ΔΝΤ : Δεν απέδωσαν οι περικοπές μισθών !

Του Αλέξανδρου Κλώσσα / capital.gr

Δεν πετύχαμε το στόχο με τις περικοπές μισθών, παραδέχεται σε μελέτη του ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι δεν επετεύχθη η αναμενόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έριξε της τιμές, ωστόσο αυτό προήλθε από τις σημαντικές περικοπές μισθών αλλά και της μεγάλης πτώσης της παραγωγής, όπως αναφέρει μελέτη με τίτλο «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές».

Αντίστοιχα χαμηλές είναι οι ελληνικές επιδόσεις και στο μέτωπο των εξαγωγών. Το Ταμείο εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν μπόρεσαν να καλύψουν την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση, παρά τη σημαντική προσαρμογή στις τιμές των προϊόντων.Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι παραμένουν σημαντικά δομικά εμπόδια στην ελληνική οικονομία, τα οποία λειτουργούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα.

Η δημοσιονομική ενοποίηση της ζώνης του ευρώ δεν έχει επιτύχει απολύτως τους στόχους της εκτιμούν στη μελέτη τους οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς όπως αναφέρουν οι χώρες που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε πρόγραμμα ή έχουν υψηλά ελλείμματα , όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι οικονομίες αυτών των χωρών συνεχίζουν να μαστίζονται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, γεγονός που έκανε την προσαρμογή ακόμα πιο δύσκολη.

Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η μελέτη σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία,Ισπανία), οι οποίες κατάφεραν περιορίζοντας τις εισαγωγές να μειώσουν το έλλειμμα.Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη εκτιμά ότι θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή και αρκετά χρόνια μέχρι την επίτευξη του στόχου μείωσης των καθαρών υποχρεώσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία ώστε το χρέος τους να θεωρηθεί βιώσιμο, επιστρέφοντας έτσι σε ρυθμούς ανάπτυξης που να περιορίσουν την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλία και της Ισπανία θα παραμείνουν πάνω το 80% του ΑΕΠ το 2018, ενώ αντίθετα τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα σε πλεονασματικές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θα αυξάνονται.

Στη μελέτη του το ΔΝΤ εντοπίζει περιορισμό της ζήτησης για εξαγωγές από παραδοσιακούς “πελάτες” των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Μάλιστα όπως αναφέρουν σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, ο στόχος της εσωτερικής εξισορρόπησης μοιάζει ακόμα πιο δύσκολος. Ως “αντίδοτο” στο πρόβλημα οι αναλυτές του ΔΝΤ προτείνουν την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν τη ζήτηση, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα πρέπει ο πληθωρισμός να ανακάμψει πλησιάζοντας τον στόχο του 2%. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και επενδύσεων.

Η μελέτη τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού στις στις πλεονασματικές οικονομίες της ζώνη του ευρώ η εσωτερική υποτίμηση που έχει εφαρμοστεί στις πιο αδύναμες οικονομίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και την επιδείνωση του χρέους τους.Η μελέτη δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αν και οι πραγματικές σταθμισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες στις ελλειμματικές χώρες έχουν μειωθεί κατά 10%-25%, κάτι που συνδυάστηκε με πτώση του μοναδιαίου κόστος εργασίας, χρειάζονται ακόμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη στήριξη ανταγωνιστικών κλάδων σε μεσοπρόθεσμη βάση.