Ξαναθάβοντας την Ιστορία μας

ΛιμναίαΆρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Νάκα / mpoukanews.webnode.gr

Το ρητό «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις» βρίσκει την καλύτερη έκφρασή του στις εικόνες που συμπαρουσιάζονται με το παρόν άρθρο.Εικόνες που ηχούν σαν το έσχατο σήμα κινδύνου για τα υπολείμματα του νεκροταφείου τής Αρχαίας Λιμναίας. Εικόνες της υπό εξαφάνιση Ιστορίας μας, που το επόμενο διάστημα πρόκειται να θαφτούν οριστικά κάτω από το τσιμέντο και την άσφαλτο της Ιονίας Οδού.

Μένοντας, λοιπόν, απλοί θεατές, ανεχόμαστε αρχαιότητες, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας, να κακοποιούνται και να χάνονται διά παντός.Πολιτικά και ηθικά εγκληματική η στάση αδιαφορίας των ιθυνόντων τού δήμου μας, οι οποίοι, ακόμη μια φορά, απέδειξαν την φυσική απέχθειά τους για ό,τι έχει να κάνει με θέματα ουσίας και πολιτισμού. Λιμναία 2Το ελάχιστο, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ως αντισταθμιστικό όφελος, θα ήταν η μεταφορά των ευρεθέντων αρχαιοτήτων σε γειτνιάζοντα χώρο με αντίστοιχη σήμανση, προστασία και ανάδειξή του.

Αντ’ αυτού, ύστερα από μια εν τάχει ανάσκαψή του, οι αρχαιότητες θα ξανασβηστούν από το τοπίο της περιοχής μαζί με τα ίχνη των προγόνων μας. Στις φωτογραφίες διακρίνονται δύο από τους αριστοτεχνικά σμιλεμένους κιβωτιόσχημους τάφους που ήλθαν στην επιφάνεια. Οι υπόλοιποι μπαζώθηκαν και πάλι, όπως όπως. Στο βάθος, τα τείχη της Αρχαίας Λιμναίας μοιάζουν να θρηνούν για την οικτρή αδιαφορία των συγχρόνων, για την εγκατάλειψη – καταστροφή των αδιάσπαστων στοιχείων τής πολιτισμικής τής παρακαταθήκης… Αλλά, όπως κάποιοι διατυμπανίζουν, τα τείχη της θα φωτιστούν, δίνοντας ακόμη πιο «φωτεινή» απόχρωση στη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτισμός στον δήμο μας!