Αραβική επένδυση… μακέτα στην Οξυά

Το 2013 ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι είχε αγοράσει το μικρό ακατοίκητο νησί Οξιά του Ιονίου, με στόχο να το μετατρέψει σε πρότυπο τουριστικό θέρετρο.Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο project, την αδειοδότηση (τα σχέδια και την άδεια δόμησης) του οποίου είχε αναλάβει το γραφείο του έμπειρου αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη. Ουσιαστικά, η συνεργασία ήταν ανάμεσα στη -λιβανέζικων συμφερόντων- εταιρεία «Pimara» που διαχειρίζεται την Οξιά και τον γνωστό αρχιτέκτονα που σχεδίαζε να μετατρέψει το νησάκι του Ιονίου σε «art island», δηλαδή σε νησί τέχνης και πολιτισμού.

Στην πορεία όμως, οι δύο πλευρές, η «Pimara» και το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο, «δεν τα βρήκαν». Έτσι, το δεύτερο προχώρησε στη δημιουργία των μελετών μετατροπής της Οξιάς σε «art island», παρότι η αδειοδότηση του νησιού δεν είχε προχωρήσει, τουλάχιστον, όσο γρήγορα επιθυμούσαν οι Άραβες. Η «Pimara» κατέβαλε ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του αρχιτεκτονικού γραφείου, διακόπτοντας στη συνέχεια τη συνεργασία. Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο κατέθεσε αγωγή εναντίον της λιβανέζικης εταιρείας, διεκδικώντας αποζημίωση για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει.Σε κάθε περίπτωση η αδειοδότηση του νησιού παραμένει στον… αέρα, καθώς δεν κατατέθηκε ποτέ αίτημα για ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Η διαφήμιση της… μακέτας
Γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το zougla.gr, προκαλεί ποικίλα ερωτήματα η παρουσίαση του έργου της μετατροπής της Οξιάς σε «art island» σε ειδική πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal το τριήμερο της 10-12 Οκτωβρίου (Παρασκευή έως Κυριακή). Πρόκειται για μία τετρασέλιδη καταχώρηση, με τίτλο «Μεταβαίνοντας σ” ένα νέο οικονομικό κατώφλι», που έχει συνταχθεί από τον δημοσιογράφο David Nickolson και στην οποία φιλοξενούνται δηλώσεις στελεχών, μεταξύ άλλων, της ελληνικής κυβέρνησης και του IMF.

Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επένδυση των Αράβων στην Οξιά, παρόλο που το έργο παραμένει ακόμα… μακέτα
Στο δημοσίευμα-διαφημιστική καταχώρηση, για την οποία δημιουργείται το ερώτημα εάν έχει παραγγελθεί από το ελληνικό Δημόσιο, παρουσιάζεται η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας σχετικά με την εμφάνιση πλεονάσματος, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση γης. Έτσι, εμφανίζεται η αγορά του νησιού της Οξιάς από τον τέως εμίρη του Κατάρ, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί η επένδυση να παραμένει απλώς μια μακέτα, όμως στο διαφημιστικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο εμίρης σχεδιάζει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει την Οξιά σε νησί πολιτισμού με αμφιθέατρο, ξενοδοχεία, θέρετρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, μπαρ, εστιατόρια και ελικοδρόμιο.

«Ο Αλ Θάνι προσέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Στέλιος Αγιοστρατίτης και συνεργάτες» για να δημιουργήσει τα σχέδια ανάπτυξης του νησιού, που θα συνδυάζει τέχνη, πολιτισμό και φιλοξενία, και θα προσφέρει διαμονή σε καλλιτέχνες και τις οικογένειές τους. Ό,τι δημιουργούν οι καλλιτέχνες θα αποτελεί ιδιοκτησία τους, αλλά θα παραμένει στο νησί» αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό, όταν η -ευρέως πια γνωστή- αντιδικία της «Pimara» με τον γνωστό αρχιτέκτονα προγραμματίζεται να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη «WSJ» το έργο στην Οξιά θα είναι έτοιμο για το κοινό το 2016
Μάλιστα, η «ειδική διαφημιστική καταχώρηση» αναφέρει πως η πώληση της Οξιάς είναι ένα από τα πιο υψηλού προφίλ παραδείγματα ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα. Τονίζεται, όμως, ότι χρειάστηκαν 18 μήνες διαπραγματεύσεων μέχρι ο εμίρης να λάβει το πράσινο φως για την αγορά της έκτασης «λόγω της περίφημης ελληνικής γραφειοκρατίας».

Την ώρα που τίποτα δεν έχει αδειοδοτηθεί, στην καταχώρηση επισημαίνεται ότι η πολιτιστική πλευρά του νησιού θα επιθεωρηθεί από την κόρη του πρώην εμίρη που είναι επικεφαλής των μουσείων του Κατάρ. Σύμφωνα με όσα γράφονται, το «art island», που θα προσφέρει 700 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και περίπου 200-250 στη φάση της λειτουργίας, θα ανοίξει στο κοινό το 2016.Με την αντιδικία ανάμεσα στον Έλληνα αρχιτέκτονα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την αδειοδότηση του έργου να είναι στο μηδέν, θα έλεγε κάποιος ότι φαίνεται να αναβιώνει… το «φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις»!

πηγή : zougla.gr