Συνθήκες κατάρρευσης για το νοσοκομείο Αγρινίου [HDvideo]

Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στα δυο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσια φάση ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα για ένα νοσοκομείο, αυτό της καρδιολογικής κλινικής, δεν έχει εφημερίες για όλο το μήνα τόσο στο νοσοκομείο Αγρινίου, όσο και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και η οικονομική κατάρρευση του νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς όπως αποκάλυψε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι φορείς του Αγρινίου ο παραιτηθείς διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αρ. Τζιόβας το ταμειακό υπόλοιπο του νοσοκομείου Αγρινίου την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 30.000 ευρώ, με πολλούς κωδικούς στο “κόκκινο”… Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Αγρινίου στο νέο τετραπλάσιο σε μέγεθος κτίριο έχει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ πάγια λειτουργικά έξοδα και ένα προϋπολογισμό μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τον προϋπολογισμό που προβλέπονταν για το νέο κτίριο.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr όσα ανέφερε ο Αρ. Τζιόβας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αγρινίου

Οι παραιτήσεις γιατρών ήταν γνωστές εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έκανε καμία ενέργεια για να αναπληρωθούν τα κενά. Το ζητούμενο είναι αν μπορούν να προκηρυχθούν θέσεις γιατρών. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μεσολογγίου Δ. Τουμαράς μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr ανέφερε ότι είναι δυνατόν να προκηρυχθούν κατ’ εξαίρεση θέσεις γιατρών κάτι που όπως αναφέρει ο ίδιος έγινε πρόσφατα για τα νοσοκομεία του Ρίου και της Λαμίας για συνολικά τρεις θέσεις. Μάλιστα ανέφερε πως έχει κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται η απάντησή του κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τετάρτη. Από την άλλη υπάρχει το βάσιμο επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με εμβαλωτικές λύσεις, όπως οι αποσπάσεις και προκηρύξεις για επικουρικούς γιατρούς, για τις οποίες δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γιατρούς για την κάλυψή τους λόγω των χαμηλών απολαβών. Προς επίρρωση μάλιστα αυτής της άποψης λέγεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα, αφού μέσα στο Οκτώβριο ανάλογο πρόβλημα θα υπάρχει και στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου μετά την αποχώρηση μιας ακόμη γιατρού.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πολυσύνθετο και έχει πολλές πτυχές… Για παράδειγμα, το νοσοκομείο Αγρινίου έχει ακόμη ένα οργανισμό που ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες του παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου και ακόμη χειρότερα στην πράξη το προσωπικό του νοσοκομείου δεν θα επαρκούσε να καλύψει τις ανάγκες ούτε του μικρότερου αριθμού κλινών του παλαού κτιρίου… Είναι προφανές ότι χρειάζεται πίεση για την εξέρευση έστω και κάποιων προσωρινών λύσεων. Και η πίεση πρέπει να έρθει φυσικά και από την κοινωνία και τους φορείς, αλλά και από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές της περιοχής, που δυστυχώς μέχρι ώρας κινούνται σε “χαμηλές πτήσεις” διεκδίκησης.

Δ.Π