Οδοιπορικό στο σπήλαιο του Αγίου Νικόλαου στη Βαράσοβα [HDvideo + pics]

Το Σάββατο 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο προσκύνημα στο σπήλαιο του Αγίου Νικο­λάου Βαράσοβας Ναυπακτίας.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το μικρό βίντεο – αφιέρωμα

Agnikola01Κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η Ιερά Μητρόπολη Ναύπακτου διοργανώνει προσκύνημα και τέλεση θείας Λειτουργίας στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στην Βαράσοβα με την βοήθεια των ψαράδων της Κάτω Βασιλικής που μεταφέρουν τους προσκυνητές με τις βάρκες τους. Φέτος το προσκύνημα σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης αφού περισσότεροι από 500 προσκυνητές συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Στο σπήλαιο της Βαράσοβας έζησαν μοναχοί από τον 9o αιώνα έως το 19ο και ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Αθανάσιου Παλιούρα καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από ανασκαφή. Η μοναδικότητα του χώρου έγκειται στο γεγονός ότι στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε μια «εγκλείστρα», ένα μικρότερο σπήλαιο πάνω από το μεγάλο, όπου εκεί κατέφευγε ο μοναχός που ήθελε να αναζητήσει εντονότερη άσκηση. Η «εγκλείστρα» αυτή είναι η μοναδική που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο.

σπήλαιο-του-Αγίου-Νικόλαου-στη-Βαράσοβα 2Πριν μερικά χρόνια στο προσκύνημα συμμετείχαν, πέρα από την ανασκαφική ομάδα, ελάχιστοι πιστοί, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν και έγιναν πλέον εκατοντάδες, που έρχονται από την Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Πάτρα κ.α. και αυτό γιατί το προσκύνημα στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου Βαράσοβας αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η προσέγγιση γίνεται με πλοιάρια και μετά ακολουθεί ανηφορική πεζοπορία 20′.Το θέαμα του σπηλαίου στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο καθώς και η κοινή προσευχή και η τέλεση της θείας Λειτουργίας αποζημιώνει κάθε κόπο.

Το AγρίνιοCulture.gr σας παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο από την θεία λειτουργία αλλά και τη ξενάγηση του αρχαιολόγου κ. Αθ. Παλιούρα.