Η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου πραγματοποίησε, το Σάββατο βράδυ 4 Οκτώβρη 2014, στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» μια σπουδαία εκδήλωση, αντάξια της ιστορίας του θαυμάσιου χώρου που τη φιλοξένησε.Ο Συλλόγος Εμπεσιωτών Αθήνας αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν χορευτικά συλλόγων της Αθήνας και του τόπου καταγωγής μας σε μια εκδήλωση μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης προς την αείμνηστη πατριώτισσά μας και δημιουργό του υπέροχου αυτού Θεάτρου που φέρει το όνομά της.

Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου 2Την εκδήλωση άνοιξε η Οργανωτική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΣΥ.ΒΑ., κ. Σπανού Ζωή.Περισσότερα από 600 άτομα Βαλτινοί και φίλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας, το μικρό χορευτικό των συλλόγων Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών καθώς και τα μεγάλα χορευτικά των συλλόγων Περδικακιωτών, Χαλκιοπουλιτών και Εμπεσιωτών, αναφερόμενα με τη σειρά που εμφανίστηκαν. Η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων έγινε από την Αναπλ. Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΣΥ.ΒΑ. Πατσαούρα Άρτεμις. Παρουσιάστηκαν χοροί από τη Ρούμελη, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία με τη συνοδεία αξιόλογης ορχήστρας που αποτελούνταν από τους Πέτρο Χαλκιά (κλαρίνο), Παναγιώτη Πανταζόπουλο (βιολί), Γιώργο Τζανέτο (κρουστά), Μιχάλη Καραχάλιο (λαούτο), Βαγγέλη Κώτσιου και Παναγιώτη Παππά (τραγούδι).

Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου 3Στη μέση περίπου της εκδήλωσης, ο συγχωριανός μας Νίκος Θ. Κασβίκης, με μακρόχρονη ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του εν λόγω Θεάτρου Ελληνικών Χορών ως μαθητής και δάσκαλος, μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τη ζωή και το έργο της Δόρας Στράτου, παρουσιάζοντας σύντομα και περιεκτικά άγνωστες στους πολλούς πτυχές του βίου και του αξεπέραστου έργου της στο χώρο της προστασίας και διάδοσης της ελληνικής παράδοσης. Παράλληλα, προβλήθηκε και βίντεο για τη ζωή και το έργο της, δείχνοντας στους νέους και θυμίζοντας στους παλιούς ποια ήταν η Δόρα Στράτου, για την οποία, περηφανεύονται και καμαρώνουν οι απανταχού Βαλτινοί.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΟΣΥΒΑ κ. Χρήστος Σαλαούνης και ο Καθηγητής και επί πολλά έτη Πρόεδρος του Σωματείου «Ελληνικοί Χοροί – Δόρα Στράτου» κ. Άλκης Ράφτης οι οποίοι, αντάλλαξαν δώρα και ευχήθηκαν αυτή να είναι μόνον η αρχή της συνεργασίας των δύο φορέων που εκπροσωπούν. Έδωσαν με τον τρόπο αυτό ραντεβού για τη νέα χρονιά και καλλιέργησαν την ελπίδα για καθιέρωση μιας τουλάχιστον ετήσιας παρουσίας των πολιτιστικών τμημάτων της ΟΣΥΒΑ στα δρώμενα του Θεάτρου που, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του κ. Α. Ράφτης, θα πρέπει όλοι οι Βαλτινοί να αισθάνονται ότι, κατά κάποιο τρόπο και σε σημαντικό ποσοστό, τους ανήκει.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΥΒΑ κ. Χρήστος Σαλαούνης λίγο πριν το κλείσιμο, απένειμε αναμνηστικά συμμετοχής στους προέδρους των συλλόγων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση με τα χορευτικά τους. Τέλος, η πραγματικά πολύ ωραία εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από όλα μαζί τα χορευτικά και με τη συμμετοχή του κοινού.