“Οι Μερακλήδες” στη Ρουμανία

μερακλήδες 3Πριν λίγες μέρες επέστρεψε ο Πολιτιστικός ¨Όμιλος της πόλης μας ¨ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ¨ από το GALATI της Ρουμανίας, πόλη 260.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Ρουμανίας, όπου συμμετείχε σε φεστιβάλ χορού, (12-19/8/2014). Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της παγκόσμιας επιτροπής CIOFF και συμμετείχαν 13 Κράτη (Σερβία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Γκάνα, Αλγερία, Ελλάδα, Ρουμανία). Ένα πάρα πολύ μεγάλο και καλό φεστιβάλ, τόσο σε χορευτική ποιότητα, όσο και διοργάνωση.

Ο Σύλλογος της πόλης μας χάρις την άψογη παρουσία του κατάφερε να αποσπάσει, τον θαυμασμό, δύο Συλλογικά βραβεία α) για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (For preservation of cultural inheritance) β) για την αυθεντικότητα των κουστουμιών (costume’s authenticity) και ένα ατομικό: βράβευση του χοροδιδασκάλου και συγχρόνως χορευτή του Συλλόγου Πλιάτσικα Δημητρίου, ως τον χορευτή που χορεύει με την καρδιά του (Special Prize: Dancing from the Heart). Βραβεύσεις που αποτελούν εξαιρετική τιμή για το γκρουπ, το δάσκαλο του και την πόλη μας.

μερακλήδεςΑξίζει να σημειώσουμε ότι στο GALATI υπάρχει Ελληνική κοινότητα με 1000 μέλη περίπου, διατηρεί Ελληνική εκκλησία, σχολείο και εξαίρετο χορευτικό τμήμα. Το γκρουπ συνόδεψε η παραδοσιακή του ορχήστρα αποτελούμενη από : Πλιάτσικα Ζώη στο κλαρίνο, Παχή Σπύρο στο τουμπελέκι, Κουλουκούρα Παναγιώτη στο λαούτο.Κατά την παραμονή του γκρουπ στη Ρουμανία δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη να περιηγηθούν το πανέμορφο GALATI, το Βουκουρέστι, τη Σόφια και να χαρούν τη βόλτα τους στον Δούναβη.