπη του δεύτερου γύρου.«Αν ο Κατσανιώτης είχε μια – δυο εβδομάδες μπροστά του θα είχε καταφέρει την ανατροπή», λένε στο thebest.gr στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι 150.121 ψήφοι που πήρε στις επαναληπτικές εκλογές της Περιφέρειας είναι «ένας άθλος για κάποιον που λίγες μήνες πριν περνούσε απαρατήρητος».

Η επίδοση Κατσανιώτη δεν αποτυπώνεται απλώς ως μια καταγραφή του υποψηφίου Περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα. Αλλά δηλώνει εύγλωττα ότι «ήρθε για να μείνει», όπως λένε στελέχη του συνδυασμού του. Μερικά εκ των οποίων βιώνουν την προσωπική τους πικρία γιατί, παρά τις χιλιάδες ψήφους που πήραν, εξαιτίας του «Καλλικράτη», μένουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.Το βράδυ του Σαββάτου ο Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας σε συνεργάτη του thebest.gr, κατέθετε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Όχι, δεν είναι η ανάγκη μιας πολιτικής εντύπωσης, ούτε η ικανοποίηση μιας φιλοδοξίας. Είναι η ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα στον τόπο μας», έλεγε. Ένα 24ωρο αργότερα ζούσε ένα ολονύχτιο θρίλερ που κατέληξε γύρω στις δυο τα ξημερώματα της Δευτέρας με την ζυγαριά να κλίνει τελικά υπέρ του Απόστολου Κατσιφάρα.

πηγή : thebest.gr