Λίγη σύγχρονη ακαδημαϊκή και πολιτική ιστορία…

Σε μια χώρα που έφτιαχνε και ένα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε κάθε χωριό που είχε “μάγκα” βουλευτή είναι λογικό να μπερδέψει κανείς το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη που λειτουργεί από το 1995 με το αντίστοιχο τμήμα που ίδρυσε ο Λοβέρδος πριν μια εβδομάδα στην Κοζάνη…

Σίγουρα κανείς δεν θα τα μπερδέψει με το Αγρίνιο, γιατί εδώ ούτε πολιτικοί που διεκδικήσαν αποτελεσματικά υπάρχουν, ούτε θα βρεθεί ποτέ υπουργός που για χάρη μας θα καταργήσει τη λογική ιδρύοντας τμήμα στο Αγρίνιο, ενώ απολύει διοικητικούς υπαλλήλους από τα ΑΕΙ.

Η Ξάνθη βέβαια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ειδική περίπτωση, γιατί το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε εκεί το 1973 για λόγους εθνικής συνοχής ως αντίβαρο στους μουσουλμάνους. Το Πανεπιστήμιο όμως της Δυτικής Μακεδονίας, που σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος διατηρήθηκε και μετά το “σχέδιο Αθηνά”, ιδρύθηκε το 2003 και σε αυτό εντάχθηκαν, αφού αποσπάστηκαν από το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη τέσσερα τμήματα (τρία στη Φλώρινα και ένα στην Κοζάνη). Εκείνη την εποχή, το 2003, στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο, ο κόσμος έβαζε το δισάκι μου στον ώμο… για να πάει να πιάσει δουλειά στο Μετρό, στο Τραμ και στον ΟΣΕ στην Αθήνα, άλλοι διορίζονταν σταθμάρχες στο Μεσολόγγι και άλλοι ήταν στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ νεροκουβαλητές του Τσοχατζόπουλου. Όσο για τους γαλάζιους ανίκανους έταζαν την αυτονομία του Πανεπιστημίου, όταν ήρθαν στην εξουσία επί πεντέμιση σχεδόν χρόνια έπαιζαν playstation και υλοποίησαν την δέσμευσή τους ένα μήνα πριν χάσουν την εξουσία και ενώ η χώρα όδευε στο ΔΝΤ και τα Μνημόνια.

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται ξανά εν έτει 2013 και 2014. To Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο όχι μόνο χάνει την αυτονομία του, αλλά καταργείται και το Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία διατηρείται. Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία κάποιοι γαλαζοπράσινοι στηρίζουν το Μνημόνιο με τα μπούνια, επιλέγουν να μην γίνουν δυσάρεστοι για να διατηρήσουν την υπουργική καρέκλα και εξυπηρετούν μόνο τις περιοχές που προσδοκούν ψηφαλάκια (Ναύπακτος). Σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση αποφασίζει να ιδρύσει νέα τμήματα και ιδρύει χωρίς καμία διαδικασία στην Κοζάνη τμήμα, την ώρα που το τέταρτο τμήμα του Αγρινίου που είχε περάσει όλη τη διαδικασία του ΣΑΠΕ… αλλά και το τμήμα που ιδρύεται στην Κοζάνη “υπάρχει” στο Αγρίνιο αρκεί να μετονομαστεί το τμήμα ΔΠΦΠ που τόσο αγώνα έκανε για να σήμερα το δεύτερο τμήμα σε επίπεδο έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών…

Δ.Π