Ας μιλήσουν οι θρησκείες

Γράφει ο Ιωάννης Παρασκευάς / maga.gr

Το θέμα του ισλαμικού φονταμενταλισμού έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έχει ξεφύγει από τα όρια του Ιράκ και της Μ. Ανατολής και ήδη σε δύο περιπτώσεις, αφορά αθώους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι απήχθησαν στην Αλγερία, αλλά και στις μακρινές Φιλιππίνες.Αυτό απλά σημαίνει, ότι πια κανένας δεν είναι ασφαλής πουθενά.

Μπορεί οι στυγνοί δολοφόνοι του ISIS, να πρέπει να λογοδοτήσουν και κατά τη γνώμη μου να συλληφθούν και να δικαστούν, ως εγκληματίες πολέμου, αλλά αυτό δε θα λύσει το πρόβλημα.Κάθε βομβαρδισμός και κάθε χτύπημα εναντίων τους, δυστυχώς θα συνεπάγεται και απώλειες αθώων μουσουλμάνων που οι φονιάδες του ISIS χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες και θα δημιουργεί ακόμα περισσότερους εχθρούς για τη δύση, που θα απαντά με περισσότερο ρατσισμό. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, είναι πολλοί και ισχυροί. Αν θέλουν, οργανωμένοι τακτικοί στρατοί 6-7 χωρών με υποστήριξη αεροπορίας, μπορούν να διαλύσουν το ISIS σε λίγες ημέρες. Φοβάμαι, όμως, πως, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αλλά και να ήταν, δε θα έλυνε το πρόβλημα ριζικά για τους λόγους που προανέφερα.

Η λύση βρίσκεται αλλού και έχει όνομα. Υγιές ισλάμ. Πρέπει οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι να θέσουν στο περιθώριο τους τζιχαντιστές, όπως κάποτε οι χριστιανοί έθεσαν στο περιθώριο την ιερά εξέταση. Με διαφωτισμό.Για να γίνει αυτό όμως, απαιτούνται δύο πράγματα. Καταρχήν πρέπει οι μουσουλμάνοι να μην αισθάνονται, ότι η δύση τους εκμεταλλεύεται. Αυτό είναι θέμα διεθνών σχέσεων και δεν είναι ανέφικτο. Μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού θα ήταν μια καλή αρχή.Πρέπει όμως και να αρχίσει άμεσα ένας διάλογος με επιφανείς κληρικούς και θεολόγους του ισλάμ, μορφωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους από τις μουσουλμανικές χώρες, από τη μια μεριά και από τις δυτικές χριστιανικές εκκλησίες από την άλλη.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει με το ισλάμ, είναι ότι δεν έχει τη δομή και ιεραρχία των χριστιανικών εκκλησιών. Ο οποιοσδήποτε κατά δήλωσή του ιεροδιδάσκαλος μπορεί σε μια χώρα τύπου Αφγανιστάν να μαζέψει 15-20 δεκάχρονα παιδιά, να τα συντηρεί από το εμπόριο (πχ. ναρκωτικών) και να τα εκπαιδεύει για τρομοκράτες, παρουσιάζοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ισλάμ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει, όταν και ο τελευταίος αμόρφωτος Αφγανός, Πακιστανός, Ιρακινός, Παλαιστίνιος κοκ, ακούσει από μουσουλμανικά χείλη τα οποία εμπιστεύεται, ότι η τρομοκρατία δεν είναι ο τρόπος του ισλάμ και όποιος την ασκεί αμαρτάνει. Τέτοια χείλη υπάρχουν και αν υπάρξει ειλικρινής διάλογος, θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο χρόνος όμως ήδη κυλά επικίνδυνα.