Διευρύνονται συνεχώς οι συλλογές της «Διεξόδου»

Κατά τον προηγούμενο μήνα η «Διέξοδος», εκτός από τα δικά της αποκτήματα, αποδέχθηκε και ευγενικές δωρεές φίλων της που εμπλούτισαν τόσο το εκθεσιακό όσο και το αρχειακό – ιστορικό υλικό του Μουσείου και της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της.

Πρόκειται για τις δωρεές προς το Μουσείο :
Του κ. Πάνου Αθανασίου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία προσωπογραφία – έργο δικό του σε μουσαμά – της απεικονιζόμενης κοπέλας στην αφίσα της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης
Του κ. Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία προσωπογραφία (λάδι σε μουσαμά) – έργο του Ηλία Πασσίση του 1968, ένα μπρούτζινο καλαμάρι του τέλους του 19ου αιώνα, ένα φυλλάδιο απογραφής του Εμπορικού Ναυτικού του 1924 που ανήκε στον παππού του και λαογραφικό υλικό της περιόδου 1940 – 1950.
Της κυρίας Ελένης και του κ. Γιάννη Κιτσινέλη (Μεσολόγγι) οι οποίοι δώρισαν στη μνήμη του αδελφού τους Κώστα ένα ασημένιο με εγχάρακτες παραστάσεις μαχαίρι του 1883 και ένα χρυσοκεντημένο με μεταλλική κλωστή σελάχι της ιδίας εποχής.
Του κ. Πάνου Κοντού (Αθήνα) ο οποίος δώρισε ένα κορνιζαρισμένο χαρακτικό της Κηρύνειας.
Του κ. Ξενάκη Μαρούλη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία σειρά 15 λιθογραφιών με διαφημιστικές ρεκλάμες τσιγάρων των αρχών του 20ου αιώνα.
Του κ. Νικολάου Ευθ. Μπιλάλη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία κορνιζαρισμένη χαλκογραφία με απεικόνιση του Μεσολογγίου το 1830.
Της εταιρείας «Μάκης Κοτσίρης – Γιώργος Παγούρας – Κώστας Βλαχογιάννης» (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μία μεγάλων διαστάσεων ελαιογραφία σε μουσαμά, αντίγραφο του έργου «Στο μπάρ του Φολί Μπερζέ» του Εντουάρ Μανέ. Και
Της κυρίας Ντίνας Παπαγεωργίου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μια γραφομηχανή OLUMPIA.

Επίσης το Αρχειακό – Ιστορικό υλικό της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης εμπλουτίστηκε με τις δωρεές :
Του κ. Γιώργου Αλεξανδράτου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μία πολυγραφημένη περίληψη διάλεξης του καθηγητού του Πολυτεχνείου Ανδρέα Σώκου με θέμα «Ο Ιντζενιέρης του Μεσολογγίου Κάστρου και τα μηχανεύματα των αντιπάλων τεχνικών» που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου δόθηκε και η διάλεξη στις 31.3.1972
Της κυρίας Μαρίας Βασιλείου (Αθήνα) η οποία δώρισε άλμπουμ φωτογραφιών και αρχείο συμβολαίων της οικογένειας Πάνου Πετροτζόγλη.
Του κ. Άκη Γιωτόπουλου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε την επιστολή παραιτήσεως του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου της 23ης Απριλίου του 1943.
Της κυρίας Λένας Κρασακοπούλου (Μεσολόγγι) η ο ποία δώρισε φωτογραφίες του 1930.
Του κ. Ξενάκη Μαρούλη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε δύο φιλοτελικές συλλογές Ολυμπιακών Αγώνων και φωτογραφικό υλικό του Αλέκου Παναγούλη και Γεωργίου Παπανδρέου.
Tης κυρίας Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα) η οποία δώρισε σειρά κάρτ ποστάλ του Απριλίου του 1922 από το Μέτωπο, ερωτική επιστολογραφία των αρχών του 20ου αιώνα και το «Ημερολόγιον της Εφημερίδος των Κυριών» της Καλλιρόης Παρρέν του 1889.

Τέλος η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων Τέχνης καθώς και βιβλίων που έχουν γραφεί για το Μεσολόγγι των κυρίων :
Μίμη Γεωργόπουλου, Κώστα Δελαπόρτα, Γιώργου Ζέρβα, Λίζας Κώτση, Ξενάκη Μαρούλη, Βασίλη Πάικου (80 λευκώματα τέχνης), Αγγελικής Παπανδρέου, Κώστα Παπαδόπουλου, Παναγιώτη Σίφωνα, Ρόζας Φλώρου, Εκδόσεων ΟΛΚΟΣ, Εκδόσεων ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ, ALHPA BANK (75 λευκώματα Τέχνης), Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείου Δροσίνη και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, ενώ για τις λειτουργικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης η κυρία Βίκη Μπονόρεβα (Μεσολόγγι) δώρισε ένα σκάνερ.

Προς όλους του ευαισθητοποιημένους με την Ιστορία , τα Γράμματα και τις Τέχνες φίλους δωρητές καθώς επίσης και προς την κυρία Βάσω Μπίσσα – Σταφυλάκη η οποία ανέλαβε τις δαπάνες πραγματοποίησης της τελετής των εγκαινίων της Πολιτιστικής μας Βιβλιοθήκης, τον κ. Χρήστο Ντίνο που προσέφερε πολυήμερη προσωπική εργασία για την αισθητική συντήρηση της όψεως του Ιστορικού μας Μουσείου , τον κ. Μιχάλη Κιτσινέλη που ανέλαβε την ταξινόμηση των πρώτων 2.000 τίτλων της Βιβλιοθήκης και την κυρία Ρούλα Τσατσά που ανέλαβε την εκπαίδευση της φιλολόγου που ασχολείται με την ταξινόμηση των Αρχείων, ο ιδρυτής και οι συνεργάτες της «Διεξόδου» εκφράζουν άπειρες ευχαριστίες.