Προς παράταση η έκτακτη εισφορά

Οι απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα δημιουργούν νέο λογαριασμό πάνω από 6 δισ. ευρώ. Ψάχνουν από πού θα κόψουν για να δώσουν στους ένστολους αλλά και να παρατείνουν την ανακοίνωση νέων περικοπών

Το σκόπελο των νέων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ στη διετία 2015-16, ποσό που μπορεί να προσαυξηθεί με το κόστος των μισθολογικών «επανορθώσεων» των ένστολων, θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου από την τρόικα, γράφει τη Δευτέρα η «Ναυτεμπορική».Εφόσον κατορθώσει να αποκρούσει τις επιθέσεις για νέα μέτρα, σε δεύτερο πλάνο είναι η διεκδίκηση μειώσεων φόρων, αλλά θα πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και η μοναδική μείωση φόρου που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές είναι η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία εκτός από το κοινωνικό κόστος προκαλεί και μείωση των εσόδων!

Εάν προστεθούν και τα διαρθρωτικά μέτρα που αναφέρονται στο μνημόνιο, όπως είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τότε η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη το πρώτο νέο εισπρακτικό μέτρο για το 2015, που είναι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυτούς που θα πληρώσουν το λογαριασμό για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος και αν συνδυαστεί με το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 που η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει τότε δημιουργείται η βάση για τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να ζητήσουν μέτρα. ‘Όχι κατά ανάγκη καινούρια. Θα ζητήσουν παράταση των υφιστάμενων.Ένα είναι το πολύ σημαντικό μέτρο που εκπνέει στο τέλος του έτους. Είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φέρνει στο δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα που ξεπερνά τα 1,3 δισ ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό εισπράττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς η εισφορά έχει ενσωματωθεί στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που κάνουν ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών χαρακτηρίζουν από απίθανη έως αδύνατη την μη παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης περάν του 2014, αναφέρει το capital.gr.

πηγή : ThePressProject.gr