Η σιωπηρή συνέχιση των έργων της εκτροπής και μετά την απόφαση του ΣτΕ

To θέμα της εκτροπής του Αχελώου θα απασχολήσει εκ νέου τους τοπικούς φορείς, καθώς δεν είναι μόνο οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση του έργου μέσω των υδροηλεκτρικών έργων στη Θεσσαλία, δεν είναι μόνο το διαχειριστικό σχεδίο για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας -που σωστά επισημαίνει σήμερα σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”– ταυτίζεται αρκετά με τη νέα επιχειρηματολογία της πολιτείας υπέρ της ολοκλήρωσης της εκτροπής… είναι και η σιωπηρή συνέχιση των έργων της εκτροπής με την δικαιολογία μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ημιτελούς σήραγγας εκτροπής, όταν το ΣτΕ το 2010 έβαλε “φρένο” στο έργο.

Παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ -τον Ιανουάριο του 2014- που ακύρωνε το έργο, το Υπουργείο Υποδομών συνεχίζει να χρηματοδοτεί τα έργα στήριξης της σήραγγας εκτροπής. Σε 1,112 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμές που έκανε το Υπουργείο Υποδομών για το έργο με τίτλο “Εργα εκτροπής Αχελώου-επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία” από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται και στην εντολή πληρωμής με χθεσινή (!) ημερομηνία που φέρνει στο φως της δημόσιότητας το ΑγρίνιοCulture.gr (δείτε εδώ) Προκύπτει λοιπόν ένα μεγάλο ερώτημα: γιατί το Υπουργείο Υποδομών συνεχίζει τη χρηματοδότηση ενός έργου που το ΣτΕ ακύρωσε; Η απόφαση (αρ. 151/2011) που εκδόθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ είχε κάνει δεκτό το αίτημα, «μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας». Ποιος λοιπόν ο λόγος να συνεχίζονται αυτά τα έργα, όταν πλέον έπαψε η εκκρεμοδικία και το έργο ακυρώθηκε; Και βέβαια το πολιτικό ερώτημα: γιατί να σπαταλούνται τόσα χρήματα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για ένα έργο καταδικασμένο, όχι μόνο στη δικαιοσύνη, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι το υπουργείο Υποδομών από την εποχή της εκκρεμοδικίας μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τελευταίων πληρωμών έχει πληρώσει ήδη 8,4 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής.

Μήπως η ερμηνεία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς;
Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα… Τα συγκεκριμένα έργα για τη στήριξη της σήραγγας της εκτροπής, αν και φαίνεται παράλογο που συνεχίστηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλύπτει πως συνεχίστηκαν με απόφαση (δείτε εδώ)που πήρε το Υπουργείο Υποδομών τον περασμένο Απρίλιο για παράταση των έργων αυτών μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014. Το… οξύμωρο είναι ότι αυτή η απόφαση του Υπουργείου λαμβάνει υπόψιν την τελευταία απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ, αλλά και σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους! Επομένως τίθεται ζήτημα ερμηνείας της απόφασης του ΣτΕ, που ίσως τελικά να μην ήταν τόσο θετική για τα συμφέροντα της Αιτωλοακαρνανίας, όσο την ερμήνευσαν πανηγυρίζοντας οι τοπικοί φορείς.

Όπως και να ‘χει, η πραγματικότητα είναι πως η σήρραγα εκτροπής σιωπηρά συνεχίζεται και οι προθέσεις της κυβέρνησης για παντοιοτρόπως συνέχιση του έργου είναι δεδομένες. Επομένως μάλλον απαιτείται ακόμη εγρήγορση από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας…

Δ.Π