Συνεργασία της Περιφέρειας με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων

Με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Αιτωλ/νίας η Χρ. Σταρακά
Συνάντηση που διοργανώνεται για πρώτη φορά είχε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του νομού. Διεξήχθη πολύ σημαντικός διάλογος ώστε να παρουσιαστεί στους προέδρους ο διαθέσιμος τεχνικός εξοπλισμός της Π.Ε. και να αποσαφηνιστούν τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και των δήμων. Ακόμη υπήρξε ενημέρωση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι πρόεδροι στα αιτήματά τους και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Ο διάλογος ήταν ζωντανός και γόνιμος και βεβαίωσε ότι η Αντιπεριφερειάρχης και οι υπηρεσίες της Π.Ε. θα είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους προέδρους.Πριν την παρουσίαση των τεχνικών θεμάτων η κ. Σταρακά απηύθυνε χαιρετισμό προς τους προέδρους, για να καταδείξει την εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφει στους ίδιους και τον ρόλο τους, αναφέροντας τα εξής:

Η Αντιπεριφέρεια της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σήμερα κάνει πράξη την εξαγγελία της Π.Δ.Ε. για αληθινή αποκέντρωση καλώντας σας όλους σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των περιοχών σας. Εσάς, των πιο βασικών κυττάρων των δήμων του νομού μας. Γιατί στα δικά σας μέρη είναι η παραγωγή για τους κατοίκους των δήμων και για το εισόδημα όλων μας και στα δικά σας μέρη είναι η αναψυχή και η ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη. Τα δικά σας θέματα οδοποιΐας, αγωγών, αποστράγγισης κλπ είναι εκείνα που μετρούν τελικά την ποιότητα ζωής στη Αιτωλοακαρνανία. Και γιατί ξέρετε- και ξέρουμε όλοι- ότι τα προηγούμενα χρόνια άφησαν ελλείψεις που οφειλόταν στη περιστολή των δαπανών. Τώρα είναι δικό μας θέμα να βρούμε τρόπο, πέρα από τα μηχανήματα που διαθέτουμε, ώστε να πάρετε το ρόλο που σας αξίζει. Εσείς τελικά είστε η Αυτοδιοίκηση σε τούτη τη χώρα.Η καθημερινότητα είναι για μία ακόμη φορά το μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, με δεδομένο τη μεγάλη έκταση και τις αποστάσεις της Π.Ε. Αιτνίας, όπως και τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, που σε μερικές περιπτώσεις αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα, σε μερικές άλλες όμως, αποτελούν τροχοπέδη για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών. Η έλλειψη προσωπικού σε πολλές ειδικότητες και ο περιορισμός νέων προσλήψεων, μας οδηγούν σε νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ίδιο και η ανανέωση των μηχανημάτων μας και η συντήρησή τους. Αλλά οι προσδοκίες των πολιτών είναι (και πρέπει να είναι) αυξημένες και εσείς θα κληθείτε να γίνεται η φωνή τους προς εμάς.
Θέλησή μου είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης και για τον λόγο αυτό πήρα την πρωτοβουλία να σας καλέσω δια ζώσης να μιλήσουμε από κοντά, κάτι που γνωρίζετε ότι συμβαίνει για πρώτη φορά. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα διαμέσου προσωπικής και καθημερινής μέριμνας και εποπτείας και εσείς θα κληθείτε να παίξετε ρόλο αφού μια από τις ατέλειες του Καλλικράτη ήταν ότι στέρησε αρμοδιότητες από εσάς, τους Προέδρους μας, οι οποίοι ξέρατε και τα προβλήματα και τις λύσεις.Αυτό θα αλλάξει … Το στοίχημα είναι να ανακτηθεί η σχέση αμεσότητας μεταξύ του πολίτη- δηλαδή των συγχωριανών σας- και του θεσμού της Περιφέρειας, ξεκινώντας από την φετινή χειμερινή περίοδο.
Είναι βέβαιο ότι οι υποδομές και οι πόροι που διαθέτουμε θα μας δυσκολέψουν. Αλλά σε αυτή την 5ετία θα πορευτούμε με βάση τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση της υπαίθρου χωρίς τις τοπικές κοινότητες και τους εκλεγμένους απευθείας από αυτές. Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη ούτε προστασία των οικοσυστημάτων. Ευελπιστώ, λοιπόν, βάσιμα ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ του θεσμού της Περιφέρειας και των κοινοτήτων μας μέσα από την επικοινωνίας μας που θα είναι συνεχής.