Το νέο τεύχος του περιοδικού “Τα Αιτωλικά”

Ένα ακόµη τεύχος (22ο) του περιοδικού «Τα Αιτωλικά» κυκλοφορήθηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (Αι. Πο.Ε.) µε πλούσια ύλη.

Στις 392 σελίδες του θα διαβάσουµε άρθρα και µελέτες ιστορικής ύλης, Οικονοµίας Λαογραφικά, αναφορές σε σηµαντικά πρόσωπα, σχόλια επικαιρότητας, ποιήµατα, βιβλιοκρισίες, νέες εκδόσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Ο Χρ. Κορέλας και ο Παν. Κοντός σχολιάζουν την επικαιρότητα και µε την αιχµηρή γραφίδα τους εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους για τις παράνοµες ενέργειες των κρατούντων σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Γ. Καρύτσας θα γράψει για την Αιτωλική Συµπολιτεία, ο Κλ. Κουτσούκης για τους Φιλέλληνες, ο Σπ. Σακαλής για τον Βόναση Πασά, ο Παν. Κοντός (Π.Ι.Κ.) για τον Πολιτιστικό Οργανισµό «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», ο Γ. Βλάχος για τον Βελεστινλή, ο Ι. Κατσαβός για τον Ι. Ι. Μάγερ, Ο Γ. Κολιαβάς για τον τελευταίο κόµητα των Σαλώνων κι ο Π. Καραθανάσης για τους εµφυλίους πολέµους. Αρκετές σελίδες καλύπτουν τα ενδιαφέροντα κείµενα του Αθ. Δηµητρούκα «Κείµενα Ελληνογνωσίας» του Σπ. Χουλιάρα «Το Λεσίνι» του Β. Δηµητρούκα «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» του Π. Λαζαρόπουλου «Ο θεσµός της Προίκας» του Αντ. Βασιλείου «Ο κρατικός λόγος στη Βλάχικη γλώσσα», του Θ. Χούτα «Οι Οικονοµικές θέσεις του Αριστοτέλη» του Φ. Δηµητρούκα – «Αθηναϊκή Δηµοκρατία» της Π. Μπάρλα – «Η Πολιτεία του θεού», του Γ. Πετρόπουλου – «Η Ιστορία του Πτωχολέοντος», του Ι. Νεραντζή – «Η Κοινωνικό – οικονοµική µικρό – ιστορία κοινοτήτων της Ευρυτανίας». «Οι Λαογραφικοί Περίπατοι» του Ε. Μιλλεούνη και «Η Έµβασις στο λόγο» του Κ. Δηµόπουλο, καθώς και του Δ. Πιστικού «Παλαµάς – Καβάφης…» σου γυρίζουν µόνες τους τις σελίδες για ανάγνωση.

Γίνονται αναφορές σε «µείζονα ή ελάσσονα» πρόσωπα, όπως για τον Κ.Κ. Δαπόντε από την Ε. Πιπερίγκου, τον Δ. Λουκόπουλο από την Μ. Μανικάρου, τους Παπαστρατέους από Μ. Αγγέλη, τον Κ. Τσούφη από Δ. Γεωργοβασίλη, Δηµ. Πιστικό από την Άννα Χρυσογέλου, Μ. Μητσάκη από τον Ν. Αντωνάτο, Ακ. Κορδόση από την Χρ. Σπυρέλη και Πετρ. Μπερερή από τον Χρ. Κορέλα. Οι σελίδες του περιοδικού διανθίζονται µε τα ποιήµατα του ανθολογήµατος του Γιάννη Καρύτσα και τα άλλα ποιήµατα των: Γ. Καρύτσα, Ελ. Γιαννοπούλου, Φ. Κοντού, Δ. Πιστικού, Σ. Μελισσαράτου, Γ. Νεστοράτου, Β. Γιαννακού, Π. Λυµπέρη, Β. Καρατζογιάννη.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο περιοδικό, φωτεινό φάρο στη ζοφερή εποχή που ζούµε και εκφράζουµε το θαυµασµό µας και τις ευχαριστίες µας στον Πρόεδρο Π. Κοντό και στο Δ.Σ. της Εταιρείας για την προσφορά τους στην κοινωνία µας.