Σχέδιο για ένταξη του ΔΕΑΠΤ Αγρινίου στο Ερευνητικό Κέντρο

Η δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος έχει προαναγγελθεί εδώ και μερικά χρόνια, όμως πλέον βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται πολύ σύντομα η σύστασή του. Με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΝ το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδος θα περιλαμβάνει πέντε ινστιτούτα, που θα λειτουργήσουν σε Πάτρα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ιατρική, το Ινστιτούτο Δομών και Προηγμένων Υλικών, το Ινστιτούτο Αειφορίας Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει μεγάλες προοπτικές και για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και ειδικότερα για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Ήδη την προηγούμενη Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος επισκέφθηκε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο και συζήτησε με το διδακτικό προσωπικό του τμήματος την προοπτική το Τμήμα να συνδεθεί με το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Από τη στιγμή που συμβεί αυτό, η υποδομή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα αξιοποιηθεί και θα αναβαθμιστεί, έτσι τα εργαστήρια του Τμήματος θα πιστοποιηθούν και μπαίνοντας κάτω από την ομπρέλα του Ερευνητικού Κέντρου θα μπορούν πλέον να πιστοποιούν αγροτικά προϊόντα. Κάτι τέτοιο θα έχει οφέλη τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και για τις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Οι τοπικοί παραγωγοί αφ΄ ενός θα μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους αυξάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους, αφ΄ετέρου το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα μπορεί μέσω των εργαστηρίων του που θα ενταχθούν στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Φαρμάκων να έχει έσοδα κάτι που θα καταστήσει βιώσιμη και τη λειτουργία του των εργαστηρίων του.

Εφ’όσο το όλο σχέδιο προχωρήσει, πραγματικά θα πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.

Δ.Π