Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ η έκταση στον Πούντο Ναυπάκτου

Η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων έλαβε νέα απόφαση όσον αφορά στα ακίνητα που περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση που είχε ληφθεί στις 30/05 επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή καθώς δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ.

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται και τα 329 στρέμματα στα Νέα Σφαγεία στον Πούντο Ναυπάκτου. Η έκταση με τον κωδικό ΒΚ 280, που βρίκεται ανάμεσα στις εκβολές του χειμάρρου Σκα ανατολικά και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου. Μέσα σ’ αυτό το χώρο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, τα σφαγεία και η χωματερή, η οποία έχει αποκατασταθεί.

Τι ζητούσε ο δήμος Ναυπακτίας
Αυτό το κτήμα ο δήμος Ναυπάκτου το είχε ζητήσει με έγγραφά του από το 2007 και ήταν και μέρος του μνημονίου που είχε υπογραφεί τότε με την κτηματική εταιρεία του δημοσίου. Το 2012 με έγγραφο προς τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ο Δήμος Ναυπακτίας ζητούσε την παραχώρηση του κτήματος αυτού και τον προορισμό της χρήσης του κτήματος ως χώρου θεματικού πάρκου αναψυχής – τουρισμού – αθλητισμού – πολιτισμού – εκθέσεων και βιοκλιματικής γειτονιάς, στο οποίο θα αναπτύσσονται οι εξής επί μέρους χρήσειςσε συνδυασμό με δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμου και πλατωμάτων ψυχαγωγίας και αθλητισμού :
1.Χώρος Πρότυπου Αλιευτικού Καταφυγίου (Μαρίνας μικρών σκαφών) στις εκβολές του χειμάρρου Σκα, σε συνδυασμό με χώρο πρασίνου προστασίας.
2.Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, ανατολικά του Σκα, σε συνδυασμό με χώρους πρασίνου.
Περιέχει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, συνεδρίων, και θέατρο, κινηματογράφο.
3.Χώρος Πρότυπης Βιοκλιματικής Γειτονιάς, με αυτοτελείς κατοικίες μικρού μεγέθους που μπορούν να λειτουργούν ως μόνιμες η και παραθεριστικές κατοικίες ή και μελλοντικά, ως ξενώνες εξυπηρέτησης οργανωμένου συνεδριακού τουρισμού,που θα οργανώνεται στον χώρο του προτεινόμενου Πολιτιστικού κέντρου.
4.Χώρος Βιοτόπου Μόρνου – Οικολογικό πάρκο, χώρος πρασίνου-περιπάτου-περιβαλλοντικής ευαισθησίας, προστασίας και ανάπτυξης του βιοτόπου στις εκβολές του Μόρνου, όπου εξασφαλίζεται η παθητική και ενεργητική ψυχαγωγία, μέσα στην φύση.
5.Χώρος Ελεύθερης ζώνης παραλίας – ακτής κολύμβησης, με καφέ – αναψυκτήρια – εστιατόρια σε καθορισμένες θέσεις, σε συνδυασμό με χώρους υπαίθριας αναψυχής, περιπάτου, χώρους πρασίνου και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
6.Χώρος ζώνης πρασίνου Περιβαλλοντικής Προστασίας, Βιολογικού Καθαρισμού και Παλαιών Σφαγείων.
7.Πλωτό υπαίθριο θέατρο.
8.Χώρος Ελεύθερης ζώνης παραλίας – ακτής κολύμβησης, με κέντρα διασκέδασης σε καθορισμένες θέσεις, σε συνδυασμό με χώρους υπαίθριας αναψυχής, περιπάτου, χώρους πρασίνου και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όμως μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα, καταργήθηκε η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και συγχωνεύτηκε με άλλες και η υπόθεση ατόνισε… Πλέον το κτήμα αυτό πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς εκποίηση…