Άκτιο – Αμβρακία : Η 1η και η 4η εργολαβία προηγούνται – Ο Χρυσοχοΐδης μιλά για τμηματικές παραδόσεις

Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία δημόσιο οδικό έργο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2009, όμως τα έργα παρουσίασαν κατά την εξέλιξη τους σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται στα μεγάλα οικονομικά προβήματα των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή.Το σταμάτα-ξεκίνα εδώ και 2 χρόνια αποτέλεσε τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στα έργα. Τελικά μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις φτάσαμε τον Ιούνιο του 2014 οι 2 από τις 4 εργολαβίες να αλλάξουν εταιρικό σχήμα και τα έργα να πάρουν και πάλι μπρος.

Χρυσοχοΐδης σύσκεψηΟ Μ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια της σύσκεψης στη σημερινή επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Αμβρακίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργολαβιών του έργου. Η απάντηση που έλαβε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν ότι η τέταρτη εργολαβία, η παράκαμψη δηλαδή της Αμφιλοχίας, η πρόοδος του έργου είναι στο 60-65%, η τρίτη εργολαβία έχει πρόοδο 35-40%, η δεύτερη εργολαβία είναι στο 50%, ενώ η πρώτη εργολαβία από το Άκτιο και για τα πρώτα 22,5 χλμ βρίσκεται στο 60% του φυσικού της αντικειμένου.

“Το κράτος δεν ήταν δίκαιο και το δίκαιο είναι “όταν αναλαμβάνεις να φτιάξεις ένα έργο, πρέπει να το ολοκληρώσεις”. ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών ενώ θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητά του όταν άκουσε πως ένα τμήμα της πρώτης εργολαβίας “είναι έτοιμο για να πέσει άσφαλτος” απάντησε με νόημα πως “πρέπει, γιατί αλλιώς θα πέσει ξύλο…” Στις δηλώσεις του πάντως ο Μ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε λέγοντας πως πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι τμηματικές παραδόσεις του έργου.

Δείτε αναλυτικά στην webtv του myagrinio.gr τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Οι 4 εργολαβίες του έργου είναι οι παρακάτω:
1η εργολαβία από ΧΘ 0-22,5 ΑΕΓΕΚ προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ
2η εργολαβία από ΧΘ 22,5-26,9 Ιόνιος Α.Τ.Ε-ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ προϋπολογισμού 33εκ€
3η εργολαβία από ΧΘ 26,9-35 με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. ευρώ, «Ιόνιος ΑΤΕ-ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ»
4η εργολαβία από ΧΘ 35-48,435 η Κ/Ξ Consortia Stabile – Intallipreze, προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ

Ο Αυτοκινητόδρομος Ακτιο-Αμβρακία θα μειώσει τις αποστάσεις από την Αθήνα για τις πόλεις της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας και σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό θα αποκτήσουν ένα σοβαρό και ασφαλές οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα η απόσταση Ακτιο- -Αμβρακία- Αντίρριο μήκους περίπου 155 χιλιομέτρων θα διανύεται σε μόλις 70-75 λεπτά από 120 λεπτά που είναι σήμερα (μείωση κατά 50 λεπτά της ώρας). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.