Μαλεζάς: “Με έπεισε το πλάνο του Παναιτωλικού”

Ο Στέλιος Μαλεζάς μιλάει στο Sport24.gr για τις εμπειρίες του από τη Γερμανία και όσα θα πρέπει ν’ αλλάξουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ εξηγεί γιατί απέρριψε άλλες προτάσεις για τον Παναιτωλικό. Ένα από τα μεταγραφικά μπαμ του καλοκαιριού ήταν τηρουμένων των αναλογιών η προσθήκη του Στέλιου Μαλεζά για τον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Αγρινίου απέδειξε για άλλη μία φορά πως κινείται με μεθοδικότητα και πως έχει σοβαρές βλέψεις πείθοντας τον Έλληνα διεθνή να υπογράψει. Το Sport24.gr συνάντησε τον 29χρονο, ο οποίος μας μιλάει για την αλλαγή σελίδας της καριέρας του και την απόφασή του να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Πώς ήταν η διετής εμπειρία σου στη Γερμανία;
Μία πολύ ωραία εμπειρία. Γνωρίζεις διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχεις ζήσει στην Ελλάδα. Ωραία γήπεδα, πολύς κόσμος, διαφορετική προσέγγιση των αγώνων απ’ όλους. Όλο το κλίμα ήταν διαφορετικό. Πρέπει οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής έχει την ευκαιρία να πάει.

Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για σένα για διάφορους λόγους. Σκέφτηκες να φύγεις τον Ιανουάριο;
Όχι, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Τον Ιανουάριο ερχόμουν από κάποια συνεχόμενα παιχνίδια και θεωρούσα ότι προερχόμουν από μία υγιή προετοιμασία, η οποία θα με βοηθούσε να ήμουν ακόμη πιο δυνατός. Δυστυχώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, δεν μπορείς να υπολογίζεις τα πάντα.

Θεωρείς ότι κάπου εκεί χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για κλήση στην Εθνική και γιατί όχι συμμετοχή στο Μουντιάλ;
Ναι, εκεί χάθηκε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι καλό να σκεφτόμαστε τα παλιά. Ας σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα για το καλό όλων.

Ας πάμε, επομένως, στο τώρα. Πώς φτάσαμε στη μεταγραφή σου στον Παναιτωλικό;
Είχα κάποιες συζητήσεις με κάποιες ομάδες, μία από Γερμανία και μία από Κύπρο. Ωστόσο θεώρησα πολύ καλό το πλάνο της ομάδας που μου παρουσιάστηκε και μετά από ώριμη σκέψη δέχτηκα να ακολουθήσω το πλάνο.

Πήρες γρήγορα την απόφασή σου. Πώς και δεν επιχείρησες να περιμένεις λίγο;
Έτσι όπως το υπολόγιζα κάτι άλλο που να με καλύπτει μπορεί να ερχόταν μόνο από το εξωτερικό. Τα τελευταία έξι χρόνια έχω γεμάτες σεζόν εκτός του τελευταίου τετραμήνου. Ωστόσο, οι περισσότερες ομάδες κοιτούν το τελευταίο εξάμηνο. Θεωρούσα ότι έπρεπε να πάω σε μία ομάδα και να κάνω προετοιμασία για να είμαι έτοιμος ενόψει της νέας σεζόν. Αν περίμενα μπορεί να μην ερχόταν αυτό που ήθελα.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις που έχεις αποκομίσει σε αυτό το μικρό διάστημα παρουσίας σου στον Παναιτωλικό;
Είμαι στην ομάδα εδώ και 10 μέρες, νομίζω ότι γίνεται μία πολύ καλή δουλειά πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της τακτικής. Με κάποιες προσθήκες που θα γίνουν θα δημιουργήσουμε ένα καλό σύνολο για το πρωτάθλημα.

Είναι ένα παραπάνω κίνητρο για σένα να δουλέψεις με τον Μάκη Χάβο γνωρίζοντας ότι δίνει βάρος στην αμυντική προσήλωση και τακτική της ομάδας του;
Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής σε οποιαδήποτε θέση θα πρέπει να είναι χαρούμενος όταν ένας προπονητής ασχολείται μαζί του και γενικά και ειδικά. Είτε έπαιζα σε μία θέση μπροστά είτε τώρα που παίζω πίσω το πιο σημαντικό είναι να δουλεύει η ομάδα έτσι όπως πρέπει. Μπορεί να φαίνεται ότι ο προπονητής ασχολείται περισσότερο με την άμυνα, αλλά ασχολείται εξίσου πολύ και με τις υπόλοιπες γραμμές.

Πριν την έναρξη της σεζόν μέλημα του Παναιτωλικού είναι να σωθεί ή κοιτάει και πιο ψηλά;
Όταν από τις 18 ομάδες πέφτουν οι τέσσερις και οι περισσότερες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, τότε στόχος είναι η παραμονή και από εκεί και πέρα βλέπουμε το καλύτερο για την ομάδα. Είμαστε, άλλωστε, ένα νέο σύνολο.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για φέτος;
Προσωπικός μου στόχος για φέτος είναι να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση για να βοηθήσω και την ομάδα και τον εαυτό μου. Από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει και η Εθνική, αλλά αρχικά θα πρέπει να κοιτάω χαμηλά και να προσπαθώ να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο για να μπορέσω να βοηθήσω και την ομάδα και τον εαυτό μου.

Σου έλειψε καθόλου η Ελλάδα;
Η Ελλάδα δε μου έλειψε έτσι όπως το λες (γέλια)… Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ποδόσφαιρο που θα λείπει όχι μόνο στους Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό αλλά και στους ξένους που φεύγουν. Ξέρω ότι είναι μία ουτοπία, αλλά θα πρέπει να ζητάμε το καλύτερο για το ποδόσφαιρο.

Επομένως, τι θα άλλαζες; Κι επειδή ξέρω ότι είναι πολλά, πες μου το πιο σημαντικό.
Όντως είναι πολλά… Κυριότερο η αξιοπιστία που θα πρέπει να υπάρχει. Εγώ δεν λέω ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Ωστόσο, το κλίμα είναι περίεργο. Ο κόσμος κάποιες φορές βλέπει φαντάσματα, επειδή κανένας δεν εμπιστεύεται αυτό που βλέπει. Σίγουρα τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις πρέπει να βελτιωθούν, αλλά το κυριότερο είναι αυτό.