Προβληματίζει στο παρά πέντε η Νέα ΚΑΠ τους αγρότες του Αγρινίου

Για δεύτερη φορά μέσα τους τελευταίους μήνες το κρίσιμο θέμα της νέα ΚΑΠ (2015-2020) απασχόλησε τους αγρότες του Αγρινίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η “Ένωση” Αγρινίου με ομιλητή τον γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννη Κολυβά.

Ο πρόεδρος της “Ένωσης” Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς στο χαιρετισμό του τόνισε ότι το υπουργείο δεν πρέπει να θεωρήσει όλη τη χώρα ως μια περιφέρεια, ως προς τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, γιατί κάτι τέτοιο θα σημάνει απώλειες 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου κάθε χρόνο από την Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα ο κ. Κουτσουπιάς στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής που ενώ εκλήθηκαν δεν έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση (αργότερα ωστόσο προσήλθε ο Γ. Βαραμένος).

ΕΑΣΌπως επεσήμανε ο κ. Κολυβάς η νέα ΚΑΠ (2015-2020) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αλά καρτ», εξηγώντας πως με εξαίρεση δυο υποχρεωτικές συναποφάσεις, του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου, την πράσινη ενίσχυση με το ανελαστικό ποσοστό του 30% και την στήριξη για τους νέους αγρότες με το ελαστικό ποσοστό μέχρι 2% του εθνικού φακέλου, όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή του κράτους μέλους να τα εφαρμόσει. Καθώς πρόσφατα ξεκίνησε και η ηλεκτρονική διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ Κολυβάς σχολίασε με νόημα: «Δυστυχώς όσα δεν κάναμε σε ένα χρόνο καλούμαστε να τα κάνουμε σε 10 μέρες γιατί μέχρι την 1η Αυγούστου πρέπει να ανακοινώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε την νέα ΚΑΠ. Εμείς ως ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέφερε, εδώ και ένα χρόνο έχουμε προσεγγίσει την νέα ΚΑΠ. Κάναμε μία μελέτη, καταλήξαμε σε ορισμένα σενάρια- «μοντέλα προσομοίωσης»- τα οποία και έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες σε πάνω από 30 ημερίδες σε όλη την χώρα και έχουμε καταλήξει σε μία πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία και περιμένουμε μόλις μπει η πρόταση του σε διαβούλευση να καταθέσουμε και επίσημα πλέον.

Όπως ανέφερε ο κ. Κολυβάς η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τα τέσσερα σενάρια που έχει επεξεργαστεί, είναι «όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια» και αυτό γιατί, είναι πιο απλή και ελέγξιμη η διαχείριση, ενώ μεταφέρονται χρήματα και στην κτηνοτροφία. Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους αγρότες για την νέα ΚΑΠ ο κ. Κολυβάς σχολίασε: Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες αλλά η απόφαση είναι απόφαση. Αν δεν λειτουργήσει η νέα ΚΑΠ σημαίνει ότι ένα μέρος του εθνικού φακέλου δεν θα έρθει στην Ελλάδα και θα μείνει στις Βρυξέλλες και αυτό νομίζω ότι κανένας αγρότης δεν το θέλει.